Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, despre CERTIFICATUL VERDE la locul de muncă: „Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat”

Publicat

în

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, despre CERTIFICATUL VERDE la locul de muncă: „Am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat”

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că speră ca legea care prevede implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă să fie adoptată cât mai rapid în Parlament, el precizând că mizează pe partidele pe care le consideră responsabile – PNL, PSD, UDMR, USR – să voteze acest proiect de lege în camera inferioară a Parlamentului.

„Eu, totuşi, am speranţa că acest proiect legislativ va fi adoptat. Ştiu că au început discuţiile în Camera Deputaţilor, eu cred că într-un termen cât mai scurt posibil (…) trebuie găsită o formulă care să aibă în spate şi o anumită majoritate. (…) Va trebui ca partidele responsabile, cele patru pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR, USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esenţa acestei proceduri de certificat verde, care este de geneză europeană, dar să se găsească şi o formulă care asigură o majoritate în spatele acestui proiect legislativ”, a afirmat Cseke Attila, miercuri, la Digi 24.

Electrica Furnizare Discount

Cseke Attila: „Eu nu ştiu cum am ajuns la această idee, că un certificat, o hârtie le poate face rău unora în societate.”

Ministrul Sănătăţii consideră că implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă trebuie făcută ţinând cont de experienţa altor state europene în această privinţă. Cseke a afirmat că discuţiile despre certificatul verde „au deviat foarte mult” la nivel naţional.

„Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie, scuzaţi-mă! Este o hârtie cu un cod şi nu văd ce ne-ar speria pe noi. Eu nu ştiu cum am ajuns la această idee, că un certificat, o hârtie le poate face rău unora în societate. (…) Această idee ne împiedică şi ne va împiedica în circulaţia liberă a persoanei, care a fost iniţial transfrontalieră, aşa cum a fost gândită, la începutul verii (…) doar că de-a lungul timpului acesta s-a dezvoltat ca fiind un certificat care înlesneşte circulaţia şi în interiorul ţărilor”, a afirmat ministrul.

Conform ministrului, România se va confrunta şi cu al cincilea val al pandemiei Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri seara că este imposibil ca România să nu se confrunte şi cu un al cincilea val al pandemiei, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar astăzi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani, cu această rată de vaccinare, care o să mai crească, evident, suntem clar expuşi unui viitor val pandemic. Vedem ce se întâmplă în Europa, în ţările cu o rată de vaccinare de 70%-80% şi chiar şi mai mult. Atâta timp cât acest virus are unde circula, este o chestiune foarte simplă: chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuşi în continuare”, a declarat Cseke Attila.

„Chiar dacă acest val patru se va termina cândva, noi vom fi expuşi în continuare”, a atenţionat ministrul, făcând apel la vaccinare.

„Ţin să amintesc tuturor că la primul val pandemic, pe la sfârşit, ne-am minunat că o să fie şi valul doi. După valul doi au venit şi valurile trei şi patru. Noi putem să ne punem speranţe foarte sincer că o să se termine odată cu valul patru, dar eu spun că nu o să se termine în România. La 43% rata de vaccinare nu are cum, nici la 50%, nici la 60%. Noi trebuie să creştem în continuare, într-un ritm mult mai accelerat decât avem astăzi”, a mai spus ministrul.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă semnat de Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode, care a fost respins la vot în Senat, a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plen urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. Reprezentanţii PSD vor depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.

Cu peste 7 milioane de persoane care şi-au făcut prima doză, România are în prezent o rată de vaccinare împotriva COVID-19 de 43%. Autorităţile îşi propun să atingă o rată de 70% în rândul populaţiei eligibile în anul 2022 şi de 90% în anul 2023, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aflat în procedură de avizare de către celelalte ministere, înaintea aprobării de către Executiv.

sursa: adevarul.ro

Publicitate

Actualitate

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Publicat

în

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Electrica Furnizare Discount

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.

”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.

Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.

Știrea inițială

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește mai mult

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare