Rămâi conectat

Ştirea zilei

Masa de Crăciun: Rețete tradiționale recomandate de bucătarul albaiulian Călin Horvath

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Masa de Crăciun: Rețete tradiționale de: maioș, tobă, cârnați, sângerete și slănină fiartă cu usturoi, secretele rețetelor dezvăluite de bucătarul albaiulian Călin Horvath

Sărbătoarea Crăciunului la români, din punct de vedere culinar, este caraterizată din strămoși prin abundenţa preparatelor din carne de porc. Gospodarii preparau cârnaţi, caltaboşi, sângerete din sângele scurs la sacrificarea porcului, tobă sau chişcă, preparată din carne de porc şi slănină, fiartă şi afumată, jumări, obţinute prin topirea grăsimii de porc din care se obţinea şi untura şi, nu în ultimul rând, sarmalele tradiţionale de Crăciun, făcute tot din carne de porc cu varză murată.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi de Crăciun

Pe 20 decembrie s-a sărbătorit Ignatul, aceasta fiind și ziua în care s-au tăiat porcii. Preparatele din carne de porc pregătite de Ignat sunt și cele care se pun pe masa tradițională de Crăciun, dar și pe cea de Revelion. Prin modul special de preparare, aceste produse pot fi mâncate și într-o perioadă mai lungă de timp.

Din diverse motive, unele dintre preparatele tradiționale din carnea de porc, cum ar fi sângeretele sau toba în sânge, se mai fac în puține gospodării din România.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Împreună cu bucătarul albaiulian Călin Horvath am făcut o listă cu unele dintre cele mai gustoase specialități care se pregătesc de Ignat, imediat după tăierea porcului.

”Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție moștenită din moși strămoși. Îmi amintesc cu drag, când, copil fiind, mergeam cu unchiul meu Ioan a lui Roscolea, zis și Roco, vânătorul, din satul Stremț, județul Alba, pe care îl ajutam la sacrificatul și la preparatul mezelurilor din carne de porc, specifice Crăciunului. Vă prezint câteva rețete tradiționale de mezeluri, pe care le-am moștenit și pe care le prepar, cu drag și în ziua de astăzi”, spune bucătarul.

Rețetă de cârnați din porc, afumați

Ingrediente: Pulpă de porc 70 %, burtă de porc 30 %, 3-4 oase de porc, pe care le tăiem să se vadă măduva, sare, piper, usturoi, după gust, intestine subțiri de porc. Mod de preparare: Se toacă carnea și burta de porc, prin sita mare a mașinii de tocat, se pun oasele la fiert, în 1 l apă timp de 30 minute, după care, apa în care au fiert, se lasă la răcit.

Se adaugă în carnea tocată, sare, piper și usturoiul pisat mărunt, după gust, se amestecă bine și se adaugă apă în care au fiert, oasele, puțin câte puțin, până se omogenizează, în carne. Se frământă bine carnea și se lasă la hodinit, timp de 2 ore.

Citește și: Mesaje în Ajunului Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimis în Ajun de Crăciun

Se coace o chiftea din compoziția respectivă și se gustă, pentru a vedea dacă mai trebuie condimentată. Dacă nu este condimentată destul, se mai adaugă condimente, se amestecă bine, apoi se umplu intestinale, cu această compoziție, folosind mașina de umplut cârnați. Se lasă cârnații la zvântat în afumătoare, până a doua zi, apoi se afumă, de 2-3 ori, după preferință, cu pauze de câte o zi între fumuri, folosind lemn sau rumeguș de foioase, ultimul fum fiind făcut cu lemn de cireș, pentru a da cârnaților noștri aceea culoare frumoasă, roșiatică. Se lasă la uscat în loc răcoros și bine ventilat, după preferință.

Rețetă de maioș

Ingrediente: Organele interne ale porcului (plămâni, inimă, ficat, rinichi), prapurul și falcuțele porcului, de pe care se înlătură, șoriciul, sare, piper, intestinul gros al porcului. Se pun toate la fiert împreună până sunt bine fierte. Se scot la răcit, apoi se toacă prin mașina de tocat, folosind sita cea mai fină. Prapurul se taie mai mărunt și se călește, la foc mic până devine jumări și se toacă și el.

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2023. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion 2022-2023. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou 2023

Se amestecă compoziția, se adaugă sare și piper, după gust, apoi se frământă bine. Intestinul gros al porcului se curăță și se spală bine de câteva ori, cu ceapă și oțet, apoi se clătește foarte bine, în apă rece. Se umple intestinul gros al porcului cu compoziția rezultată, se leagă bine la capete și se fierbe maioșul la foc mic, în apa în care s-a fiert compoziția, timp de maxim 5 minute.

Se scot maioșii de la fiert și se lasă într- un vas, în loc răcoros, până a doua zi. Se afumă cu 2- 3 fumuri, după preferință, folosind lemn sau rumeguș de foioase sau prun. Lemnul de prun va da o savoare aparte, maioșilor noștri.

Rețetă de tobă

Ingrediente: partea superioară a capului, cu urechi cu tot, limba, o bucată de carne fără grăsime, șorici, usturoi, sare, piper, vezica urinară (bășica) a porcului pe care o golim de conținut, o spălăm în mai multe ape, o frecăm bine cu sare, o umflăm cu ajutorul unui pai, până devine că o minge, o legăm că să nu iese aerul și o lăsăm la uscat în apropierea unei surse de căldură.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ștefan. Urări și felicitări care pot fi transmise prin SMS de Sfântul Ștefan

Partea superioară a capului, urechile, limba și bucata de carne se pun la fiert împreună. Șoriciul se fierbe separat, într-un litru de apă. După ce au fiert bine, carnea de pe cap se dezosează, limba se curăță de pielița albă și se taie toate ingredientele cubulețe, iar șoriciul felii subțiri și lungi. Se omogenizează bine ingredientele, se adaugă sarea, piperul, usturoiul pisat mărunt și apa în care au fiert șoricele, frământând compoziția până la omogenizarea completă. Se face o mică incizie în bășica porcului, cu un cuțit, apoi cu o lingură se umple cu compoziția respectivă.

Se coase bine, cu ac și ață, și se opărește timp de 5 min în apa în care au fiert ingredientele. Se pune toba între două funduri de lemn și se presează cu o greutate, fiind lăsată așa până a doua zi, în loc răcoros. Se dă la fum după preferință, folosind lemn sau rumeguș de foioase.

Rețetă de sângerete

Ingrediente: Gușa crudă a porcului, 200 ml sânge colectat la sacrificare, în care am pus o lingură de sare, pentru a evita coagularea, sare, piper, cimbru uscat și măcinat, intestine crețe de porc.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Se taie gușa cubulețe mai mari, se adaugă sarea, piperul, cimbrul după gust și se frământă bine compoziția, adăugând și sângele. Se umplu intestinele cu compoziția respectivă, folosind mașina de umplut, se leagă bine la capete și se pun sângereții la fiert timp de 15 minute, la foc mic, în apă. După cele 15 min, se scot și se lasă la răcit, într- un vas, până a doua zi.

Se afumă după preferință, cu lemn sau rumeguș de foioase. Sângeretele se adaugă pe fundul oalei de sarmale, la Crăciun și va da o savoare și gust deosebit acestora.

Rețetă de slănină fiartă cu usturoi și boia

Ingrediente: slănină de pe burtă, usturoi, boia de ardei dulce, 2 foi de dafin, 20 gr piper boabe, 20 gr. boabe de muștar. Se fierbe slănina de pe burtă timp de 30 minute, la foc mic, împreună cu piperul boabe, boabele de muștar și foile de dafin.

Se scoate, se așează pe un fund de lemn și se condimentează cu boiaua de ardei dulce și usturoiul pisat mărunt. Se lasă la răcit până a doua zi, după care se afumă, după preferință, folosind lemn sau rumeguș de foioase.

Citește și: Modele de MESAJE și URĂRI de Crăciun. Felicitări de CRACIUN pentru cei dragi

Tăierea porcului de sărbători a devenit una dintre legăturile noastre cu trecutul, o legătură puternică, pe care o păstrăm mereu în amintirea noastră, pentru că astfel susţinem tradiţia şi gustul autentic al preparatelor copilăriei noastre!

Vă dorim tuturor spor la bucătărit, poftă bună și Crăciun fericit!!!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea