Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mircea Hava: „Când există realizări concrete, există şi procente electorale!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Primarul Mircea Hava a acordat un interviu în exclusivitate pentru ziarul nostru, înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile din 10 iunie. Noi l-am provocat să vorbească despre şanse, în general… Iar dânsul a ales să vorbească despre şansa municipiului de a se dezvolta, nu despre procentele electorale. Motivul? „Procentele se văd mai bine în realizări”, spune primarul. – Este o perioadă aglomerată pentru dumneavoastră. Încheiaţi al patrulea mandat la Primăria Alba Iulia şi candidaţi pentru al cincilea… Cum arată planul dumneavoastră de luptă electorală?
– Cred că mai degrabă năvălitorii fac planuri de bătaie şi strategii ca să cucerească un oraş. Alba Iulia este un municipiu liber şi mândru, el alege pe cine doreşte, indiferent ce planuri îşi fac politicienii. Iar eu chiar îi îndemn pe albaiulieni să facă astfel şi în continuare, şi la alegerile din 10 iunie şi la cele care vor urma. Eu nu consider că am nevoie de strategii electorale speciale atâta timp cât am propus, de foarte mult timp o strategie de dezvoltare a oraşului, dovedită de proiectele care au prins viaţă în Alba Iulia. Albaiulienii le cunosc şi se bucură astăzi de beneficiile acestora. Strategia de dezvoltare a oraşului conţine şi alte proiecte pe care le vom pune în aplicare şi cred că oamenii acestui oraş au încredere în capacitatea mea şi a echipei mele executive şi de consilieri locali de a da viaţă şi altor iniţiative. Cred că toată tevatura electorală, dacă nu are la bază proiecte solide, concrete, atunci este doar praf. Eu toată viaţa mea, pentru că sunt deja de aproape 20 de ani în administraţia publică locală, m-am referit la proiecte şi la măsuri. La lucruri concrete. Şi să ştiţi, atunci când există realizări concrete, există şi procentele electorale.
– Care sunt aceste realizări concrete la care faceţi referire?
– Alba Iulia, aşa cum arată ea astăzi, este o realizare în sine, de care se pot mândri locuitorii oraşului nostru! De 16 ani deja, realizăm şi dezvoltăm un oraş modern, despre care se vorbeşte cu admiraţie la nivel naţional. Eu sunt mulţumit când ştiu că albaiulienii trăiesc într-un oraş civilizat, curat, şi că aici au perspective pentru viitor. Sunt bucuros că am reuşit să aducem aici servicii publice la standarde înalte. Avem în Alba Iulia unul dintre cele mai moderne mijloace de transport din România, mai civilizat şi mai bun decât cele existente în oraşe mari din Transilvania sau chiar din Bucureşti. Sunt fericit să ştiu că albaiulienii au străzi modernizate şi locuri de parcare suficiente. Sunt fericit că au şcoli şi grădiniţe moderne pentru copiii lor, spaţii de joacă şi locuri unde să îşi petreacă timpul liber. După patru ani, sunt mulţumit că oraşul nostru se ridică la înălţimea pretenţiei de „Cealaltă Capitală” a României şi că aici avem cea mai mare şi mai frumoasă Cetate din ţară.
– Au trecut şi cei patru ani ai celui de-al patrulea mandat. Urmează şi al cincilea, nu?
– Albaiulienii vor decide. Eu sunt pregătit! Şi am şi mai multă forţă de muncă decât la început. Dacă în primii ani de primar în activitatea mea era în cea mai mare parte entuziasm, acum este un mix între experienţă şi entuziasm. Acum, spre deosebire de primele mandate, am o experienţă consolidată a dezvoltării pe termen lung a oraşului şi ştiu exact etapele pentru a realiza această dezvoltare. Or, ăsta este un plus extraordinar. Am o echipă înnoită de consilieri locali, recomandaţi de realizările lor profesionale şi foarte apreciaţi în oraşul nostru. Începând cu 10 iunie, această echipă va contribui la desăvârşirea proiectelor de dezvoltare şi va susţine obiectivele noastre viitoare. Echipa de consilieri o voi prezenta foarte curând. Al cincilea mandat va fi şi cel în care toate eforturile de până acum vor fi fructificate la maximum. Va fi mandatul în care albaiulienii se vor bucura pe deplin şi vor aprecia munca depusă până acum de toată echipa Primăriei municipiului Alba Iulia, la solicitarea şi în interesul lor. Imaginaţi-vă, de exemplu, cum va arăta Cetatea noastră, marea scenă a viitoarelor evenimente din oraş, finalizată şi plină de turişti.
– Care a fost cea mai mare provocare pe care aţi avut-o, ca primar?
– Criza. Criza economică a fost duşmanul nostru în ultimii ani şi acest lucru ne-a pus de multe ori beţe în roate. Am fost nevoiţi să prioritizăm investiţiile, dar am reuşit totuşi să acordăm o atenţie deosebită infrastructurii oraşului. Am modernizat în patru ani mai multe străzi decât au făcut-o alte oraşe în 20 de ani, eu zic că e mare lucru! Am extins şi am modernizat reţelele de apă şi de canalizare şi, în acest moment, Alba Iulia are garantate aceste reţele de utilităţi pe o perioadă de 50 de ani. Oraşul este alimentat cu apă potabilă în proporţie de peste 95%, iar canalizarea va fi realizată în această toamnă în proporţie de 90%. Criza însă, a ţinut pe loc multe proiecte de dezvoltare care se află în faza de start. Pe acestea le doresc implementate în ritm alert, ca să recuperăm timpul pierdut în perioada de criză.
– Referitor la infrastructură… săptămâna trecută, primăria a anunţat că vor fi modernizate mai multe străzi din Oarda, Miceşti, Bărăbanţ şi Partoş. În urmă cu o lună ne vorbea şi despre finalizarea lucrărilor la 24 de străzi din centru. Când vor fi ele finalizate?
– Recepţia oficială pentru cele 24 de străzi din oraşul de jos o vom face acum, foarte curând. Ele sunt aproape gata. Pe majoritatea străzilor se circulă deja în regim normal, multe lucrări au fost finalizate înainte de termen. Cât despre lucrările din Oarda, Miceşti, Bărăbanţ şi Partoş – acestea sunt lucrări pe o suprafaţă de peste 20 de km, se extind străzile, se introduc canale subterane pentru amplasarea reţelelor de curent electric şi a cablurilor telefonice sau de internet. Se vor amenaja trotuare şi se vor rezolva problemele ce ţin de scurgerea apelor pluviale, iar termenul de finalizare este de 24 de luni, dar eu sper să îl devansăm, astfel încât locuitorii respectivelor străzi să aibă cât mai puţine neplăceri cauzate de lucrări.
– Care este provocarea mandatului viitor?
– Atragerea a şi mai mulţi investitori în Alba Iulia, pentru a crea noi locuri de muncă. În ultimii patru ani, practic primăria a fost principalul investitor public. Cele peste 200 de milioane de euro atrase din fonduri europene şi guvernamentale, destinate proiectelor de dezvoltare, au vizat sprijinirea firmelor şi furnizorilor autohtoni. Astfel, am contribuit la păstrarea locurilor de muncă existente şi la crearea unora noi, peste 1500 de locuri de muncă în vreme de criză.
Trebuie să dublăm aceste investiţii prin promovarea turismului şi prin atragerea investitorilor străini. Mă refer la investitori cum este compania belgiană VCST, care aduce în Alba Iulia o investiţie de peste 30 de milioane de euro, cea mai mare din ultimii 20 de ani şi prin care se vor crea peste 200 de locuri de muncă, etapizat, până în 2013. Sau investitori cum a fost Supremia, în Zona de Dezvoltare Economică pe care am înfiinţat-o în 2008, şi care a creat 130 de noi locuri de muncă, fiind considerată de specialişti cea mai mare investiţie din Alba Iulia pe linie de producţie, după 1989. Foarte important pentru mine este ca în viitorul mandat să punem în funcţiune motorul de dezvoltare al oraşului, Cetatea, iar aceasta să producă beneficii pentru locuitori.
– În încheiere, doriţi să transmiteţi un mesaj politic electoratului dumneavoastră?
– Eu comunic cu locuitorii din Alba Iulia în fiecare zi, nu doar în campania electorală. Nu am pregătite mesaje diferite pentru albaiulieni în perioada aceasta, nu o să mă comport altfel decât o fac zi de zi. Îi îndemn pe albaiulieni, aşa cum le-am spus mereu, să fim mândri împreună de oraşul nostru. Dar acesta nu este un mesaj politic, este un lucru firesc pe care să ni-l spunem între noi, oamenii acestui oraş.
– Vă mulţumesc!

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute

Ziarul Unirea

Publicat

în

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute În fiecare an, în prima vineri de după Paști, creştin-ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. În această zi, îl sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, apoi pe Maica Domnului, ca persoană care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea