Ministerul Afacerilor Interne propune modificări legislative dure împotriva drogurilor și substanțelor psihoactive. Care vor fi noile măsuri
Ministerul Afacerilor Interne propune modificări legislative dure împotriva drogurilor și substanțelor psihoactive. Care vor fi noile măsuri
Ministerul Afacerilor Interne propune măsuri mai stricte împotriva traficului de droguri și pentru siguranța rutieră
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a introdus în dezbaterea publică un set de modificări legislative menite să întărească lupta împotriva traficului de droguri și să îmbunătățească siguranța pe șosele.
Această inițiativă cuprinde următoarele aspecte:
În domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efecte psihoactive:
Cresc limitele pedepsei cu închisoarea pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri, în special pentru drogurile de risc și cele de mare risc.
Se impune pedeapsa cu închisoarea pentru publicitatea falsă legată de produse care pretind că au efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor.
Se reglementează circumstanțele agravante legate de deținerea de droguri în instituții educaționale sau în apropierea acestora.
Se stabilesc condiții cumulative pentru reducerea pedepsei pentru traficanții care colaborează cu forțele de poliție.
Se propune confiscarea specială a vehiculelor utilizate în traficul de droguri.
Măsuri pentru siguranța rutieră:
Se impune polițiștilor să efectueze teste de alcool și droguri în anumite situații, inclusiv atunci când există suspiciuni de consum de alcool sau droguri.
Se suspendă înmatricularea vehiculelor în cazul în care proprietarii nu au asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudiciile cauzate terților în accidentele de circulație.
Recidiva contravențională pentru conducerea sub influența alcoolului se sancționează mai aspru, cu perioade de suspendare crescute în funcție de repetarea contravenției într-un interval de 5 ani.
Se elimină posibilitatea aplicării avertismentului pentru contravenții grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.
Se introduce un mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar în scopul prevenirii situațiilor periculoase.
Polițiștii pot utiliza sisteme de monitorizare fixă a traficului pentru depistarea unor abateri grave și sancționarea șoferilor.
Se reglementează posibilitatea ca polițiștii rutieri să utilizeze înregistrări audio-video pentru constatarea contravențiilor de către alți participanți la trafic.
Se dispune imobilizarea sau ridicarea vehiculelor în cazul în care conducătorul auto refuză să se supună testării pentru consumul de alcool sau droguri, și nu există o altă persoană care să poată prelua conducerea vehiculului.
Modificări la statutul polițistului și testarea acestora pentru alcool și droguri:
Se impune testul antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale MAI sau pentru ocuparea funcțiilor de polițist.
Se obligă polițiștii și cadrele militare să se supună testării pentru alcool și droguri în timpul serviciului sau când poartă uniforma sau armamentul din dotare.
Se introduc teste de poligraf pentru polițiști în cazul unor indicii privind lipsa de integritate și fidelitate profesională.
Se prevede suspendarea din funcție a polițiștilor sau cadrelor militare în cazul prezenței drogurilor în organism sau în cazul refuzului de a furniza mostre biologice sau de a susține testele de integritate.
Se acordă bonificații polițiștilor în funcție de performanța în lupta împotriva traficului de droguri, substanțelor interzise, armelor și munițiilor, precum și pentru denunțarea faptelor de corupție. Procedura de acordare a acestor bonificații va fi stabilită prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.
Aceste măsuri au ca scop consolidarea eforturilor pentru combaterea traficului de droguri și îmbunătățirea siguranței rutiere în România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului