Măștile de protecție de „unică folosință” și paranoia achiziționării acestora. Farmaciile au rămas (fără) mască

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Măștile de protecție de „unică folosință” și paranoia achiziționării acestora. Farmaciile au rămas (fără) mască

Măștile de protecție au ajuns să fie un lux în țara noastră. Ele au ajuns să coste și 10 lei/buc, chiar dacă în urmă cu aproximativ 1-2 luni se puteau achiziționa cu 10 bani/buc. Lăsând la o parte teoriile conspiraționiste legate de apariția virusului COVID-19, observăm că  s-a ajuns la o întreagă afacere cu aceste „nevinovate” măști de protecție, care, potrivit recomandărilor  venite din parte autorităților, sunt de unică folosință. Tot autoritățile recomandă și schimbarea lor la 3-4 ore, fiind de evitat și umezirea acestora. 

Medicul Mihai Craiu afirmă că aceste măști nu îi ajută pe oamenii sănătoși să nu se îmbolnăvească, pentru că sunt construite destul de rudimentar. În schimb, dacă o persoană bolnavă poartă această mască, este diminuat riscul ca cei din jurul său să se îmbolnăvească la rândul lor.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

În faţa unei inerente epidemii de coronavirus, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători, anunţă Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

“Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie este prioritara pentru Republică Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie.

Membrii ADRFR au căutat furnizori suplimentari pentru a acoperi cererea fără precedent de măşti de protecţie, dar din păcate producători specializaţi pe această nişă nu au suplinitori, prin urmare nu putem discuta despre o producţie suplimentară”, precizează ADRFR într-un comunicat.

Cum a explodat preţul măştilor de protecţie în România

Pe fondul acestei penurii, un set cu 50 de măşti medicale a ajuns să coste, pe eMAG, aproape 500 de lei, adică 10 lei o bucată, faţă de 10 bani cât era până acum. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a vorbit despre „un comportament extrem de deviat” al companiilor care vând astfel de produse, susţinând că autorităţile fac eforturi pentru aprovizionare şi că lipsa măştilor sanitare este o problemă la nivel mondial.

Cum se poartă o mască de protecţie

Conform medicilor, dacă doriţi să purtaţi mască chirurgicală în public, trebuie să respectaţi nişte minime reguli de igienă, respectiv să vă spălaţi pe mâini înainte de a vă pune masca şi să o schimbaţi după 3-4 ore. O mască se poartă o singură dată, iar când devine umedă se aruncă. De asemenea, ea trebuie purtată cu partea colorată întotdeauna în exterior şi cu banda specială fixată ferm pe nas şi obraji.”

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Victor Costache, anunţă că în acest moment, în România, nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus (infecţia COVID-19). Autorităţile continuă însă măsurile de prevenire şi limitare a eventualelor îmbolnăviri cu acest virus.

Victor Costache a convocat marţi dimineaţă o videoconferinţă de urgenţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi municipiul Bucureşti cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecţiei COVID-19.

1.000 de oameni în carantină din cauza coronavirusului, în România

Conform Ministerului Afacerilor Interne, 17 persoane sunt în carantină în România, după ce s-au aflat în zone unde sunt numeroase cazuri de infectare cu coronavirus, iar alţi aproximativ o mie de oameni sunt izolaţi la domiciliu, au anunţat, luni seară, autorităţile. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus că, în Neamţ, două persoane venite din China nu au respectat măsurile privind izolarea la domiciliu şi riscă amendă sau închisoare.

Pe de alltă parte trei bărbaţi din localitatea doljeană Sadova au fost aduşi cu poliţia la Craiova pentru a fi internaţi în centrul de carantină. Cel care a descoperit că cei trei veneau chiar din provincia italiană Lodi a fost medicul de familie din comună.

Sursa: adevărul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419