Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mii de fermieri din Alba vor rămâne fără subvenția APIA în acest an. Cine este de vină?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mii de fermieri din județul Alba și alte sute de mii din întreaga țară vor rămâne în acest an fără subvenția APIA pe suprafață.

În condițiile în care în evidențele din 2014 ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Alba se află 26.266 de fermieri și o suprafață totală de 218.000 de hectare, în această sesiune de depuneri a cererilor, care are ca termen limită data de 15 mai, până astăzi au reușit să își depănă dosarele mai puțin de 11.000 de fermieri pentru o suprafață de circa 55.000 de hectare.

Având în vedere faptul că la nivelul județului nu pot fi înregistrate mai mult de 600 de cereri zilnic, circa jumătate dintre agrigultori riscă să rămână fără banii de la Uniunea Europeană pentru subvenția pe suprafață.

Imubulzeala la APIA Alba 17

Situația este similară la nivelul întregii țări, sute de mii de fermieri români ratând astfel șansa să intre în posesia unor bani, pe care pe care sunt îndreptățiți să îi primească.

România este pe cale să înregistreze un eșec în absorția banilor europeni în ceea ce privește subvenția pe suprafață, dacă nu se va ajunge măcar la înscrierea jumătății suprafeței negociată cu Comisia Europeană.

Responsabili de această situație nu pot fi alții decât strategii de la Ministerul Agriculturii, coordonatorii programului de la nivelul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura care nu au pus la dispoziția agențiilor locale bazele de date necesare și au modicficat norme înaintea și în timpul sesiunii de depuneri, autoritățile locale care nu s-au implicat mai mult în sprijinirea fermierilor în întocmirea corectă a dosarelor, și nu în ultimul rând unii fermierii, care au amânat până ân ultimul moment întocmirea cererii de subvenție.

 

Cererile pentru platile unice pot fi depuse inca 25 de zile calendaristice dupa data de 15 iunie, insa vor fi insotite de penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul daca ar fi depus cererea pana in termenul initial.

 

Utilizatorii de pașune fără animale pot să depună cererile unice de plata pe suprafață

Utilizatorii de pajisti care nu au animale au devenit eligibili pentru a primi subventii de la APIA, ca urmare a modificarii Legii pajistilor din luna mai 2015.

Astfel, utilizatorii de pasune fara animale vor putea sa depuna, incepand din aceasta saptamana, cererile unice de plata pe suprafata, a anuntat, in cadrul unei emisiuni de televiziune, Mihai Putintei, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a precizat si conditiile in care se vor oferi acesti bani fermierilor.

„Daca vorbim de fanete, aceasta este eligibila pentru plata cu o conditie: fermierul trebuie sa demonstreze cu acte ca a vandut fanul. Aceasta dovada nu mai este valabila pentru pasuni alpine situate la peste 1.800 metri altitudine. Este mult mai corect să-i cer fermierului sa faca dovada comercializarii fanului decat sa-l oblig sa creeze condiții artificiale doar ca sa primeasca subventia”, a declarat George Turtoi.

 

De asemenea, acesta a subliniat ca in ani precedenti multi fermieri obisnuiau sa isi cumpere un animal, pentru a putea fi eligibili la incasarea banilor de la APIA.

 

„In anii trecuti, multi isi cumparau o capra, se inscriau in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) doar pentru incasarea banilor de la APIA. Am fost informat ca avem judete, de exemplu Maramures, Alba, Harghita, unde sunt multi fermieri care traiesc din cosirea si vanzarea fanului, a mai spus George Turtoi.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își reiau spectacolele din 1 mai: Deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își reiau spectacolele din 1 mai: Deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina Sezonul turistic se deschide oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de la aceeași dată, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își vor relua spectacolele. Mii de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea