Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava, despre marile proiecte europene ale municipiului Alba Iulia. Transformarea continuă!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Într-un interviu acordat de Mircea Hava ziarului “Unirea”, primarul municipiului Alba Iulia a vorbit despre marile proiecte europene la care lucrează acum administrația locală. Acestea anunță că transformarea urbanistică, petrecută în ultimii ani la Alba Iulia, va continua și în următorii ani.

Mircea Hava, primar Alba Iulia: Lucrăm la strategia de dezvoltare şi ţinem cont de toate nevoile ce pot fi acoperite cu bani europeni. Avem trecutul, avem prezentul, cu siguranţă vom avea şi viitorul. Cu toate că azi punem doar drojdia, vă asigur că vom avea o reţetă bine crescută pentru viitoarea alocare care să cuprindă proiecte vitale.

Nu o să enumăr lista completă a viitoarelor proiecte însă cele mai mari dintre ele vizează amenajarea drumului de legătură între DN1 şi DN 74 pe latura de nord vest a oraşului, între intrarea în oraş dinspre Cluj Napoca (zona Pârâul Iovului, nodul de nord propus al autostrăzii Sebeş – Turda), Bărăbanţ şi până la intrarea în localitatea Şard pe DN74 spre Munţii Apuseni; continuarea legăturii din B-dul Revoluţiei, zona LIDL, cartierul Recea, Pâclişa, până la pasul peste calea ferată din Partoş şi coborârea de pe viitoarea autostradă Sebeş – Turda pe zona de sud a municipiului.

Alte proiecte vizează revitalizarea şi refuncţionalizarea zonei perimetrale a Cetăţii Alba Carolina, unde intenţionăm să amenajăm parcări, alei pentru pietoni, pistă de biciclete, noi accese în zona istorică, iluminatul public şi arhitectural, un mic lac în zona sediului Electrica, amenajarea acceselor, corectarea vegetaţiei, dotarea cu mobilier urban a ravelinelor şi bastioanelor proprietate publică, toalete publice etc.

Lucrările de restaurare ale zidurilor estic şi sudic, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Principilor sau a amfiteatrului din zona ravelinului Trinitarienilor, unde se organizau în trecut zilele oraşului, sunt alte proiecte pe care intenţionăm să le dezvoltăm pe viitoarea perioadă de alocare a Comisiei Europene.

Amenajarea unui muzeu al antichităţii romane şi amenajarea unui Convivium, unde vizitatorii vor putea petrece în stil roman cu elemente de gastronomie, veselă, costumaţie, mobilier reconstituite autentic etc. sunt două proiecte pe care le dezvoltăm în prezent cu partenerii noştri de la Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918” şi pentru care intenţionăm să solicităm fonduri Programului de finanţări bilaterale între România şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, cu termen de depunere în aprilie 2014.

Reabilitarea colegiilor economic şi HCC, sau a Liceului de Arte “Regina Maria”, sunt alte proiecte prioritare pentru fondurile europene viitoare. Nici piaţa agroalimentară din centrul oraşului nu va fi uitată. Intenţionăm dezvoltarea proiectului de modernizare şi obţinerea avizelor necesare până la finalul acestui an.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea