Mircea Hava, europarlamentar PNL de Alba: Pactul verde european și planul UE de a atinge o economie circulară au nevoie de o legislație care să includă „dreptul de a repara”
Pactul verde european și planul UE de a atinge o economie circulară au nevoie de o legislație care să includă „dreptul de a repara”
Situația, la nivel global, în ce privește consumul de resurse, cu atât mai mult cu cât ea trebuie privită și în contextul recent, cu rețele de aprovizionare blocate, criza cipurilor, scumpiri, impune o regândire a tot ce înseamnă consum.
Atât din cauza neputințelor de ordin economic cât, mai ales, prin prisma responsabilității de a ne corecta deprinderile de a achiziționa bunuri în raport cu mediul înconjurător, trebuie să schimbăm această paradigmă a consumului bazat pe o viață scurtă a produselor și o continuă înlocuire a lor cu altele noi.
Produsele electronice sunt sursa de deșeuri cu ce mai mare rată de creștere la nivelul Uniunii Europene. Datele statistice arată, de exemplu, că la nivelul anului 2017 doar 40% din cele peste 3,5 milioane de tone de deșeuri provenite din produse electronice au fost reciclate.
Înțeleg foarte bine tendința și dorința celor mai mulți ca, atunci când telefonul sau laptopul se strică, să nici nu ne mai gândim la ideea de a-l repara, ci să luăm altele noi. De multe ori se justifică. Nu mai spun de faptul că ritmul cu care tehnologia evoluează face ca multe din produsele electronice să aibă o uzură morală mult mai mică decât cea fizică, astfel că ajungem să aruncăm la gunoi dispozitive încă funcționale.
E o realitate pe care o trăim în economia de piață, bazată pe consum, pe care trebuie să o regândim, dacă ne dorim cu adevărat o economie circulară, sustenabilă, bazată pe un grad cât mai mare de reciclare și, poate cel mai important, o economie prietenoasă cu mediul.
Există însă și o tendință pozitivă, pe care o arată datele unui sondaj Eurobarometru, realizat începând din anul 2020, și care indică faptul că 77% dintre consumatorii UE ar prefera să-și poată repara bunurile, însă sunt nevoiți să le arunce și să cumpere altele noi. Și asta din cauză că nu există suficiente opțiuni pentru a le repara ori din cauza costurilor mari ale unei reparații, costuri care fac mai rentabilă achiziția unui produs nou.
La începutul acestei luni, Parlamentul European a decis care îi sunt prioritățile cu privire la „dreptul de a repara”, venind astfel în întâmpinarea unei propuneri legislative a Comisiei Europene, planificată pentru trimestrul trei din 2022. Alături de colegii din PPE, și sunt convins că și din celelalte grupuri politice de la nivelul Parlamentului European, vom susține o serie de propuneri care trebuie să facă parte din viitoarea legislație, cum ar fi:
– Reparațiile să devină mai atractive pentru consumatori, fie prin bonusuri pentru repararea unui produs defectuos sau prin oferirea unui produs la schimb pe durata reparației.
– Obligarea producătorilor să ofere acces gratuit la informații privind reparația și întreținerea produselor și să garanteze actualizări gratuite de software pentru o perioadă minimă.
– Să se asigure că produsele sunt mai durabile, mai ușor de reparat și au în componență piese care pot fi demontate și înlocuite.
– Să se ofere informații mai cuprinzătoare consumatorilor cu privire la posibilitățile de reparare a produselor.
– Să se extindă perioada de garanție.
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Roboțel pentru eliberarea bonurilor de ordine, la ghișeele SPCLEP Alba Iulia: Cum va funcționa noul sistem electronic de programare
Roboțel pentru eliberarea bonurilor de ordine, la ghișeele SPCLEP Alba Iulia: Cum va funcționa noul sistem electronic de programare De vineri, 16 mai 2025, Primăria Alba Iulia va pune în funcțiune, la sediul din Calea Moților nr. 5A, un sistem electronic destinat cetățenilor care solicită servicii de stare civilă, în cadrul Serviciului Public Comunitar Local […]
FOTO | Lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, la Cărpiniș. Investiție de peste 22 milioane de lei
Lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, la Cărpiniș. Investiție de peste 22 milioane de lei În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului ,,Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă […]
Comunicat de presă PSD Alba | 21 septembrie va fi declarată Ziua Munților Apuseni – inițiativă a parlamentarilor social-democrați
21 septembrie va fi declarată Ziua Munților Apuseni – inițiativă a parlamentarilor social-democrați Ziua Munților Apuseni va fi data de 21 septembrie, potrivit unei inițiative legislative depusă în parlament de mai mulți parlamentari, printre care și deputații social-democrați de Alba, Adrian Bara și Voicu Vușcan. Inițiativa reprezintă, potrivit semnatarilor, un gest de respect față de […]