Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministrul Energiei, la Alba Iulia: Suntem pregătiți pentru această iarnă. Am mers pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că autoritățile sunt pregătite pentru perioada de iarnă, chiar dacă va fi mai frig decât anul trecut.

Ministrul Energiei a spus, într-o conferință de presă, că pentru prima dată în ultimii ani programul de iarnă va fi aprobat în luna septembrie.  

”Săptămâna trecută, miercuri, am avut o ședință de comandament de iarnă cu toate că nu suntem în iarnă, dar un comandament să pregătim perioada de iarnă, cu toate autoritățile, instituțiile și companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare și sunt convins că în săptămâna care vine, în ședința de guvern, vom aproba, pentru prima dată, în luna septembrie, în ultimii ani de zile programul de iarnă. Am mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, care a fost o realitate destul de cruntă a condițiilor meteo. Am accentuat acest scenariu și l-am făcut mai negativ. În funcție de el am pregătit toți producătorii de energie electrică, toți producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică și de gaze, furnizorii de gaze și de energie electrică, pentru această perioadă. Suntem pregătiți pentru această iarnă, cu toate capacitățile să funcționăm atât pe pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian atunci când e cazul. Avem capacitatea să producem, să ne asigurăm energia electrică, iar din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condițiile și toate cantitățile impuse de către ANRE, către operatorii privați sau ROMGAZ care nu e privat, au fost împlinite și chiar depășite de acești operatori”, a spus Toma Petcu.

Întrebat de jurnaliști dacă vor fi creșteri, ministrul a răspuns că pe zona de gaze, consumul casnic către populație, este reglementat până în 2021 și protejat de ANRE.

”Consumatorul casnic, însemnând populația, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat și protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileț, am înțeles că nu vor fi majorări substanțiale”, a declarat ministrul.

La insistențele jurnaliștilor, el a subliniat că nu există informații oficiale conform cărora se vor scumpi gazele până la sfârșitul anului.

”Pe partea de energie electrică, pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an și trecem la o liberalizare totală a prețului la energia electrică, singura reglementare și singurul reglaj pe care îl mai pot face cei de la ANRE, este la sfârșitul acestui an. Ei estimează o creștere foarte ușoară, dar nu o pot pronunța în cifre, i-am întrebat și eu ca discuție neoficială”, a explicat ministrul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea