Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministrul Daniel Barbu: ”Proiectul de exploatare de la Roşia Montană poate începe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de exploatare de la Roşia Montană ar putea să înceapă, iar Roşia Montană Gold Corporation a reuşit să pună în valoare patrimoniul minier din zonă, acestea au fost concluziile ministrului Culturii, Daniel Barbu, după vizita efectuată în localitate, alături de membrii Comisiei pentru relaţia cu UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cred că în ultimii ani s-au făcut aici, la Roșia Montană, eforturi foarte mari, au fost mobilizate resurse materiale și intelectuale pentru conservarea și punerea în valoare a patrimoniului minier, mă refer la Galeriile Romane, ca și a fondului construit, sunt 20 de case care și-au schimbat complet înfățișarea, din circa 120, care fac parte din ansamblul urban al Roșiei Montane, deci cred că din acest punct de vedere succesul este de netăgăduit”, a declarat ministrul Culturii.

Acesta a mai spus că Roşia Montană nu are nicio şansă să fie înscrisă acum în patrimoniul UNESCO, precizând că şanse mari în acest sens ar fi în şapte-zece ani, dacă galeriile romane şi medievale vor fi conservate, iar clădirile vechi restaurate.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Traian Igaş, a declarat că proiectul de exploatare de la Roşia Montană ar trebui să fie asumat de Guvern şi în niciun caz de Parlament, aşa cum sugerează premierul Victor Ponta.

Victor Ponta și Guvernul pe care îl conduce trebuie să-și asume acest proiect dacă consideră că este util pentru această zonă. Să-l pasezi spre alte instituții mi se pare un gest de lașitate și sunt în dezacord cu acest lucru”, a spus Igaș

Reamintim că, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că exploatarea de la Roşia Montană va începe în măsura în care Parlamentul va adopta legea care prevede condiţiile de mediu şi de participare a statului român şi faptul că toţi banii care rezultă din redevenţe şi beneficii vor intra într-un fond special de dezvoltare durabilă.

*Aproximativ 250 de mineri au solicitat, marţi, Comisiei Parlamentare să dea aviz proiectului de exploatare din zonă

Momentul s-a petrecut la pătrunderea în vechea clădire a Primăriei Roşia Montană, a ministrului Culturii, Daniel Barbu, dar şi a membrilor Comisiei pentru relaţia cu UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Minerii au scandat ”Vrem să muncim” iar reprezentanții lor a declarat:

Rugăm comisia Parlamentului, pe primul ministru și pe ministrul Rovana Plumb să pună accentul pe proiect pentru ca acesta să funcționeze. Suntem oameni care muncim, ne trebuie pâine și locuri de muncă”; ”Noi vrem să rămânem aici, noi vrem ca aici să muncim. Nu pot să vină unii din alte părți să ne spună nu vindeți munții. Or fi ei frumoși munții, dar nu ne oferă traiul de zi cu zi. Eu am doi copii, nu am cu ce să-i cresc. Ce vom face? Murim de foame?”.

Parlamentul a trimis o delegaţie la Roşia Montană ca să afle care sunt riscurile pentru patrimoniul cultural, dacă va fi deschisă cariera de aur şi argint.

Ministrul Culturii şi membrii comisiilor pentru relaţia cu UNESCO au discutat, marţi, cu primarii din Apuseni, cu mai mulţi reprezentanţi ai investitorului româno-canadian şi cu cei ai organizaţiilor de protecţie a mediului.

Întâlnirea a avut loc în contextul existenţei unor inițiative pentru includerea sitului Roșia Montană pe Lista tentativă UNESCO, informează într-un comunicat Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, ICOMOS România și Fundaţia ProPatrimonio.

Din exploatarea minereurilor de la Roşia Montană, statul ar urma să deţină un sfert din acţiuni, iar investitorul i-ar plăti o redevenţă de 6% din valoarea producţiei.

Sursa: Radio Cluj
FOTO: ziarulunirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea