Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Ministrul Educației: Subiectele la examenele de evaluare națională și bacalaureat vor fi de același tip ca și anul trecut

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Bacalaureat 2013 - competente lingvistice01Ministrul Educației Naționale a declarat că subiectele la examenele de evaluare națională și bacalaureat vor fi de același tip ca și anul trecut. Remus Pricopie a afirmat apoi ca „subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de același tip”.

Ministrul a afirmat ca le-a cerut inspectorilor școlari sa interzică orice practica de colectare de bani ca „protocol”. „Am cerut inspectorilor sa verifice respectarea legalității, sa interzică orice practica de colectare de bani, indiferent de motiv. Nu exista subiectul ‘protocol’. Organizarea acestor examene se poate face din fondurile alocate de la bugetul statului”, a continuat Pricopie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Pricopie: Multe unități de învățământ nu au Consiliu de Administrație – legea ar putea fi modificata

Ministrul a vorbit si despre consiliile de administrație ale școlilor si a anunțat ca legea ar putea suferi modificări la acest capitol.

„Multe unități de învățământ nu au Consiliu de Administrație constituit după legea noua pentru ca nu reușesc sa aibă cvorum. Condițiile sunt puțin desprinse de realitate așa cum sunt prevăzute in lege, prin urmare noi s-ar putea sa venim cu o modificare in așa fel încât sa precizam foarte clar ca atunci când Consiliul de Administrație nu se întrunește cu doua treimi din total membri, sa se poată întâlni in formula statutara si cu jumătate plus unu din total membri, urmând ca deciziile sa fie luate cu doua treimi din cei prezenți”, a spus Pricopie, citat de Agerpres.

Remus Pricopie a declarat ca spera ca de la 1 septembrie regulamentele de funcționare a Consiliilor de Administrație sa fie gata.

„Este o chestiune de detaliu, dar care blochează funcționarea Consiliilor de Administrație. Odată clarificat acest lucru, vom fi in măsura ca pentru 1 septembrie 2014 sa avem regulamentele de funcționare a acestor Consilii de Administrație si sa avem regulamentul de organizare si funcționare a unităților de învățământ. In același timp, s-a discutat (in cadrul grupului PSD – n.r.) despre demararea concursurilor pentru funcțiile de director, director adjunct. Noi speram ca toate metodologiile sa fie finalizate pe parcursul acestui an, urmând ca din ianuarie sa înceapă concursurile. Nu se pot face aceste concursuri pana nu se clarifica funcționarea Consiliului de Administrație la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a precizat ministrul Educației.

Informații de background

Amintim ca anul acesta elevii de clasa a VIII-a au susținut pentru prima oara simulări la nivel național ale examenelor de evaluare naționala. Rezultatele au fost următoarele: 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la simulări. La afișarea rezultatelor simulărilor, Ministerul Educației Naționale avertiza ca notele obținute la Matematica „indica un nivel scăzut de pregătire a elevilor, in condițiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricărei evaluare de masa”.

La examenul propriu-zis de Evaluare Naționala de anul trecut, 75,89% dintre absolvenții de gimnaziu au luat note peste 5. Numeroși profesori si părinți au spus atunci ca subiectele au fost foarte ușoare in comparație cu alți ani.

Începând din acest an, in admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naționala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proporție de 25%. Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Naționala 2013, care „au relevat diferențe notabile intre mediile, mai mari, obținute de elevi in scoală, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obținute de aceștia la Evaluarea Naționala”, a explicat Ministerul Educației.

In ceea ce privește examenul de Bacalaureat, marea noutate pe care a adus-o BAC-ul din 2013 a fost diferențierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica – cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani – au avut subiecte diferite de ale celorlalți elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana au avut subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocaționala au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolvenții de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au rămas, însă, la fel ca anii trecuți.

Aceasta modificare a fost făcută prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decât odată cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului. Rectorii unor mari universități au criticat ministerul Educației pentru diferențierea subiectelor fără o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obțin.

Hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea