Ziarul Unirea

Mircea Hava ar fi refuzat să-l înlocuiască pe Vasile Blaga la șefia PNL

Mircea Hava ar fi refuzat să preia șefia PNL-ului, alături de Alina Gorghiu, după ce Vasile Blaga și-a dat demisia. Aripa democrat-liberală din PNL se reuneşte, sâmbătă, la sediul central al partidului din Aleea Modrogan, pentru a analiza şi a supune la vot o propunere de copreşedinte în locul lui Vasile Blaga, care s-a restras în urma începerii urmării penale împotriva sa, în acest moment existând mai multe tabere inclusiv în interiorul fostului PDL, dar şi o opţiune a liberalilor, pentru păstrarea Alinei Gorghiu ca preşedinte unic, până după alegerile parlamentare.

Mircea Hava este un apropiat al lui Vasile Blaga și un om de încredere al acestuia. Primarul municipiului Alba Iulia ar fi refuzat să preia șefia PNL-ului.

ELIT

Fostul lider PNL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, la sediul central al partidului, întrebat dacă va avea o propunere pentru funcţia de copreşedinte al partidului, că va avea şi el un punct de vedere în acest sens.

Fostul copreşedinte al PNL, Vasile Blaga a venit la prima oră a dimineţii la sediul partidului şi a plecat în jurul prânzului, împreună cu Mircea Hava. El a fost întrebat dacă va face vreo propuunere colegilor pentru funcţia de copreşedinte, răspunsul acestuia fiind: ”O să am şi eu un punct de vedere”, scrie News.ro.

Vicepreşedintele PNL Cezar Preda a declarat, sâmbătă, despre stabilirea de către democrat-liberali a propunerii pentru funcţia de copreşedinte, în urma demisiei lui Vasile Blaga, că cei din partid ar trebui să se preocupe de ceea ce simte acesta şi a adăugat că ”unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul acestuia, şi asta este o ruşine”, pentru că Vasile Blaga nu este mort, ci este un om viu.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Cezar Preda a afirmat, când a ajuns la sediul central al partidului, că cei din partid ar trebui să fie preocupaţi mai mult de ceea ce simte în acest moment Vasile Blaga.

”Eu sunt mai preocupat de ce se întâmplă cu preşedintele meu. Asta, cu cine va fi… Deocamdată domnul Blaga nu e mort, e un om viu, un membru PNL de bază şi cred că principala preocupare a fiecăruia este ce simte dumnealui acum, după ce a condus un partid atâţia ani şi a făcut totul pentru a câştiga campanii electorale pentru noi toţi. Unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul dânsului. Asta este o ruşine”, a spus Preda.

El a arătat că acum, trebuie să se gândească toţi cei din PNL la Vasile Blaga şi să îl întrebe ce simte şi ce vrea. ”Ce vom decide la 15.00 va fi spre binele partidului”, a adăugat el.

Întrebat dacă Vasile Blaga ar putea rămâne implicat în partid, Cezar Preda a răspuns: ”Vasile Blaga a fost mereu garantul respectării Statutului, deci nu se va putea lua nicio decizie în afara Statutului”, a spus el.

Preda a adăugat că întotdeauna, înainte de a se face o propujnere, Vasile Blaga i-a ascultat pe ceilalţi. ”Am văzut că de două zile îi tot dau sfaturi fiecare”, a menţionat vicepreşedintele PNL.

Întrebat despre formula rămânerii unui preşedinte unic, Cezar Preda a replicat: ”Nu e treaba vechilor liberali”.

Mai mulţi lideri ai fostului PDL au fost vehiculaţi în aceste zile ca potenţiali înlocuitori ai lui Vasile Blaga: liderul de la Arad, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur, dar şi europarlamentarul Daniel Buda.

Alegerea va ţine cont de susţinerea pe care aceştia o au în teritoriu. În plus, un cuvânt important îl va avea Vasile Blaga, fostul lider al PDL, care a anunţat că, deşi rămâne membru simplu în partid, doreşte să contribuie la păstrarea unităţii echipei liberale.

După anunţul lui Vasile Blaga că demisionează de la conducerea PNL, democrat-liberalii din partid au început o cursă contra cronometru pentru găsirea înlocuitorului în fruntea partidului.

Aceştia invocă articoul 160 din Statutul noului PNL, care prevede că actuala conducere a partidului este bicefală. Şi atrag atenţia că orice modificare a Statutului presupune convocarea Convenţiei Naţionale, care ar duce la conflicte în interiorul partidului, între cele două aripi, dar şi la ieşirea din logica de campanie electorală, care ar trebui să îi preocupe pe toţi liderii de filiale, în această perioadă de precampanie.

În plus, potrivit acestora, există riscul ca orice modificare la Statut, în absenţa înregistrării la Tribunal, să fie atacată, în campania electorală, devenind o vulnerabilitate pentru partid, la alegerile parlamentare.

Deşi foştii lideri PDL au exclus varianta ca acest post de copreşedinte PNL să rămână vacant, varianta ca Alina Gorghiu să fie împuternicită să continue singură la conducerea partidului este susţinută de liberali şi promovată, prin declaraţii publice, atât de vicepreşedintele Eugen Nicolăescu cât şi de liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

La întâlnirea de sâmbătă sunt aşteptaţi principalii lideri din fostul PDL. În cursul serii, este programată şi o discuţie cu liderii organizaţiilor judeţene, care au fost convocaţi să vină la Bucureşti pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la situaţia din partid.

Sâmbătă este aşteptată o decizie, cu atât mai mult cu cât în partid sunt deja voci care spun că situaţia copreşedinţiei partidului trebuie închisă cât mai repede. Europarlamentarul Theodor Stolojan atrăgea atenţia într-o intervenţie la RFI că liberalii trebuie să desemneze foarte urgent al doilea copreşedinte al partidului, precizând că un preşedinte unic ar crea tensiuni emoţionale la nivelul formaţiunii.

De altfel, şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus declara pentru News.ro că cel mai corect este să se meargă pe varianta copreşedinţiei, aşa cum s-a stabilit la fuziune.

Potrivit unor surse din partid, următoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL, în care se va valida propunerea de copreşedinte, va avea loc marţi, mai scrie News.ro.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 118 de noi INFECTĂRI în județul Alba, în ultimele 24 de ore. Lista LOCALITĂȚILOR din care provin noile cazuri de COVID-19

Duminică, 11 aprilie 2021, în județul Alba s-au înregistrat 48 de noi cazuri de infectare cu Covid-19, potrivit datelor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

1 1 octombrie 2016 at 14:54

Minciuni… hava nici macar nu era pe lista scurta !

axinte 1 octombrie 2016 at 22:29

…inteleg ca nu era vorba de inlocuire, din moment ce locul este vacant, ci doar de ocuparea lui,…ori ce sa mai cred ?, cu atita brambureala si dezinformare pe fata,…

HH 1 octombrie 2016 at 23:31

HA HA HA, CHIAR DACA AR FI REAL( SI DE CE NU AR FI AVAND IN VEDERE CE MAI INSEAMNA AZI PNL), hAVA STIE CA IN MOMENTUL IN CARE AJUNGI IN LIGA INTAI A POLITICII , HOTIILE SE TRANSFORMA RAPID IN DOSARE PENALE !

ducu 2 octombrie 2016 at 9:40

asta-i singurul motiv pt. care refuza avansarea ; BUBELE [ posibile dosare}

Comentariile sunt oprite