Rămâi conectat

Curier Județean

Mihai Eminescu, omagiat la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj. Expoziţie de carte, fotografii de epocă şi vizionare de film

Alexandra Mates

Publicat

în

im clain blajCu prilejul împlinirii a 165 de ani de la naşterea geniului eminescian, elevii şi cadrele didactice de limba română de la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj, reprezentat prin domnul director, prof. Ioan Tomoiagă şi director adj., prof. Rodica Jeican, vor organiza o manifestare literar-artistică inedită, care va avea loc joi, 15 ianuarie, la Centrul de documentare şi informare al colegiului. Este vorba despre momente de recitare a unor creaţii artistice din lirica eminesciană, interpretarea muzicală a unor poezii, o expoziție de carte din creația eminesciană, colaj de fotografii de epocă şi vizionarea filmului „Un bulgăre de humă”. La acest eveniment vor participa membri ai Societății de lectură „Radu Brateş” şi alți elevi care au manifestat interes în receptarea creațiilor eminesciene.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

„După cum apreciază N. Iorga ,,M. Eminescu este expresia integrală a sufletului românesc’’, ce tresare la glasul izvorului, palpită la mişcarea ramurilor, se înfioară la atingerea florilor de tei şi se închină la icoane de îngeri ,,palizi’…Poetul nepereche al literaturii române și ultimul poet romantic al lumii este creatorul unei opere monumentale care străbate timpul, trăind într-o permanentă actualitate și având reverberații profunde în moștenirea culturală a Blajului – Mica Romă (denumirea eminesciană a orașului).

Mihai Eminescu, urmând sfaturile dascălului său de la Cernăuți, Aron Pumnul, şi el fost elev al Blajului, a venit în anul 1866 la vestitele Şcoli blăjene pentru a‐şi potoli setea de cunoaştere din izvorul nesecat şi pur al Limbii Române, căci în aceste „fântâni ale darurilor” poetul a descoperit: puterea credinței, lumina ştiinței, noblețea sufletească, dragostea de țară şi valorile perene ale neamului românesc.”

Manifestarea de joi va debuta prin realizarea unui moment de recitare a unor creaţii artistice din lirica eminesciană, selectate de doamnele profesoare Ana-Maria Comșa, Iulia Tarko, Claudia Oancea-Raica şi Carmen Simu: Popescu Bogdan (XI A) – Adio…, Popa Denisa (VII B) – O, rămâi…, Ciulea Antonia (IX D) –Ce șoptesc atât de tainic…,  Barna Ioana (IX D) – Când amintirile…, Radu Laurenţiu (X D) şi Radu Raluca(X C) – Eminescu la Blaj. La final, elevele din clasa a IX-a Veronica Isailă și Cristiana Jeler vor încânta publicul prin interpretarea muzicală a poeziilor – Lacul și Peste vârfuri….

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

De asemenea, tot la CDI-ul școlii, sub coordonarea d-nei bibliotecare Maria Brad, se vor organiza o serie de activități sub genericul ,,Vreme trece, vreme vine…”: expoziție de carte din creația eminesciană, colaj de fotografii de epocă și vizionarea filmului ,,Un bulgăre de humă” prin care sunt scoase la lumină diverse aspecte din biografia lui Mihai Eminescu, fiind reflectată și frumoasa prietenie dintre poetul național și povestitorul humuleștean.

Prin această manifestare desfășurată sub auspiciile geniului eminescian, la Colegiul Național ,,I. M. Clain” se dorește o nouă receptare a creației eminesciene din perspectiva unei profunde emulații spirituale, care să declanșeze în rândul elevilor o serie de emoții artistice și creative.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

UPDATE VIDEO: INCENDIU la o locuință din Roșia Montană. Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

UPDATE VIDEO: INCENDIU la o locuință din Roșia Montană. Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea