Ministrul Agriculturii anunță că o secetă istorică va lovi România: „Estimăm o pierdere a producţiei de până la 50%”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia
Specialiștii estimează că o secetă cumplită, comparabilă cu cea din 1947, va afecta puternic țara noastră, pe lângă criza generată de virusul Covid-19.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus că peste criza determinată de pandemia provocată de virus se va suprapune și o secetă asemănătoarei cu cea din urmă cu 73 de ani. Așadar, există periculul iminent ca jumătate din producția culturilor de toamnă să fie compromisă.

Însă ministrul ne-a asigurat că „avem stocuri foarte mari de produse de bază (lapte, carne, legume)”, menționând că fermierii care vor fi afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Consecinţa directă a secetei ar putea fi o pierdere de până la 50% a producţiei, care va fi resimțită în prețuri. Moldova și Dobrogea vor fi printre cele mai afectate regiuni.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

„Peste această criză determinată de pandemie se suprapune şi o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulţi ani.

Deficitul este foarte mare în zona Moldovei şi Dobrogei . Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.

Am asigurat toţi fermierii că o să-i despăgubim pe toţi cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situaţii de urgenţă locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechităţi.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.

Estimăm o pierdere a producţiei de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinţe în lanţ asupra preţurilor. Depinde şi cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne, legume. Căutăm soluţii pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat şi în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi”, a declarat ministrul, la Digi24.

Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea de acum 73 de ani, de vină fiind lipsa zăpezilor în sezonul de iarnă, precum și lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adăugat şi vântul puternic.

Drept urmare, plantele semănate au început să se usuce iar dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie În primele zile ale lunii viitoare vom avea ploi, inclusiv pe data de 1 mai. Rezervă de apă în sol până la un metru este foarte mică.

Meteorologii spuneau că în luna aprilie ar fi trebuit în mod normal să avem o conatitate de 50-55 de litri pe metrul pătrat, în medie, şi am avut pană acum doar 7 litri la nivel naţional.

Este o secetă comparabilă cu cea din 1947, potrivit autorităţilor, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în mai, lună în care ar trebui să avem 60 de litri pe metrul pătrat pentru că este cea mai ploioasă luna a primăverii.

Surse: EpochTimes, StirileProTv

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei