Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Mega-escrocherie bihoreană, via Cluj, cu victime din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

La sediul redacţiei noastre s-a prezentat un cetăţean din Aiud, pe nume Ioan Sofică, aducându-ne la cunoştinţă faptul că a căzut victimă unei escrocherii mascate în afacere onorabilă, şi ne-a cerut sprijinul în recuperarea prejudiciului său. Iată, în fapt, ce a păţit Ioan Sofică, precum şi mulţi alţi cetăţeni din judeţul nostru, al căror nume nu-l ştim deocamdată…
lPromisiuni şi vorbe frumoase, cumpărate cu 40.000.000 ROL
În luna martie a acestui an, Ioan Sofică şi fiul său au aflat din rubrica de mică publicitate a ziarelor din Alba şi din Cluj Napoca, despre o firmă care, chipurile, acorda împrumuturi pentru iniţierea şi dezvoltarea unor afaceri, în condiţii foarte avantajoase: fără limită de vârstă, fără restricţii în ceea ce priveşte veniturile, fără fluctuaţii de curs valutar şi cu un calendar de rambursare stabilit de beneficiar, pe o perioadă între 5 şi 20 de ani! Oferta era valabilă şi pentru societăţi comerciale, inclusiv pentru cele nou înfiinţate şi pentru tinerii întreprinzători. Interesant este faptul că societatea nu-şi dădea numele, ci doar adresa unui sediu (Cluj Napoca, str. Republicii, nr. 81/8) şi un număr de telefon. Acest lucru, însă, nu li s-a părut suspect aiudenilor noştri, şi nici nu au obeservat un amănunt: cu litere foarte mici, anunţul mai conţinea următoarea frază: „activitatea noastră prevede organizarea şi administrarea grupurilor de consumatori”.
Nu intrăm prea mult în detalii, destul că cei doi conjudeţeni, tată şi fiu, s-au prezentat în luna martie la „sediul” societăţii din Cluj Napoca (de fapt un punct de lucru), unde au întocmit documentaţia pentru un împrumut. Au plătit o sumă oarecare, apoi au plecat şi au aşteptat. În scurt timp au fost anunţaţi telefonic că dosarele lor au fost aprobate şi s-au prezentat din nou, să încheie contractele propriu-zise, să stabilească ratele şi alte detalii, dar au fost condiţionaţi să plătească în avans o taxă de participare, precum şi prima rată a unui împrumut pe care ei nu-l primiseră.
Sediu luxos, oameni bine îmbrăcaţi şi politicoşi, vorbe frumoase şi promisiuni… toate astea le-au luat ochii păgubaşilor. Când Ioan Sofică a remarcat în contract nişte prevederi ce i se păreau cam neclare, scrise cu litere foarte mici, agentul finanţator Bela Dimeny l-a liniştit: cică alea erau nişte prevederi aşa, de ochii fiscului. Lucrurile au continuat în luna aprilie cu recomandarea din partea „finanţatorului” ca cei doi să plătească rate în continuare, pentru că fac parte dintr-un grup mare de consumatori, care şi ei plătesc. Dar, acuşi-acuşi, vor primi banii. Ei bine, nu i-au mai primit nici în zi de azi, iar suma se ridică la peste 4.000 de lei (40 de milioane de lei vechi).
lSecretul escrocheriei: „competiţie” de plată a unor rate, pentru nişte bunuri… inexistente!
Supărat, Ioan Sofică a depus o plângere la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj, precum şi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj. Între timp, s-a prezentat şi la noi cu o sesizare, rugându-ne să-l ajutăm să-şi recupereze prejudiciul. Noi am contactat cele două instituţii clujene şi iată ce am aflat: firma are sediul în Oradea, se numeşte SC Invest System Capital SRL şi are ca asociate exclusiv persoane de etnie maghiară. (Acest ultim aspect nu ar fi, în principiu, relevant, dar dacă aceştia au dublă cetăţenie înseamnă că banii rezultaţi din „tunurile” trase la Cluj luau calea… Budapestei!) De asemenea, am mai aflat că inspectorii OJPC Bihor (sesizaţi de colegii lor clujeni) au amendat deja SC Invest System Capital SRL Oradea cu suma de 15.000 lei pentru derularea unor practici comerciale înşelătoare, societatea fiind obligată să restituie sumele încasate!
Dar iată ce se ascundea, de fapt, în spatele acestei afaceri „onorabile”, potrivit constatărilor OJPC Bihor: „Comisarii au constatat că prin prezentarea generală a ofertei, într-un mod neclar, ambiguu şi greu de înţeles pentru consumatori, aceştia erau determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel n-ar fi luat-o, fiind astfel încălcate atât prevederile art.7(2) din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, cât şi cele ale art.7 lit.c alin.3 din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor”. Inspectorii OJPC Bihor au mai arătat că prin publicitatea făcută în mass-media, operatorul economic promitea consumatorilor obţinerea unor împrumuturi financiare în condiţii mai puţin severe decât cele impuse de instituţiile financiare. În fapt, SC Invest System Capital SRL, având ca activitate principală înregistrată „Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi”, încheia cu consumatorul un contract de mandat devenind, conform Regulamentului de participare, organizatorul unor grupuri de consumatori, în vederea facilitării acestora să dobândească, cu plata în rate, dreptul de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile stabilite în prealabil.
Din documentele anexate reclamaţiilor depuse de consumatori la CJPC Bihor reiese faptul că petiţionarii au semnat un contract de mandat şi au achitat o taxă de înregistrare în grup, după care, în funcţie de suma necesară achiziţionării bunului şi perioada de rambursare, li s-a stabilit valoarea ratei lunare (care cuprinde şi o taxă de administrare calculată pe baza unui procent aplicat la preţul bunului de vânzare + TVA aferentă acesteia) şi numărul de luni de plată.
lChiar dacă ratele se achitau integral, beneficiarul putea intra în posesia bunului abia… după perioada de rambursare, adică după 10-20 de ani!
Din analiza Regulamentului de participare rezultă faptul că, pentru ca respectivul consumator să devină beneficiar al unui „drept de cumpărare”, era necesar ca acesta să prezinte în cadrul Adunării Generale a Grupului o ofertă numită „de rambursare anticipată”, prin care consumatorul se angaja să achite în avans cât mai multe rate lunare, beneficiarul dreptului de cumpărare devenind cel care a făcut oferta cea mai bună (a plătit în avans cele mai multe rate lunare). Ceilalţi membri puteau deveni beneficiari ulterior, poate chiar şi… după încheierea perioadei de cotizare, cuprinsă între 10 şi 20 de ani, cu obligaţia ca în tot acest interval de timp să plătească rata lunară stabilită. Pentru consumatorii care au solicitat sume mai mari (100.000 lei, respectiv 60.000 lei), operatorul economic, deşi ştia că nu există grup de persoane care să asigure aceste sume, încheia contracte consecutive cu sume de 25.000 lei, respectiv 30.000 lei deşi, conform Regulamentului, în cazul unor contracte consecutive, dreptul de a beneficia de suma necesară achiziţionării bunului se dobândeşte la date diferite.
Prin urmare, conform prevederilor respectivului Regulament de participare, deşi consumatorii plăteau lunar ratele stabilite, nu exista nicio certitudine cu privire la data în care aceştia ar putea obţine dreptul de a cumpăra bunul respectiv. De asemenea, în cazul în care consumatorul solicita rezilierea contractului înainte de a dobândi dreptul de a achiziţiona bunul respectiv, sumele plătite nu puteau fi recuperate decât după expirarea perioadei contractuale (10 – 20 de ani). În concluzie, şi ca o atenţionare către cetăţeni, specialiştii ANPC au transmis către mass media următoarea notificare, pentru a fi publicată: „Având în vedere că organizarea consumatorilor în astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, sfătuim consumatorii să citească cu atenţie toate condiţiile contractuale, astfel încât să nu cadă în capcana întinsă de asemenea societăţi comerciale”.
OK, dar ce mai poate face acum domnul Sofică? Trebuie să insiste la OJPC Bihor pentru a fi trecut pe lista victimelor acestei societăţi, deoarece ANPC a impus, după cum spuneam, acesteia, să restituie sumele încasate de la aşa zişii beneficiari. În acest context, Ioan Sofică ne-a lăsat numărul său de telefon, la care poate fi contactat şi de alţi păgubaşi din judeţul Alba, în ideea ca aceştia să se asocieze cu toţii în demersul lor îndreptat împotriva SC Invest Capital System SRL Oradea. Iată acest număr: 0742/434861.

Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

În prima zi de cursuri, 5 septembrie, elevii trebuie să depună cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, iar lista cu beneficiarii va ajunge la Ministerul Educației la data de 23 septembrie. Data exactă la care vor intra banii pe carduri nu a fost anunțată.

Tichete sociale 2022. Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei, anunță într-un comunicat Federația Națională a Părinților – “Edupart”. Este al treilea an când se aplică programul.

Elit - Gustul Desăvârșit
Legea tichetelor sociale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în iunie 2021.

Anul școlar trecut (2021-2022), 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au beneficiat de carduri sociale cu care să cumpere rechizite și haine pentru școală, iar banii au fost virați în aprilie 2022. “Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, transmite Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Edupedu.ro.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). EduPedu.ro va reveni cu un model de cerere când va fi transmis de autorități.

Comunicatul Federației Naționale a Părinților anunță că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022. Nu se precizează în comunicat când vor ajunge banii pe carduri pentru a putea fi folosiți.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.

Tichete sociale, Condițiile pentru copiii de la grădiniță (preșcolari):

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Tichete sociale, condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înțelege:
  • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
  • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, după cum se prezintă în comunicatul de la Edupart.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

În cursul zilei de luni, 15 august, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a transmis că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și că are simptome foarte ușoare.

Bourla, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a început un tratament cu Paxlovid, tratamentul antiviral oral COVID-19 al companiei, și că s-a izolat și a urmat toate măsurile de precauție în materie de sănătate publică.

„Sunt încrezător că voi avea o recuperare rapidă”, a declarat Bourla într-o declarație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai multe personalități publice au fost depistate pozitiv la această boală infecțioasă în ultimele luni, inclusiv președintele american Joe Biden și consilierul său medical principal, doctorul Anthony Fauci.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni

Un cuplu de turiști italieni a avut parte de surpriza vieții când vacanța pe care și-o planificaseră a luat o turnură neașteptată. Aceștia au plecat în vacanţă la Cracovia, Polonia, însă la sosire şi-a dat seama că a ajuns în România, la Craiova.

„Imaginaţi-vă scena. Plecaţi în vacanţă, în Polonia, în frumosul oraş Cracovia, unde vă aşteaptă şi prieteni. Şi, de îndată ce coborâţi din avion, la aeroport, vă aflaţi la peste o mie de kilometri distanţă, în Craiova. În România, lângă Bucuresti’, scrie gazzettinodelchianti.it.

Cuplul Paola şi Massimo, din Quarate, a mers la o cunoscută agenţie de turism din Florenţa pentru a cumpăra două bilete de avion spre Cracovia (Polonia), unde îi aşteptau nişte prieteni, informează News.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

‘În schimb, am plecat de pe aeroportul din Bologna şi am ajuns la Craiova (România). La început am râs, dar apoi ne-am supărat”, spun cei doi.

Eroarea a apărut din cauza asemănării celor două nume. Şi Paola spune şi de ce nu li s-a părut ciudat.

„În naivitatea mea, am crezut că acesta este numele oraşului scris în poloneză. Am avut încredere şi ne-am continuat călătoria în pace. Când am coborât la aeroport şi am realizat că suntem în România a fost un şoc”, a spus ea.

Deoarece nu au mai avut cum să organizeze un zbor spre Cracovia pe timpul vacanţei rămase, cei doi s-au cazat la un hotel din Craiova, iar la întoarcere spun că vor rezolva situaţia cu agenţia e turism:

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea