Măsurături cadastrale gratuite în mii de localități din România. Care sunt criteriile de prioritizare

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Măsurături cadastrale gratuite în mii de localități din România. Care sunt criteriile de prioritizare

Aproximativ 490.000 de proprietăți au fost înregistrate, în prima jumătate a acestui an, gratuit prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), lucrări de cadastrare desfășurându-se în peste 2000 de localități. Totodată, în luna iunie, au fost scoase la licitație servicii de cadastrare gratuită pentru încă peste 250 de localități. Cheltuielile vor fi acoperite prin fonduri externe nerambursabile, informează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Mai exact, ANCPI anunță, printr-un comunicat de marți, că, în primele șase luni ale acestui an, aproximativ 490.000 de proprietăți din toată țara au fost cadastrate gratuit.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Totodată, ANCPI anunță că a „inițiat o nouă procedură de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică a proprietăților din 246 de comune din România, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR)”.

Potrivit datelor furnizate de ANCPI, până acum au fost finalizate lucrările în 89 de localități vizate de cadastrări, iar în alte 2.018 de localități se desfășoară lucrări de cadastrare.

Programul PNCCF a fost inițiat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în anul 2023. Autoritățile intenționează ca până în 2023 să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.

Scopul proiectului este de a stimula economia rurală, de a dezvolta infrastructura, dar și de a încuraja creșterea și dezvoltarea socială.

Selectarea localităților din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare:

  • localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;
  • localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;
  • localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

După cum este stipulat în Legea nr. 7/1996, în cadrul programului național de cadastrare gratuită se desfășoară, pe lângă efectuarea de măsurători, mai multe activități precum:

  • activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;
  • activități de informare și conștientizare a publicului;
  • dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;
  • conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;
  • tehnică de calcul și de stocare;
  • alte activități ce decurg din derularea PNCCF.

Până în prezent, aproape 40% (39,03%) din totalul imobilelor din România au fost cadastrate, conform datelor centralizate de ANCPI. Mai exact, este vorba de peste 15,5 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Pintea 16 iulie 2020 at 7:24

O mare porcărie!! În 99%din cazuri amplasamentul nu corespunde cu ce fac ei. Oamenii nu știu. Când vor sa vândă sau sa construiască apare adevărul. Și de aici… Distracția pe bani grei.

Comentariile sunt oprite