Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Medici de același rang, plătiți diferit în funcție de instituția căreia i se subordonează spitalul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medici sau asistenți medicali, care lucrează în spitale de același rang, având același număr de ore lucrate lunar, aceeași specialitate și vechime, sunt plătiți diferit în funcție de instituția căreia i se subordonează spitalul la care lucrează, a scris, marți, dr. Grigorescu Dan, pe Facebook.  

Sunt medici sau asistenți medicali de același rang, plătiți diferit în funcție de instituția căreia i se subordonează spitalul, respectiv de cine este ordonatorul de credite, spre exemplu Consiliul Județean sau Consiliul Local, a explicat șeful secţiei de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a Spitalului din Braşov, Dan Grigorescu

”La început au pus de-o lege nou-nouță, după cum <a vrut mușchii lor>. O lege pentru toți bugetarii, deci și pentru cei din sănătate. <Este minunată, perfectă chiar!> – o (și se) lăudau ei completând zilnic flip-chart-urile din studiourile televiziunilor <de casă>, ca reacție la criticile unora care vedeau că Legea 153 a salarizării unitare e mai plină de găuri decât un <șvaițer> original. <Sunt bani!> a devenit imediat mai apoi leit-motivul fiecărei ieșiri publice a guvernanților. Nu mințeau. Erau. <Decât> că nu suficienți! Aoleu! Dar cum așa? Simplu! Pentru că atunci când au aprobat salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali (acelea din 2022 date cu patru ani înainte) au omis să înțeleagă că, dacă li se vor aplica sporurile specifice fiecărui loc de muncă, veniturile nete se duceau mai sus decât doreau ei <să se dea>. Mai sus, dar acolo unde și așa cum se cuvenea! În disperare de cauză (pentru că deja apucaseră să promită public), <artizanii din umbră> ai legii au imaginat o găselniță: plantarea unei <strâmtori> în calea veniturilor promise. O adevărată <Scilla și Caribda financiară>, cu rol de strivire a câștigurilor nete, obținută prin tăierea sumelor necesare plății sporurilor la maxim 30% din suma totală a salariilor din bugetul de cheltuieli salariale ale ordonatorilor superiori de credite ale spitalelor, fie că erau ministere sau autorități publice locale. Asta deși se știa că pe plan național, în medie, acest procent era de peste 45%!”, a spus dr. Grigorescu Dan.

Șeful secţiei de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a Spitalului din Braşov a mai adăugat că reducerea cu o treime nu se aplică doar celor cu salarii mărite din sănătate, ci tuturor categoriilor profesionale din domeniu, în număr de doisprezece.

Apoi, medicul vorbește de ”marea brambureală din sănătate”.

”O brambureală generată de aplicarea acelorași prevederi legale, însă ÎN CONDIȚII DIFERITE, generatoare de multiple DISCRIMINĂRI justițiabile. Aceste discriminări pot fi incluse în următorul cadru: s-a ajuns ca medici sau asistenți medicali, lucrând în spitale de același rang din aceeași țară, având același număr de ore lucrate lunar în aceeași specialitate, având aceeași vechime și aceeași pregătire, SĂ FIE PLĂTIȚI DIFERIT, în funcție de instituția căreia i se subordonează spitalul respectiv și, chiar mai inacceptabil, de modul de gândire al managerului fiecărui spital în parte!”, a mai spus dr. Grigorescu Dan.

Sunt spitale care au ordonator de credite ministere, sau care țin de consilii locale sau județene, explică medicul.

”Și acum, argumente. Primo: Sunt spitale care au ca ordonator de credite ministere. Ministere, nu doar Ministerul Sănătății! Discutăm deci, în plus, de Ministerul Apărării (spitale militare), Ministerul Transporturilor (spitale CFR), Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, SRI. Sunt și spitale care „țin” de Consilii Județene, altele de Consilii locale. Elementul comun este acela că fiecare dintre acești ordonatori de credite au bugete diferite pentru cheltuieli salariale, unele mai mari decât altele. Fiecare dispune, deci, de o anvelopă de sporuri diferită, după cum au stabilite sporuri diferite pe categorii de activitate, și, ceea ce e și mai diferit, au un număr total diferit (procentual vorbind) de angajați cărora li se aplică sporuri. PĂI ATUNCI CUM SĂ OFERI ACELEAȘI VENITURI rezultând dintr-un salariu de bază identic la care se vor aplica sporuri în valoare procentuală diferită stabilită DOAR ÎN FUNCȚIE DE CÂȚI BANI S-AU ALOCAT SPITALULUI ÎN CARE LUCREZI? Alocare care poate fi DISCREȚIONARĂ, respectiv diferită pentru spitalele din subordinea aceluiași ordonator de credite?”, a mai afirmat dr. Grigorescu Dan.

De asemenea, el mai arată că managerii au avut ”libertatea” de a face ce cred ei de cuviință în lipsa normelor de aplicare a Regulamentului de sporuri.

”Așa că, în situația unui buget insuficient au fost adoptate, în principal, două strategii:
a) sporuri la maxim, ca în februarie 2018, pentru cele peste 10 categorii de angajați cărora nu li s-au mărit salariile, și la minim medicilor și asistenților medicali. De ce? Pentru ca primilor să nu le scadă salariile cu niciun bănuț (să nu protesteze, etc), iar celorlalți să li se poată închide gura cu argumentul: V-a crescut salariul! Ce mai vreți?
Rezultanta: discriminare, atât timp cât în aceeași secție unii iau spor maxim, iar ceilalți minim! Să generezi discriminare doar pe criterii de liniște instituțională, nu mi se pare corect!
b) sporuri diminuate proporțional pentru toți (ceea ce mi se pare corect și juridic!), ceea ce a dus la scăderi salariale pentru categoriile cu salarii nemărite. Rezultanta: „gălăgie socială”. În acest caz, afară cu managerii respectivi, au spus politicienii, acuzându-i că sunt nepricepuți. Problema de maximă gravitate a apărut atunci când diminuarea sporurilor a ajuns la un nivel mai mic și decât minimumul legal prevăzut în Regulament!”, potrivit medicului Grigorescu Dan.

Șeful secţiei de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a Spitalului din Braşov mai susține că paradoxal este că cele mai performante spitale ca și complexitate a actului medical sunt arondate bugetar instituțiilor celor mai sărace și nu dispun de posibilitatea de a-și plăti corespunzător personalul. Astfel medicii de aici câștigă mai puțin decât cei din zone de mult mai mică performanță și complexitate.

”Aflăm de la doamna Ministru al Sănătății că la spitalele unde s-a ieșit la proteste s-au <găsit soluții>. care or fi acelea? Nu cumva s-au alocat ceva bani din rezervele ministeriale pentru a stinge focarele cele mai periculoase pentru <stabilitatea guvernamentală>? Că atunci nu mai e vorba doar de o discriminare inevitabilă, ci și de una politic asumată punctual, de tipul: celor care nu fac <liniște la galerie> le dăm satisfacție, celorlalți, pace bună!”, a mai scris medicul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea