Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mărturia unei albaiulience stabilite de 20 de ani în Spania: ”Pompele funebre nu mai fac față, iar «Palatul de gheață» din Madrid a fost transformat în morgă. Parcă s-a dezlănțuit infernul!”

Publicat

în

Mărturia unei albaiulience stabilite de 20 de ani în Spania: ”Pompele funebre nu mai fac față, iar «Palatul de gheață» din Madrid a fost transformat în morgă. Parcă s-a dezlănțuit infernul!”

Anamaria Popa, o albaiuliancă stabilită de 20 de ani în Madrid, face mărturisiri șocate și emoționante despre coșmarul declanșat în Spania de răspândirea noului virus COVID – 19. Spania a ajuns să depășească China la numărul de morți înregistrate, iar cea mai lovită de este capitala Madrid, cu o populație îmbătrânită.

Cu măsuri luate tardiv, autoritățile spaniole se confruntă acum cu o situație critică, sistemul sanitar fiind în pragul colapsului.

”Pompele funebre nu mai fac față cererilor, iar cadavrele se transportă la «Palatul de gheață» din Madrid, care s-a transformat în morgă!”

Anamaria Popa, angajată a unei companii aeriene, se află în izolare din data de 13 martie și a acceptat să povestească pentru ziarul Unirea cum afectează această criză țara ei de adopție: ”Din păcate, în Spania, s-a ajuns la o situație critică în ceea ce privește COVID-19, cu 49.515 de cazuri, peste 4.000 de decese, cele mai multe cazuri se înre­gistrează în Madrid. Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a întrecut cu mult cifrele prevăzute de specialiști! Spitalele din Madrid au ajuns la limită, în sensul că nu mai dispun de materiale sanitare.

Electrica Furnizare Discount

Nu mai au nici echipamente de protecție, ceea ce pune în pericol viața medicilor, a personalului auxiliar, având nevoie urgentă de ventilatoare, paturi, ceea ce pune în pericol viața multor pacienți de COVID-19. Lipsa de material e problema cea mai urgentă. Neavând ventilatoare suficiente, au ajuns să lase pacienții cu vârsta de peste 65 de ani să moară pentru a salva viața celor mai tineri. Atmosfera trăită în spitale e cumplită! Pe măsură ce virusul avansează, se infectează tot mai mult personal sanitar, iar în aceste condiții medicii pensionari au fost chemați să ajute.

Presa a anunțat că unul dintre ei a decedat acum trei zile. Spitalele private s-au alăturat, hotelurile s-au transformat în spitale… Au deschis un «spital provizoriu» de 5.500 de paturi. Pompele funebre nu mai fac față cererilor, iar cadavrele se transportă la «Palatul de gheață» din Madrid (n.r. – cel mai celebru mall din Madrid), care s-a transformat în morgă”.

”Da, ieșim la balcoane ca să aplaudăm, în semn de recunoștință față de personalul sanitar, în fiecare seară la ora opt și parcă mai prindem curaj…”

”E șocant să vezi un oraș cu atâta viață precum Madrid cum s-a transformat într-un oraș fantomă! Străzile sunt pustii, scufundate într-o liniște înfricoșătoare. Cetățenii spanioli, în general, sunt oameni calzi, foarte sociabili, cu mult umor, dar și gălăgioși, învățați să-și trăiască viața afară, pe stradă, iar această carantină îi duce pe mulți la o stare de disperare.

Da, ieșim la balcoane ca să aplaudăm, în semn de recunoștință față de personalul sanitar, în fiecare seară la ora opt și parcă mai prindem curaj… Suntem în carantină din 13 martie până pe data de 11 aprilie. Deocamdată. Însă dacă lucrurile nu se îmbunătățesc perioada se poate prelungi. Adică avem voie să ieșim, doar câte o persoană din familie, nu îți dau voie să mergi în grup, trebuie să respecți distanța de 2 metri, utilizând mască și mănuși de protecție (dacă ai, adică dacă le-ai cumpărat din timp, pentru că nu mai găsești de mult).

Alternativa este să îți acoperi gura și nasul cu fular, asta în cazul în care ești nevoit să ieși din casă pentru a cumpăra produse alimentare, medicamente sau să scoți câinele câteva minute. Poliția e pe străzi și oprește oamenii, iar dacă nu ai un motiv întemeiat de a ieși din casă, sau justificare că mergi la muncă, te amendează.

Nu este permis sa faci sport afară! Magazinele alimentare sunt deschise, la fel farmaciile, unele bănci, transportul public care funcționează, dar din păcate nu toate firmele au închis, de exemplu unii muncitori din construcții încă lucrează. Restaurantele sunt de asemenea închise, unele încă mai deschid pentru comenzi la domiciliu”, spune albaiulianca.

Statul spaniol a intervenit cu ajutoare de stat pentru companii, micii întreprinzători și cetățeni

”Bineînțeles că această situație afectează multe companii (mai ales companiile aeriene), dar și alte firme, precum și pe micii întreprinzători. Banca amână facturile de plată. S-a anunțat că micii întreprinzători primesc un ajutor de la stat, dacă s-au văzut nevoiți să dea fali­ment în această perioadă de «stare de alarmă» pentru coronavirus, sau dacă facturarea a scăzut cu 75%, comparativ cu luna precedentă. Cei care au angajați pot solicita un ERTE (autorizație temporară pentru o firmă/companie prin care se pot suspenda unul sau mai multe contracte de muncă pe o durată de timp determinată).

E la fel și pentru taximetriști. De menționat faptul că ajutorul de la stat pentru micii întreprinzători se calculează în felul următor: 70% din cât au cotizat pe o perioadă minimă de 12 luni, iar pentru cei care au cotizat la stat mai puțin de un an, 70% din baza minimă de cotizare, aproximativ 665 euro. De acest ajutor se poate beneficia o lună de zile cu posibilitatea ca acest ajutor să se extindă până la terminarea «stării de alarmă». Pentru cei care s-au văzut nevoiți să închidă firma în această perioadă, au putut solicita ajutorul începând cu 18 martie.

În cazul în care nu au închis firma, însă a scăzut facturarea la firmă cu 75%, pot beneficia de ajutor din momentul în care pot demonstra cu acte acest lucru. Comunitatea din Madrid oferă 3200 de euro pentru micii întreprinzători, care nu au angajați dar care riscă să-și continue activitatea pentru o perioadă de 12 luni. Fiecare comunitate ia măsuri pentru județul ei. De asemenea, e de menționat amânarea plății impozitelor pentru o durată de 6 luni de zile fără nici un tip de interes, însă trebuie respectate unele reguli stabilite de stat, pentru micile firme, companii.

Având în vedere că majoritatea cetățenilor spanioli au rată la bancă, autoritățile au anunțat că toți cei care se văd afectați economic, care au pierdut locul de muncă din cauza crizei COVID-19, precum și oamenii de afaceri care suferă o pierdere importantă, de minimum 40%, au posibilitatea să nu plătească rata la bancă pe o anumită perioadă de timp. Acestea sunt doar primele măsuri anunțate, încă se negociază…”, a mai relatat Anamaria Popa.

”S-a acționat foarte târziu. Spania trebuie închisă urgent!”

”Se știe că guvernul spaniol nu a luat măsuri de protecție din timp: au primit turiști din Wuhan fără a-i obliga la carantină, au operat zboruri în Italia, au organizat demostrații politice și multe altele de genul acesta. În momentul de față se așteaptă să se expulzeze turiștii încă aflați pe teritoriul spaniol, precum și repatrierea spaniolilor, după care se anunță închiderea graniței.

Părerea mea este că se acționează foarte târziu. Spania trebuie închisă de urgență! Curba de îmbolnăviri și decese încă este în creștere. Se estimează că în Spania o să se ajungă la «vârf» între 15-27 aprilie, știre care îmi dă fiori… Toți spaniolii se tem de consecințele crizei virusului în ce privește economia, efectele pot fi devastatoare. Totuși, în Madrid, nu se pierde simțul umorului… Un singur lucru este sigur, putem reduce expansiunea virusului, cum?! #stămîncasă”, a concluzionat Anamaria.

Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| S-a deschis circulația pe un tronson de 9 kilometri de pe autostrada A3: Alba Iulia, Cluj şi Târgu Mureş vor fi conectate la infrastructura vest-europeană

Publicat

în

LIVE VIDEO| S-a deschis circulația pe un tronson de 9 kilometri de pe autostrada A3: Alba Iulia, Cluj şi Târgu Mureş vor fi conectate la infrastructura vest-europeană

De astăzi conducătorii auto pot circula pe încă 4,5 km din Autostrada A3 Transilvania. A fost deschis mini-lotul din zona Târgu Mureș, inclusiv cei 4,5 km de drum național cu două benzi pe sens care leagă A3 de zona Metro/Azomureș.

„Astăzi se deschide circulația pe autostrada Târgu Mureș-Ungheni. Vorbim de 4,5 kilometri care au profil de autostradă și 4,7 kilometri la profil de drum național cu două benzi pe sens. Rezultate concrete! Nu festivism!” a transmis ministrul Grindeanu.

Electrica Furnizare Discount

„Nu sunt mulţi kilometri, sunt aprox. 4,5 kilometri plus 4,7 kilometri drum de legătură care este la profil de drum naţional cu patru benzi, practic, va fi recepţionat anul acesta pe 6 decembrie”, a explicat vineri, la B 1 TV, Cristian Pistol, şeful Companiei de Drumuri.

”Odată cu deschiderea circulației, municipiul Târgu Mureș va avea asigurată în mare parte o legătură rutieră modernă cu Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Sebeș și Alba Iulia. Spun, în mare parte, deoarece deocamdată nu este finalizat lotul Cețani – Câmpia Turzii. Dar în condițiile în care, tot până la sfârșitul anului, lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeș – Turda va fi deschis pentru circulația rutieră drumul de la Târgu Mureș până la Alba Iulia se va desfășura în condiții de siguranță mult mai mari și în timpi mult mai scurți”, a mai spus șeful CNAIR.

Cluj, Alba Iulia şi Târgu Mureş vor fi conectate la infrastructura vest-europeană de autostrăzi datorită celor 30 de noi kilometri de drum rapid ce sunt inauguraţi astăzi, respectiv în cursul lunii decembrie. În Muntenia şi Moldova proiectele întârzie.

Autostrada A3, denumită și Autostrada Transilvaniei, va porni din nordul Bucureștiului și va traversa Munții Carpați prin Valea Prahovei, va străbate Podișul Transilvaniei pe direcția SE-NV și va ajunge, prin nordul Carpaților Occidentali, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria de la Borș.

Autostrada va lega orașele București, Ploiești, Brașov, Făgăraș, Sighișoara, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Zalău și Oradea. Lungimea totală va fi de 584 de kilometri.

Sursa: mediafax.ro economica.net

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| „Bradul” de Crăciun împotriva COVID: Câte doze de vaccin au fost utilizate pentru realizarea proiectului inedit

Publicat

în

FOTO| „Bradul” de Crăciun împotriva COVID: Câte doze de vaccin au fost utilizate pentru realizarea proiectului inedit

„Spiritul Sărbătorilor este prezent și la Centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor! După sute de ore de muncă, “Bradul” de Crăciun de la Palatul Copiilor este gata și pregătit să fie vizitat în număr cât mai mare.

Este un brad altfel, pro sănătate și pro viață, fiind utilizate peste 19.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. “Bradul” are o înălțime de 3 m, o anvergură de 2.2 m și este realizat din doze Pfizer și Moderna. Cutiile de cadouri și căsuța sunt realizate din doze Johnson&Johnson.

Electrica Furnizare Discount

Meritul este al personalului din centru și al tuturor celor care au ales să se vaccineze împotriva COVID-19, cea mai la îndemână soluție de protecție.

Inimosul personal al centrului vă urează Sărbători Fericite!” , au transmis reprezentanții RO Vaccinare pe mediul de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| Scade presiunea pe sistemul medical: 803 de cazuri noi de COVID-19 și 881 de pacienți la ATI, în ultimele 24 de ore. 54 de români au pierdut lupta cu virusul

Publicat

în

Luni, 6 decembrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 6 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.786.839 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.474 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.703.284 de pacienți au fost declarați vindecați.

Electrica Furnizare Discount

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 803 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 12 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența înregistrată la 14 zile
1. Alba 33802 17 1,52
2. Arad 41575 51 2,55
3. Argeș 45980 23 1,12
4. Bacău 41022 14 0,67
5. Bihor 50096 29 1,85
6. Bistrița-Năsăud 19318 5 0,64
7. Botoșani 22577 12 0,63
8. Brașov 66243 55 1,67
9. Brăila 22613 33 0,78
10. Buzău 24048 14 0,76
11. Caraș-Severin 17700 23 1,35
12. Călărași 18875 3 0,73
13. Cluj 87765 50 1,97
14. Constanța 68763 26 1,22
15. Covasna 12988 11 1,22
16. Dâmbovița 36289 21 1,11
17. Dolj 44953 18 0,66
18. Galați 43898 20 0,73
19. Giurgiu 19821 10 0,79
20. Gorj 15179 7 0,47
21. Harghita 13941 2 0,68
22. Hunedoara 35727 22 1,44
23. Ialomița 19392 8 0,79
24. Iași 71313 13 0,76
25. Ilfov 75243 42 1,49
26. Maramureș 31078 23 0,91
27. Mehedinți 15740 4 0,7
28. Mureș 39560 34 1,56
29. Neamț 30972 11 0,64
30. Olt 25975 7 0,75
31. Prahova 62956 18 0,85
32. Satu Mare 20633 24 0,71
33. Sălaj 17716 1 0,93
34. Sibiu 42795 48 1,88
35. Suceava 37802 11 0,41
36. Teleorman 24884 3 0,97
37. Timiș 86991 50 1,82
38. Tulcea 13747 0 0,64
39. Vaslui 26707 10 0,42
40. Vâlcea 26523 11 0,67
41. Vrancea 17731 6 0,49
42. Mun. București 303305 252 1,35
43. Din străinătate** 1972 3
44. Cazuri noi nealocate pe județe

10629 -242
TOTAL 1786839 803

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.
**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 120 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 5
2 ARAD 6
3 ARGEŞ 2
4 BACĂU 5
5 BIHOR 0
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 0
7 BOTOŞANI 0
8 BRĂILA 0
9 BRAŞOV 1
10 BUZĂU 14
11 CĂLĂRAŞI 1
12 CARAŞ-SEVERIN 0
13 CLUJ 7
14 CONSTANŢA 8
15 COVASNA 0
16 DÂMBOVIŢA 0
17 DOLJ 2
18 GALAŢI 1
19 GIURGIU 1
20 GORJ 1
21 HARGHITA 3
22 HUNEDOARA 3
23 IALOMIŢA 2
24 IAŞI 8
25 ILFOV 0
26 MARAMUREŞ 10
27 MEHEDINŢI 2
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 12
29 MUREŞ 5
30 NEAMŢ 4
31 OLT 0
32 PRAHOVA 0
33 SĂLAJ 0
34 SATU MARE 2
35 SIBIU 1
36 SUCEAVA 5
37 TELEORMAN 1
38 TIMIŞ 6
39 TULCEA 0
40 VÂLCEA 1
41 VASLUI 0
42 VRANCEA 1
Total 120

Până astăzi, 57.153 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.12.2021 (10:00) – 06.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 54 de decese (28 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suyceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre cele 54 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 la categoria de vârstă 70-79 ani și 20 la categoria de vârstă peste 80 ani.

51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

Din totalul de 54 de pacienți decedați, 51 erau nevaccinați și 3 vaccinați. Cei 3 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și 70-79 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.629. Dintre acestea, 881 sunt internate la ATI. Dintre cei 881 pacienți internați la ATI, 82 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 110 sunt minori, 104 fiind internați în secții și 5 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.778.908 teste RT-PCR și 5.404.378 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.101 teste RT-PCR (2.979 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.122 la cerere) și 12.004 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 26.016 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.721 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.735 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.156 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.803 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.553 în Italia, 16.947 în Spania, 200 în Marea Britanie, 132 în Franța, 3.125 în Germania, 97 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 11 în SUA, 8 în Suedia, 146 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 5 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 28 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 9 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 12 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 8 în Croația, 6 în Portugalia, 6 în Polonia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Kuweit și Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 197 de cetățeni români aflați în străinătate, 38 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia, unul în Bulgaria, unul în Nigeria și unul în Turcia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 25 noiembrie 2021 – 2 decembrie 2021, au fost raportate 47.185.126 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare