Mircea Hava a primit rezoluţie de neîncepere a urmaririi penale în dosarul „Tricolorul”
Primarul nu se face vinovat de ofensă adusă unor însemne naţionale
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au pus în 4 noiembrie 2011 rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de primarul Mircea Hava, ca urmare a plângerii penale depusă în urmă cu un an de liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu. Acesta i-a acuzat pe organizatorii Zilei de 1 Decembrie din 2010 de ofensă adusă unor însemne naţionale după ce, în preajma sărbătorii, timp de două zile, pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii a fost amplasat un afiş publicitar imens pe care culorile drapelului naţional apăreau modificate. Pe lângă roşu galben şi albastru puteau fi observate şi alte culori – verde, vişiniu şi o fâşie de portocaliu, motiv pentru care au apărut şi speculaţii cu tentă politică, având în vedere apartenenţa primarului la PDL. Scandalul imens creat în jurul acestei chestiuni i-a determinat pe reprezentanţii Primăriei Alba Iulia să dea mesh-ul jos. Ioan Dîrzu poate face plângere împotriva rezoluţiei procurorilor, în termen de 20 de zile de la comunicarea acesteia.
Plângerea a fost făcută şi împotriva prefectului Ştefan Bardan şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel care apăreau pe un pliant ca organizatori ai evenimentului, dar şi împotriva realizatorului propriu-zis al mesh-ului, Adrian Docea. Potrivit prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, Maria Cetean Bălţat, Bardan şi Dumitrel nu au fost cercetaţi în dosar deoarece s-a constatat încă de la bun început că nu au au avut nicio calitate în realizarea efectivă a mesh-ului. Cât îl priveşte pe Mircea Hava, în urma cercetărilor s-a constatat că nu se face vinovat de infracţiunea de ofensă adusă unor însemne naţionale prevăzută de art. 236 Cod Penal întrucât nu a fost vorba despre un drapel propriu-zis ci despre un mesh publicitar pe care apărea noul logo al oraşului şi o variantă în degrade a drapelului României, dorindu-se crearea unui efect de degrade. „Faţă de Mircea Hava şi Adrian Docea s-a stabilit că fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ofensă adusă unor însemne naţionale”, a precizat Maria Cetean Bălţat. Cât despre timpul îndelungat de care au avut nevoie anchetatorii pentru a soluţiona această plângere (n.r. Ioan Dîrzu a înregistrat plângerea la Parchet în 24 noiembrie 2010), prim-procurorul a precizat că motivele au fost două – numărul insuficient de procurori şi faptul că realizatorul mesh-ului, care este director de publicitate pentru Europa de Est a companiei de publicitate BBDO, locuieşte la Moscova şi nu a putut fi audiat imediat.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie?
Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie? Din 2025 românii pot verifica vechimea în muncă cu un click, pe internet, fără a mai fi necesar să se deplaseze la ghișeu și să stea la coadă. Sistemul de evidență a contractelor de muncă este de acum […]