Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mircea Hava a primit rezoluţie de neîncepere a urmaririi penale în dosarul „Tricolorul”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primarul nu se face vinovat de ofensă adusă unor însemne naţionale

 Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au pus în 4 noiembrie 2011 rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de primarul Mircea Hava, ca urmare a plângerii penale depusă în urmă cu un an de liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu. Acesta i-a acuzat pe organizatorii Zilei de 1 Decembrie din 2010 de ofensă adusă unor însemne naţionale după ce, în preajma sărbătorii, timp de două zile, pe clopotniţa Catedralei Reîntregirii a fost amplasat un afiş publicitar imens pe care culorile drapelului naţional apăreau modificate. Pe lângă roşu galben şi albastru puteau fi observate şi alte culori – verde, vişiniu şi o fâşie de portocaliu, motiv pentru care au apărut şi speculaţii cu tentă politică, având în vedere apartenenţa primarului la PDL. Scandalul imens creat în jurul acestei chestiuni i-a determinat pe reprezentanţii Primăriei Alba Iulia să dea mesh-ul jos. Ioan Dîrzu poate face plângere împotriva rezoluţiei procurorilor, în termen de 20 de zile de la comunicarea acesteia.
Plângerea a fost făcută şi împotriva prefectului Ştefan Bardan şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel care apăreau pe un pliant ca organizatori ai evenimentului, dar şi împotriva realizatorului propriu-zis al mesh-ului, Adrian Docea. Potrivit prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, Maria Cetean Bălţat, Bardan şi Dumitrel nu au fost cercetaţi în dosar deoarece s-a constatat încă de la bun început că nu au au avut nicio calitate în realizarea efectivă a mesh-ului. Cât îl priveşte pe Mircea Hava, în urma cercetărilor s-a constatat că nu se face vinovat de infracţiunea de ofensă adusă unor însemne naţionale prevăzută de art. 236 Cod Penal întrucât nu a fost vorba despre un drapel propriu-zis ci despre un mesh publicitar pe care apărea noul logo al oraşului şi o variantă în degrade a drapelului României, dorindu-se crearea unui efect de degrade. „Faţă de Mircea Hava şi Adrian Docea s-a stabilit că fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ofensă adusă unor însemne naţionale”, a precizat Maria Cetean Bălţat. Cât despre timpul îndelungat de care au avut nevoie anchetatorii pentru a soluţiona această plângere (n.r. Ioan Dîrzu a înregistrat plângerea la Parchet în 24 noiembrie 2010), prim-procurorul a precizat că motivele au fost două – numărul insuficient de procurori şi faptul că realizatorul mesh-ului, care este director de publicitate pentru Europa de Est a companiei de publicitate BBDO, locuieşte la Moscova şi nu a putut fi audiat imediat.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea