Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

(P) Cum să alegi mașina de tuns gazonul potrivită pentru nevoile tale

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă ați ajuns pe această pagină și citiți acest articol, este cu siguranță pentru că aveți un spațiu verde de care trebuie să aveți grijă, chiar și unul mic, cum ar fi un gazon în curte sau în grădină. Fie că este vorba de o suprafață mică sau mare, v-ați dat seama cât de dificilă poate fi gestionarea și întreținerea acesteia. Menținerea ierbii ordonate și bine tunse necesită o muncă constantă și nu este întotdeauna posibilă prin metode manuale.

De asemenea, veți fi ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este să folosiți unelte adecvate, cum ar fi mașinile de tuns iarba în variante manuale, electrice, cu baterii sau cu motor pe benzină. Datorită varietății modelelor și tipurilor de pe piață, utilizarea unei mașini de tuns iarba este la îndemâna oricui, chiar și a celor neexperți.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Întrebarea pe care probabil că v-o puneți acum este: „Eh, dar ce mașină de tuns iarba ar trebui să cumpăr pentru gazonul meu? Cum aleg cel mai potrivit model pentru nevoile mele?”

Există atât de multe modele și tipuri care se potrivesc tuturor nevoilor. Fie că sunteți începător sau expert, cu siguranță găsi mașina de tuns iarba potrivită pentru dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să luați decizia corectă.

Cum să alegeți masina de tuns gazonul potrivită pentru scopul dvs.

Pentru a alege mașina de tuns iarba potrivită pentru scopul dvs., cel mai important punct de luat în considerare este gazonul – spațiul verde pe care trebuie să îl păstrați curat. Una este să lucrezi pe o suprafață de 200 de metri pătrați și alta este să gestionezi o suprafață de peste 500 de metri pătrați. Un alt punct fundamental care face diferența între alegerea unui model și a altuia este caracteristica terenului.

Există, de fapt, o mare diferență între a lucra pe un teren omogen, cum ar fi un gazon englezesc, și a lucra pe zone mai denivelate și neuniforme. Frecvența de utilizare a aparatului vă poate face, de asemenea, să optați pentru un model mai degrabă decât pentru altul.

Deci, ce ar trebui să luați în considerare înainte de a face o achiziție?

Există diferite tipuri de mașini de tuns iarba pe piață (le veți vedea descrise pe rând mai jos), dar acum să vedem ce parametri trebuie să luați în considerare la alegerea mașinii de tuns gazonul înainte de a face achiziția.

– Sursa de alimentare: Aceasta este o alegere foarte importantă, deoarece determină și modelul, tipul și costul. Dacă aveți un gazon mic, puteți alege o mașină de tuns iarba manuală sau elicoidală sau o mașină de tuns iarba electrică. Dacă aveți de tuns suprafețe mari, cea mai bună alegere sunt mașinile de tuns iarba pe benzină.

– Înălțimea de tăiere: Această funcție vă permite să alegeți înălțimea la care doriți să tăiați iarba.  Majoritatea modelelor oferă între 3 și 6 dimensiuni diferite, în general între 20 mm și 70 mm.

– Capacitatea rezervorului: Dacă modelul dvs. este alimentat, nu trebuie să treceți cu vederea capacitatea rezervorului. Alegeți modelul care are unul suficient de mare, aproximativ între 30 și 50 de litri. Cu toate acestea, alegeți întotdeauna în funcție de suprafața de teren pe care trebuie să o tundeți.

Masina de tuns gazon pe benzina vezi ofertele Emag.

– Colector de iarbă: Nu toate modelele sunt echipate cu un colector de iarbă, ci doar modelele din gama medie, tractoarele de gazon și unele modele electrice. Coșul de colectare poate fi un recipient din plastic rigid sau unul dintr-un material textil moale. Ceea ce contează cu adevărat pentru dumneavoastră este cantitatea de iarbă tăiată pe care o poate reține. Cu cât este mai mic, cu atât va trebui să îl goliți de mai multe ori și să vă opriți din lucru. Pentru a funcționa cel mai bine, vă recomandăm să aveți o cutie de colectare de cel puțin 50 de litri.

– Diametrul lamelor: Cu cât este mai mare diametrul lamelor, cu atât mai mult gazon puteți tunde dintr-o singură mișcare. Cu cât este mai mare diametrul lamelor, cu atât mai mare și mai voluminoasă va fi motocositoarea. Acesta este un parametru care trebuie luat în considerare dacă aveți suprafețe mari de teren.

– Lamele: atunci când vă cumpărați mașina de tuns iarba, trebuie să acordați o atenție deosebită tipului de lame: există lame simple, duble și triple. Acestea definesc calitatea tăierii, cu cât aveți mai multe lame, cu atât mai bună este tăierea și, prin urmare, rezultatul final.

– Manevrabilitatea: O caracteristică fundamentală care nu trebuie neglijată în cazul mașinilor de tuns gazon manuale sau elicoidale, dar și în cazul modelelor electrice sau cu motor. Cu cât modelul este mai ușor, mai ergonomic și mai ușor de manevrat, cu atât mai bună va fi experiența de utilizare. În cazul în care alegeți o motocositoare manuală, vă recomandăm întotdeauna să o încercați.

– Mulching: Aceasta este o funcție a modelelor de nivel mediu și superior și nu este altceva decât capacitatea de a face ca iarba tăiată să fie foarte fină, astfel încât să poată fi redistribuită pe terenul proaspăt cosit și să acționeze ca un îngrășământ natural.

– Puterea motorului: Desigur, acest lucru se aplică doar modelelor care au un motor electric sau pe benzină. Suntem de părere că dacă trebuie să faci o alegere și o achiziție de acest tip, ar fi bine să cumperi modelul care are puterea potrivită pentru munca pe care o ai de făcut, fără să te zgârcești la preț. Alegerea modelului este legată de mărimea gazonului pe care îl veți folosi. Toate caracteristicile modelelor motorizate sunt explicate în detaliu mai jos.

– Curățarea și întreținerea: Acestea sunt, de asemenea, două caracteristici care merg mână în mână cu modelul ales. Modelele de motocositoare manuale au o întreținere redusă și puteți face acest lucru rapid și ușor. Modelele cu motor, în special cele pe benzină, au o întreținere mai scumpă și mai precisă.

– Calitatea materialelor și robustețea: Este logic că acestea sunt două componente fundamentale, dar ele variază și în funcție de preț și de modelul ales. Cu cât modelul este mai mare și mai sofisticat, cu atât costul este mai mare și calitatea materialelor folosite este mai bună. Asta nu înseamnă că trebuie să cumpărați cel mai scump model de pe piață, ci să îl cumpărați pe cel cu un raport preț/calitate cel mai potrivit pentru munca pe care o aveți de făcut și pentru buzunarul dumneavoastră.

– Zgomot: La fel cum există diferite tipuri de mașini de tuns iarba, există și diferite tipuri de zgomot. Modelele mai puternice vor face cu siguranță mai mult zgomot, ceea ce va fi deranjant pe termen lung. Dacă aveți de tuns o suprafață mare, încercați să cumpărați un model mai puțin zgomotos sau să folosiți un echipament adecvat, cum ar fi căștile pentru urechi (cunoscute și ca echipament de protecție personală).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea