Ministrul Ioan Deneș, la Alba Iulia: Criza lemnului de foc se va diminua. Va fi o competiție între Regia Națională a Pădurilor și agenții economici

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, joi, că se va diminua mult criza lemnului de foc și va fi chiar o competiție între agenții economici și Regia Națională a Pădurilor, iar cel care va avea un preț mai bun va vinde.

Întrebat, joi, la Alba Iulia, de prețul lemnului de foc din această iarnă, ministrul Ioan Deneș a spus că, potrivit directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor, acesta a rămas același ca anul trecut.

ELIT

”Va anunțat Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor că lemnul de foc în ceea ce privește Regia Națională a Pădurilor a rămas același ca anul trecut. Și vă mai spun un lucru, eu venind din zona privată am învățat o regulă de bază: atunci când există competiție, prețurile le reglează piața. Drept urmare, având posibilitatea, și agentul economic să aibă lemn de foc, lucru care nu-l avea, după modificările făcute de anul trecut în Codul Silvic, va fi o competiție între agenții economici și Regia Națională a Pădurilor. Cine va avea un preț mai competitiv va vinde, cine nu, va rămâne cu el pe stoc”, a spus Ioan Deneș.

Anterior acestei întrebări, Ioan Deneș a spus, jurnaliștilor, că anul acesta se va diminua mult criza lemnului de foc și posibil să se elimine.

”Cu siguranță va fi mult mai mică presiunea pe solicitări și pe dorința de a achiziționa lemn de foc decât anul trecut”, a afirmat ministrul.

El a explicat că motivele pentru care dispare criza sunt modificările făcute la Codul Silvic, între care posibilitatea agenților economici de a valorifica lemnul, în anumite condiții, dar și că deținătorii sau moștenitorii care au sub zece hectare de pădure pot exploata cinci metri cubi per hectar, dacă fac dovada că plătesc impozitele.

O altă măsură prin care s-a diminuat criza lemnului de foc este modificarea legislativă prin care suprafețele de doborâturi din pădure pot fi valorificate mai repede, iar lemnele nu mai stau până se degradează.

Ministrul Deneș a participat, joi, la ședința Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților care a avut loc la Prefectura Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Nelutu 19 octombrie 2018 at 21:26

Ar trebui sa se gandeasca si la faptul ca taranii nu isi pot transporta ceea ce curata pe terenuri, livezi….datorita faptului ca sunt opriti pe drum de politie, amendati…pentru lipsa avizului de la ocolu silvic…Deci taranul trebuie sa se deplaseze la Ocolul silvic n km, sa faca cerere, sa plateasca, sa astepte pe cel care vine sa le vada…sa mai faca un drum dupa aprobare, apoi dupa aviz si abia apoi le duce. Asa ca prefera sa le abandoneze sau pur si simplu sa nu isi mai curete terenul, pomii.. sau chiar sa inlocuiasca pomii batrani. Normele sunt din 21 dec 2017 din guvernul PSD. S-ar putea f simplu prin primarie pe baza unei adeverinte care sa dovedeasca provenienta vreascurilor si exceptare de la inregistrare in sistem…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...