Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Medicii de familie vor trebui să muncească pentru a câştiga bani!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

La nivel naţional s-a iscat un adevărat război între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii pe de o parte şi medicii de familie pe de alta, motivul fiind contractul – cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012. Medicii de familie refuză semnarea acestui act. Pentru a afla care e situaţia la nivelul judeţului nostru şi pentru a primi lămuriri în legătură cu acest subiect am purtat o discuţie cu preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS), ec. Gheorghe Ştef. După cum ne-a precizat domnia sa, în cursul zilei de miercuri, 1 iunie, în baza ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 864/538/2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2011 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, pentru luna iunie au fost şi vor fi încheiate acte adiţionale la contractele de acordare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale cu toţi furnizorii, astfel încât activitatea medicală să nu fie întreruptă, să fie asigurată o continuitate. Reprezentanţii de la nivel naţional ai medicilor de familie susţin că nu vor semna nici măcar aceste acte.
În ceea ce priveşte cadrele medicale ce fac parte din asistenţa medicală primară, preşedintele-director al CAS Alba este de părere că indiferent de solicitările de la nivel central, medicii de familie pot să semneze aceste acte adiţionale şi să îşi desfăşoare activitatea în mod normal, cu atât mai mult cu cât cerinţele lor nu sunt îndreptăţite, aducând argumente în acest sens. Trebuie precizat că principalele nemulţumiri ale medicilor de familie se referă la introducerea bugetului orientativ, modalitatea de plată – reducerea procentajului capitaţie/servicii, informatizarea pentru cardul de asigurat. „Bugetul orientativ pentru fiecare medic a fost eliminat, deşi acest buget ar trebui impus în contextul unui buget de austeritate când folosirea banilor ar trebui gestionată cu grijă. În toate ţările din Uniunea Europeană acest buget există, regulile fiind bine definite, astfel încât nu apar anomalii aşa cum se întâmplă la noi unde vânzătorul de servicii face regulile de piaţă şi nu cumpărătorul de servicii”, a menţionat ec. Gheorghe Ştef. Cabinetele medicilor de familie au fost dotate cu tehnică de calcul, cu laptopuri de la Ministerul Sănătăţii care sunt utilizate în sistem cu titlu gratuit, iar baza de date a pacientului se află doar în posesia acestor medici.

Legat de subiectul informatizării, răspunsul dat de preşedintele-director al CAS Alba a fost: „Medicii de familie nu ar trebui să se opună informatizării, prin aceasta urmărindu-se reducerea posibilităţii de fraudare a fondului atât de medici cât şi de asiguraţi. Cui îi e oare frică de monitorizarea reală a ceea ce se întâmplă în cabinete? În momentul în care un furnizor de servicii, indiferent care ar fi el, intră în relaţie contractuală cu Casa trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel dacă se hotărăşte introducerea cardurilor şi a cititoarelor de carduri, aceste condiţii trebuie îndeplinite”.
O a treia şi probabil cea mai stringentă nemulţumire a medicilor de familie este cea legată de modalitatea de plată, de procentul capitaţie/servicii. Dacă la început aceştia primeau 90% din sumele contractate doar pentru simplul fapt că aveau un anumit număr de pacienţi pe listă, anul trecut, procentul a scăzut la 70%, pentru ca în contractul cadru pe 2011, acesta să fie de 50%. „Reducerea procentelor per capita şi per serviciu, plata în acest fel este un lucru bun, doar că deranjează medicii de familie care de acum înainte pentru a lua bani trebuie să şi muncească. Au existat cazuri în care medicii nu raportau decât capitaţia, fără a transmite şi serviciile făcute, şi asta pentru că banii erau suficienţi şi aşa. Noul contract-cadru întăreşte modul de lucru al medicilor, aceştia având obligaţia de a scrie reţete şi a face trimiteri la laboratoare numai în baza actului propriu, în caz contrar fiind sancţionaţi. Chiar dacă aşa cum spun ei li se vor diminua veniturile cu 10 – 15%, pentru cei care au pe listă peste 1500 de persoane nu va fi o problemă, problema va fi pentru cei care au mai puţini pacienţi. Mai mult, în condiţiile bugetului de austeritate se încearcă o corelare a veniturilor medicilor de familie cu a medicilor specialişti din spitalele de stat. Fiecare segment are rolul său bine determinat în sistemul de sănătate, însă nu trebuie să existe o discrepanţă atât de mare între segmente. Chiar dacă veniturile vor fi uşor diminuate ar trebui ca medicii de familie să fie solidari cu întreg sistemul care a fost afectat de reducerea cu 25% a salariilor. Prin măsurile aplicate se vrea creşterea eficacităţii şi calităţii serviciilor medicale, iar banii alocaţi să ajungă pentru serviciile medicale şi nu pentru cele administrative”, ne-a specificat Gheorghe Ştef. Casa de Asigurări de Sănătate Alba face un apel către medicii de familie de la noi din judeţ să „îşi desfăşoare activitatea în mod normal şi să îşi facă treaba”. În Alba, la nivelul casei de asigurări nu au existat sesizări din partea bolnavilor legate de neacordarea de asistenţă medicală în virtutea sistemului de asigurări sociale.
La un moment dat cineva m-a întrebat de ce medicii de familie nu sunt trecuţi şi ei, la fel ca medicii specialişti, în reţeaua publică, de ce nu primesc şi ei un salariu de bugetar pentru că în acest fel sistemul sanitar ar face economii mult mai mari sau de ce nu se asociază între ei dacă numărul pacienţilor de pe listă este mic… Din informaţiile deţinute, la nivelul judeţului nostru există medici de familie care câştigă mult peste o sută de milioane per cabinet. De exemplu un medic din mediul rural care are peste 2.200 de înscrişi a emis o factură, pe o lună, de 12.241 de lei, un altul de 11.530 de lei, vârful l-a avut un medic cu peste 3.000 de pacienţi care a avut o factură de 14.402 de lei. Media câştigurilor medicilor de familie per cabinet care au peste 2.000 de pacienţi pe listă este de 10.082 lei, între 1.500 şi 2.000 de pacienţi de 8.361 lei, între 1.000 – 1.500 pacienţi de 5.912 lei, iar sub 1.000 de pacienţi, în mediul rural, este de 4.400 lei. Ori fi mari ori fi mici cine ştie, cert este că există medici specialişti care câştigă cu mult mai puţin decât medicii de familie care au strâns pe listă mii de persoane… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna august și începutul lunii septembrie 2022. Prognoza METEO pe PATRU săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Cum va fi VREMEA în luna august și începutul lunii septembrie 2022. Prognoza METEO pe PATRU săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru finalul verii și începutul toamnei.

Pronoza meteo pentru săptămâna 15 – 22 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va în general excedentar în jumătatea estică a țării, precum și la munte, dar și local deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Pronoza meteo pentru săptămâna 22 – 29 august

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Pronoza meteo pentru săptămâna 29 septembrie – 5 septembrie

Temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru această perioadă, în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Pronoza meteo pentru săptămâna 5 – 12 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de natație de la Roma, la proba de 200 metri liber: A depășit un nou record

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de natație de la Roma, la proba de 200 metri liber: A depășit un nou record

În cursul zilei de luni, David Popovici a câștigat proba de 200 de metri liber la Campionatele Europene de natație de la Roma, cu timpul de 1:42,97, fiind al treilea cel mai bun timp din istorie la această probă. Acesta a înregistrat un nou record mondial și european la juniori.

Popovici (17 ani), campionul mondial en titre al distanţei, s-a impus în stil de mare campion, cu timpul de 1 min 42 sec 97/100, nou record mondial şi european de juniori, precum şi al competiţiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Popovici deţinea fostele performanţe la juniori (1 min 43 sec 21/100), realizate pe 20 iunie, la Mondialele de seniori de la Budapesta, unde cucerea aurul la 100 şi 200 m liber. Fostul record al competiţiei era deţinut de rusul Martin Maliutin (1 min 44 sec 79/100), din 21 mai 2021.

La Roma, medalia de argint a revenit elveţianului Antonio Djakovic, în 1 min 45 sec 60/100, iar bronzul a fost adjudecat de austriacul Felix Auboeck, în 1 min 45 sec 89/100.

David va lua startul şi în proba de 400 m liber, seriile fiind programate pe 17 august.

Înotătorul român s-a calificat, duminică, în finala probei de 200 m liber cu cel mai bun timp din semifinale.

David Popovici deţine recordurile european şi mondial de juniori (1:43.21) în această probă, din iunie, de la Mondialele de seniori de la Budapesta.

Sâmbătă, Popovici a cucerit titlul în proba de 100 m liber, cu un nou record mondial (46 sec 86/100).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Scade natalitatea, dar și mortalitatea în România: Sporul negativ se menține

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Scade natalitatea, dar și mortalitatea în România: Sporul negativ se menține

Potrivit celor mai noi statistici din România, numărul deceselor, dar și cel al nașterilor a scăzut în iunie anul acesta față de aceeași lună a anului trecut, dar și față de luna mai a anului curent.

Astfel, în iunie 2022 s-au născut 14.193 de copii, cu 33 mai puțini decât în luna precedentă și cu 1.353 mai puțini față de iunie anul trecut.

Scăderea numărului de decese e însă mult mai semnficativă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost înregistrate în iunie anul acesta 18.579 de decese, cu peste 2.200 mai puține față de luna mai a acestui an și cu aproape 3.000 sub nivelul din iunie 2021.

Sporul negativ se menține și luna aceasta.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea