Mircea Hava, despre marile proiecte europene ale municipiului Alba Iulia. Transformarea continuă!

Într-un interviu acordat de Mircea Hava ziarului “Unirea”, primarul municipiului Alba Iulia a vorbit despre marile proiecte europene la care lucrează acum administrația locală. Acestea anunță că transformarea urbanistică, petrecută în ultimii ani la Alba Iulia, va continua și în următorii ani.

Mircea Hava, primar Alba Iulia: Lucrăm la strategia de dezvoltare şi ţinem cont de toate nevoile ce pot fi acoperite cu bani europeni. Avem trecutul, avem prezentul, cu siguranţă vom avea şi viitorul. Cu toate că azi punem doar drojdia, vă asigur că vom avea o reţetă bine crescută pentru viitoarea alocare care să cuprindă proiecte vitale.

ELIT

Nu o să enumăr lista completă a viitoarelor proiecte însă cele mai mari dintre ele vizează amenajarea drumului de legătură între DN1 şi DN 74 pe latura de nord vest a oraşului, între intrarea în oraş dinspre Cluj Napoca (zona Pârâul Iovului, nodul de nord propus al autostrăzii Sebeş – Turda), Bărăbanţ şi până la intrarea în localitatea Şard pe DN74 spre Munţii Apuseni; continuarea legăturii din B-dul Revoluţiei, zona LIDL, cartierul Recea, Pâclişa, până la pasul peste calea ferată din Partoş şi coborârea de pe viitoarea autostradă Sebeş – Turda pe zona de sud a municipiului.

Alte proiecte vizează revitalizarea şi refuncţionalizarea zonei perimetrale a Cetăţii Alba Carolina, unde intenţionăm să amenajăm parcări, alei pentru pietoni, pistă de biciclete, noi accese în zona istorică, iluminatul public şi arhitectural, un mic lac în zona sediului Electrica, amenajarea acceselor, corectarea vegetaţiei, dotarea cu mobilier urban a ravelinelor şi bastioanelor proprietate publică, toalete publice etc.

Lucrările de restaurare ale zidurilor estic şi sudic, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Principilor sau a amfiteatrului din zona ravelinului Trinitarienilor, unde se organizau în trecut zilele oraşului, sunt alte proiecte pe care intenţionăm să le dezvoltăm pe viitoarea perioadă de alocare a Comisiei Europene.

Amenajarea unui muzeu al antichităţii romane şi amenajarea unui Convivium, unde vizitatorii vor putea petrece în stil roman cu elemente de gastronomie, veselă, costumaţie, mobilier reconstituite autentic etc. sunt două proiecte pe care le dezvoltăm în prezent cu partenerii noştri de la Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea “1 Decembrie 1918” şi pentru care intenţionăm să solicităm fonduri Programului de finanţări bilaterale între România şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, cu termen de depunere în aprilie 2014.

Reabilitarea colegiilor economic şi HCC, sau a Liceului de Arte “Regina Maria”, sunt alte proiecte prioritare pentru fondurile europene viitoare. Nici piaţa agroalimentară din centrul oraşului nu va fi uitată. Intenţionăm dezvoltarea proiectului de modernizare şi obţinerea avizelor necesare până la finalul acestui an.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO, VIDEO| Icoana Maicii Domnului din Cricău, care LĂCRIMEAZĂ, a fost adusă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

FOTO, VIDEO| Icoana Maicii Domnului din Cricău, care LĂCRIMEAZĂ, a fost adusă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia Icoana cu… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

Doru Decean 16 februarie 2014 at 18:34

Nici o investitie? Poate in propriul buzunar! La Sebes Mercede creaza 3000 de locuri de munca, la Alba Iulia, Hava ii face casa lui fiu-sau, langa a lui! De unde bani?

HH 17 februarie 2014 at 9:18

HAVA NU ARE NICI UN REGRET, NU-SI REPROSEAZA NIMIC, ESTE SIGUR DE TOT, DOAR REALIZARI SI SUCCESURI !
N-A TAIAT, NU A DAT LA CLIENTELA CARE-L SPRIJINA POLITIC , NU A DAT CONCESIUNI DE SUTE DE ORI MAI IEFTIN DECAT ERA CAZUL…. CA IN COMUNISM !

matahala 16 februarie 2014 at 18:37

mai corect este titlul: jefuirea banilor publici continua. Continua si imbogatirea nemeritata a unora. Creste si spaga..si taxa de protectie la „oamenii legii”:)

cetateanca 16 februarie 2014 at 18:46

Mai bine ati v-ati spala pacatele pentru ca ati inchis ochii la masacrul arheologic de pe Ravelinul Trinitarienilor, Sabau a intrat cu buldozerele peste locuinte si morminte romane sub pretextul amenajarii unui amfiteatru , cand un amfiteatru superb zacea in paragina 200 de m mai incolo: cinematograful de vara. Acum l-au exterminat si pe el, desi in proiectul initial era prevazut pentru renovare, dintr-o semnatura de pix si o dispozitie de santier am ramas fara un cinematograf de vara, sic! si acum, tot dintr-o prostie, mutilam in continuare vestigiile arheologice pentru a face un …amfiteatru? Da frate, ca de teatru nu sunt bani, bun si asta, nu? In rest, numai de bine! De s-ar face si 50 % anul asta din ce promite primarul, am fi foarte fericiti!

dj doi 16 februarie 2014 at 19:35

Domnu primar . Drumurile din centrul orasului cand le reparati ? Daa ar dupa dumneavoastra ati pune dale si pe acolo .

pataki diana lorena 16 februarie 2014 at 23:45

Domnule primar, aduceti investitori, firme de calibru in Alba sa nu mai fim nevoiti sa muncim in Medias, Sibiu, Cluj,etc…

Gigi 17 februarie 2014 at 1:00

Critici peste critici … Dar daca era alt primar … Cu siguranta erau altii !!! Pentru ca nu reusea nici unul sa faca ceea ce a facut Hava … Restu erau precum iliescu si restul presedintilor … Sa nu mai zic de prim-ministrii … Furau si fugeau ! Fiti seriosi si ganditi pentru binele altora nu doar pentru binele vostru … Va spune un baiat de 28 de ani !

jezz 17 februarie 2014 at 4:52

Ce a facut Hava in afara de faptul ca a umplut orasul de „dale” si unde a fost nevoie si mai ales unde nu a fost nevoie?
Unde sunt investitorii care au fugit in CJ , Blaj, Sebes din cauza „iubitului” nostru primar?
Unde sunt ANL-le care nu s-au dat persoanelor care intradevar aveau nevoie si erau in capul listelor intocmite de hienele domnului primar?

@iezz 17 februarie 2014 at 15:02

Muta-te intr-un oras unde primarul poate sa-ti faca toate poftele. Deabia mai creste media inteligentei pe aici.

Comentariile sunt oprite