METEO: Vreme instabilă în acest weekend. Explicațiile științifice pentru fenomenele meteo extreme din România

Instabilitatea atmosferică se va accentua în acest weekend, în aproape toată țara. Iată explicația meteorologilor pentru fenomenele extreme din ultima perioadă:

„Explicațiile ar fi că ne aflăm sub influența unei depresiuni mediteraneene, care se menținea poziționată în aceeași zonă, unde îi permite să se alimenteze cu umezeală, ceea ce determină astfel de fenomene. Umezeala, de altfel, este un ingredient foartge important în aceste dezvoltări de instabilitate atmosferică, dezvoltări ale norilor pe verticală, ce determină aceste fenomene: grindina și intensificările vântului.

ELIT

Atunci când vorbim de grindină, vorbim și de o scădere bruscă de temperatură și de intensificări ale vântului.
Zilele acestea, avem și o pătrundere a unei mase de aer mai rece în altitudine, ceea ce a determinat precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zonele montane și grindină de mari dimensiuni în zonele mai joase de relief.

Vremea se menține instabilă, în mod deosebit în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului, azi chiar și mâine avem astfel de fenomene. Avem în vigoare mai multe atenționări nowcasting de cod galben prin regiunile sudice, nord-vestice, și ne așteptăm la ploi torențiale și cantități de apă de 15-20 de litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp, dar și intensificări ale vântului.

Mihail David - 2020

Și mâine așteptăm astfel de fenomene în vest, nord-vest și centru, deci și mâine e posibil să avem astfel de atenționări, iar sâmbătă aceste fenomene vor fi mai frecvente și mai intense, în jumătatea de sud-est a teritoriului.

În același timp, vorbim de temperaturi modeste, în genul celor normale, chiar ușor mai scăzute decât în mod nromal, tot în nordul și în centrul țării, acolo unde maximele ajung la cel mult 22-23 de grade. În sud-este vorbim de temperaturi destul de ridicate, astăzi în extremitatea sudică, mâine în regiunile sud-estice, chiar și în zona Capitalei, ne așteptăm să avem temperaturi maxime de 27-28 de grade.

Sămbâtă, valorile vor fi în scădere și în aceste regiuni, deci și în partea de sud și sud-est a țării. Nu vor urca mai mult de 20-22 de grade, pe fondul instabilității atmosferice.

Duminică pare a fi o ameliorare a vremii sub aspect termic și al precipitațiilor, ne așteptăm ca temperaturile să urce spre 24-26 de grade în vest și sud-vest, ușor mai scăzute în nordul Moldovei, 18-19 grade, iar precipitațiile le mai întâlnim doar în estul teritoriului, din nou sub formă de averse însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului”, a declarat în direct la Digi24 meteorologul ANM Alina Șerban.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...