Rămâi conectat

Cultură Educație

MEN: În perioada 7 aprilie – 18 mai elevii de clasa a VIII vor fi consiliaţi cu privire la învăţământul profesional

Dragoş Suciu

Publicat

în

Potrivit metodologiei Ministerului Educaţiei, elevii de clasa a VIII-a vor fi informaţi şi consiliaţi privind învăţământul profesional. Ministerul Educaţiei Naţionale a elaborat metodologia care reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani, începând cu anul şcolar 2014 – 2015, inclusă într-un proiect lansat în dezbatere publică, miercuri.

Învăţământul profesional este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior şi ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi, şi se poate desfăşura şi în limbile minorităţilor naţionale. Pentru înscrierea în învăţământul profesional pot opta şi elevii din învăţământul special.

Calendarul admiterii prevede că, în perioada 7 aprilie – 18 mai, are loc informarea şi consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învăţământul profesional.

Pentru promovarea ofertei locale a învăţământului profesional este obligatorie realizarea următoarelor activităţi: „Săptămâna meseriilor”, în perioada dedicată activităţilor de consiliere şi orientare profesională a elevilor, „Târgul meseriilor”, pentru prezentarea ofertei la nivel regional / judeţean şi promovarea învăţământului profesional şi a numărului de locuri disponibile în mijloacele locale de comunicare în masă.

Inspectoratele şcolare judeţene publică lista cu unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de trei ani şi oferta de pregătire a acestora în broşura admiterii în învăţământul liceal de stat. În scopul unei bune şi complete informări a elevilor şi a părinţilor acestora, broşura admiterii va conţine atât informaţiile legate de admiterea în învăţământul liceal de stat cât şi în cel profesional, în secţiuni separate.

Învăţământul profesional se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal, în condiţiile legii şi ale reglementărilor specifice stabilite de MEN.

Sursa Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea