Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ministerul Transporturilor a dat ordinul: RAR nu mai are voie să omologheze mașinile cu volan pe dreapta care provin din afara Uniunii Europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un ordin al Ministerului Transporturilor (MT) plecat, marți, 14 august 2018 spre publicare în Monitorul Oficial, interzice Registrului Auto Român (RAR) să mai omologheze mașinile cu volan pe dreapta care vin din afara Uniunii Europene. Neomologate la RAR; aceste autovehicule nu vor mai putea fi înmatriculate în țara noastră. De asemenea, posesorii de astfel de mașini deja înmatriculate vor fi obligați să schimbe poziția volanului în momentul în care vor apela la RAR pentru eventuale modificări în Cartea de Identitate a mașinii. Ordinul intră în vigoare în momentul publicării.

Pe 14 august, MT a transmis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin pentru modificarea şi completarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere – RNTR 7. „Potrivit acestuia mașinile care au volan pe dreapta și vin din afara Uniunii Europene nu vor mai primi omologare de la RAR. Fără Cartea de Identitate a mașinii, nici un astfel de autovehicul nu va mai putea fi înmatriculat în România. Este drept că Marea Britanie este încă în UE, dar acest ordin al ministerului este până la urmă o pregătire pentru perioada în care acest stat nu va mai face parte din UE”, a declarat George Adrian Dincă, director general al Registrului Auto Român (RAR).

Respectivul ordin al MT a fost în dezbatere publică fiind publicat pe site-ul ministerului încă din luna iulie. Potrivit normelor în vigoare orice maşină înregistrată într-o ţară a Uniunii Europene poate circula peste tot în UE. După Brexit însă, maşinilor înregistrate în Marea Britanie le-ar putea fi interzisă libera circulaţie în ţările Uniunii. Rămân totuşi cu semnul întrebării maşinile înmatriculate în Malta, Cipru şi Irlanda, ţări în care se circulă de asemenea cu maşini cu volan pe dreapta, iar respectivele state rămân membre UE. Ordinul va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Directorul general al RAR arată că pentru a reduce și numărul celor peste 60.000 de mașini cu volan pe dreapta deja înmatriculate în România, RAR are o soluție în acest moment. „Dacă vor să schimbe culoarea mașinii, motorul sau să facă orice altă schimbare care implică modificaări în Cartea de Identitate a mașinii îi vom obliga să schimbe postul de conducere”. Mai exact, mașinile deja înmatriculate vor fi obligate să modifice poziția de condus din partea dreaptă în partea stângă. Se prea poate ca această modificare să coste mai mult decât a dat clientul respecvtiv pe mașină.

Dacă vom consulta oferta de pe piaţă vom putea constata că preţul de 1000 de euro este cel mai frecvent pentru o maşină cu volan pe dreapta, iar în unele cazuri, câteva mărci pot fi găsite şi la 300 de euro maşina. Majoritatea sunt maşini vechi, cu ani de fabricaţie în special în perioada 2.000 – 2009, unele dintre ele chiar şi înainte de 1970. Ritmul de înmatriculare al acestor tipuri de mașini este în creștereridicată, la fel și numărul accidentelor provocate de acestea. Poliția Rutieră spune că în cazul accidentelor dintre două mașini din care una are volan pe drepta, în 100% din cazuri vinovată este mașina cu volan pe dreapta. Măsurile care vor încerca să reducă numărul mașinilor cu volan pe dreapta s-ar putea să continue atât timp cât la nivelul unui grup de lucru înființat pe această temă se discută despre scumpirea rovinetei pentru aceste mașini.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea