Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ministerul Mediului a dat compania Holzindustrie Schweighofer Sebeş pe mîna procurorilor pentru că a cumpărat lemn rezultat din tăieri ilegale de pădure

Bogdan Presecan

Publicat

în

Suspiciunile cu privire la faptul că societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer a cumpărat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale, sunt confirmate de Ministerul Mediului.

sebes Holzindustrie SchweighoferÎn urma controlalelor efectuate, după acţiunile curajoase ale mai multor ONG-uri de mediu şi apariţia în presă a numeroase articole privind neregurile de la Holzindustrie Schweighofer Sebeş, Ministerul a trimis astăzi rapoartele de control către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

“MMAP a trimis Parchetului General rapoartele de control pe păduri Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni.

Reamintim că, în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 07.05.2015 –12.06. 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit.

Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Precizăm că, din verificarea stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează: suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale.

Inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase; recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența; diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate; raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.

Având în vedere faptul că rapoartele de control au fost transmise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza legii 544/2001 ”privind liberul acces la informațiile de interes public”, Art. 12, alin. (1), literele e) și f), până la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, altele decât cele sus menționate”, se arată într-un comunicat remis astăzi presi de Ministerul Mediului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 2-2 (1-0), în prima rundă din play-out | Gazdele, egalate în două r

Dan HENEGAR

Publicat

în

Metalurgistul Cugir a remizat pe propriul teren cu Avântul Reghin, în prima rundă din play-off-ul Seriei 9 din eșalonul terț, scor 2-2 (1-0) joc în care amfitrionii au condus în două rânduri, dar au fost egalați de fiecare dată. Apărătorul gazdelor Vitinha a fost înlocuit la pauză și transportat la spital din pricina unei lovituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea