Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mihaela MIH -DEHELEAN – Gânduri de român

Publicat

în

Tableta bunului simţ

    Mi-am propus să scriu despre un sentiment pe care încet dar sigur îl pierdem şi mă refer aici la patriotism. Se apropie 1 decembrie, o zi plină de festivism, o zi a discursurilor şi mai puţin o zi a reflecţiei asupra unui destin colectiv pe care îl numim generic România. Ştiu că zilnic suntem asaltaţi de griji, de neîmpliniri, de îndoieli, de temeri dar multe dintre lucrurile pe care le experimentăm au la bază şi lipsa de dragoste de ţară a unora dintre noi. Ne supărăm des când diverşi francezi sau ce or fi ne umilesc folosind glume penibile dar uităm la fel de des cât de urât vorbim despre această ţară, cât de des sentimentul de mândrie naţională este aruncat la gunoi pentru că nu mai e la modă să fii patriot. Confundăm ţara cu cei care o conduc vremelnic şi aici nu mă refer la vreun partid politic anume, confundăm dragostea de ţară cu raportul pe care-l avem cu instituţiile statului deşi sunt chestiuni fundamental diferite. Istoria acestor locuri, sacrificiile unor oameni care au iubit ideea de naţiune prosperă şi mândră între naţiunile Europei merită atât respectul cât şi dragostea noastră, a celor care din păcate ne aducem aminte tot mai rar de importanţa rădăcinilor noastre. Ştiu că multe dintre lucrurile tratate aici vor fi considerate vorbe în vânt, însă pentru mine acestea sunt expresia unor trăiri în ale căror spirit am fost educată. În aceşti ultimi 20 de ani s-a lovit atât de mult în identitatea noastră naţională încât vorbim cu lejeritate despre globalizare, despre tendinţele lumii moderne, despre regionalizare, dar oarecum în şoaptă despre mândria de a fi ne născut şi crescut aici. Dragostea de ţară e un sentiment necesar, vital chiar în raport cu ideea de dezvoltare într-o lume în care să nu uităm că statele cele mai puternice au fost, sunt şi vor fi acelea care cultivă acest spirit naţional. Dau doar două exemple care în opinia mea sunt extrem de relevante: Germania şi Franţa.  Se spune că dragostea transformă lumea şi pe bună dreptate, eu spun doar că dragostea de neam şi ţară poate schimba fundamental modul în care arată viaţa acestei naţiuni. Prea multă vreme şi prea mulţi ne-au dezbinat făcându-ne să credem că dihonia dintre noi e de fapt lupta pentru principii. Prea multă vreme am fost făcuţi să credem că alţii sunt mai buni doar pentru că au descoperit democraţia înaintea noastră. Istoria nu a fost blândă cu noi şi nici nu va fi vreodată, căci bogat e acest pământ şi binecuvântat cu bunătatea pe care o regăseşti rar la alte popoare.
Ştiu că Ziua Naţională îi face pe mulţi să tresară, că multe steaguri vor fi văzute fluturând pe tot teritoriul ţării. Ştiu că vom fi în haine de sărbătoare în curând, dar România înseamnă şi trebuie să însemne mai mult decât atât. Dragii mei, şi nu spun asta în chip politicianist, e nevoie de un nou moment de conştiinţă naţională în care noi, cei mulţi şi tăcuţi să afirmăm un patriotism nou şi discret, lăsând la o parte tot ce ne dezbină pentru a putea vedea în sfârşit ce ne uneşte. Ziua Naţională este clar un moment de reevaluare a ceea ce simţim pentru această ţară, 1 decembrie este de această dată simbolul unei naţiuni care trebuie să îşi întoarcă faţă către valorile autentice  care ne dau greutate în raport cu o lume în care statele puternice înseamnă de fapt cetăţeni care-şi iubesc ţara. Întoarcerea la drapelul din sufletul nostru, aplecarea către tradiţiile acestui pământ, privirea cu speranţă către viitorul unei naţiuni din care facem parte toate acestea sunt o datorie de care sper să putem ţine cont împreună. Ştiu că pentru mulţi, aceasta este o temă uşor anacronică dar mai ştiu şi că sunt şi mai mulţi cei care se regăsesc în ceea ce simt pentru ţara mea. Aş fi scris mai devreme despre aceste lucruri însă şi eu ca mulţi alţii caut un motiv să vorbesc despre ceea ce simt pentru ţara mea. Recunosc însă că pentru a vorbi despre sentimentul naţional nu trebuie să aştepţi ziua de 1 decembrie. Îmi doresc să aud mai des oameni spunând ce simt pentru ţara lor, îmi doresc să văd mai des oameni mândri de rădăcinile lor, îmi doresc să întâlnesc oameni pentru care ţara asta e sfântă. De fapt îmi doresc ca ţara să-şi onoreze cetăţenii şi oamenii să-şi iubească ţara. Ar fi un pas mare către o normalitate pe care o clamăm des dar pe care o întâlnim rar. Ar fi un act de bun simţ de o profunzime care nu poate fi concretizată în câteva cuvinte puse pe hârtie şi transmise celor care încă mai cred în dragostea de ţară.

Jr. Mihaela MIH -DEHELEAN

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare