Rămâi conectat

Curier Județean

MARŢI: “Caravana literară a scriitorilor în școală”poposește la Școala Gimnazială Berghin.  Cei doi invitați prezenți în caravană sunt scriitorii Ion Mărgineanu și Cornel Nistea

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

“Caravana literară a scriitorilor în școală”poposește la Școala Gimnazială Berghin.  Cei doi invitați prezenți în caravană sunt scriitorii Ion Mărgineanu și Cornel Nistea

“Caravana literară a scriitorilor în școală” va poposi marți, 2 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, la Școala Gimnazială Berghin. Instituțiile organizatoare ale proiectului, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba,  își doresc ca la început de an școlar doi dintre cei mai importanți scriitori ai județului Alba să fie alături de elevii și cadrele didactice de la Berghin. Cei doi invitați prezenți în caravană sunt scriitorii Ion Mărgineanu și Cornel Nistea, ultimul fiind cu ani în urmă cadru didactic la această școală.

Ion Mărgineanu s-a născut în comuna Mirăslău, sat Lopadea Veche. A absolvit Universitatea din București devenind profesor de limba și literatura română. A activat ca profesor la Sebiș, apoi s-a dedicat culturii fiind director interimar la Casa de Creație Arad, ziarist la Sfântul Gheorghe, metodist, inspector principal și mai apoi președinte al Inspectoratului pentru cultură al județului Alba iar după 1989 a fost primul director al instituției nou înființate- Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba. Din 1977 este membru al Uniunii Scriitorilor din România iar după 1989 a devenit și membru la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și la Uniunea Scriitorilor Români din Cernăuți. În îndelungata sa activitate pe tărâmul culturii a fondat numeroase publicații și manifestări culturale cu un puternic impact national și international, a elaborat 16 dicționare și a publicat în calitate de autor peste 100 de titluri de carte, a prefațat, argumentat sau postfațat peste 150 de volume și a semnat peste 3500 de articole. Pentru activitatea sa culturală a primit numeroase premii de excelență și diplome și a fost decorat de două ori cu Meritul Cultural.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în satul Valea Largă, comuna Sălciua. Licențiat în litere al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și-a desfășurat activitatea profesională în învățământ și cultură.

După ce în anii ’80 publică proză scurta în mai multe reviste, debutează în volum în 1984 cu volumul Focuri în septembrie. A activat în județul Alba atât în învățământ cât și în cultură dar cel mai mult l-a împlinit sufletește activitatea de redactor la revista Discobolul, activitate care a fost hotarâtoare pentru reactivarea conditiei sale de scriitor. În 2000 publică mini-romanul epistolar Inocența șarpelui iar în 2004 publică nuvela Colonia de vulturi și volumul de 12 nuvele și povestiri Papagalii mei adorați. În decembrie 2005, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Mureș, îi acordă premiul pentru volumul antologic de proză scurtă Papagalii mei adorați. A continuat să scrie atât articole de specialitate în presă și în reviste de cultură cât și proză pentru publicul adult și povești pentru copii. În primăvara acestui an a fost ales președinte al Uniunii Scriitorilor din România la Filiala Alba – Hunedoara.

Prezența celor doi scriitori în mijlocul elevilor din comuna Berghin este o adevărată sărbătoare pentru comunitatea locală, sărbătoare la care au contribuit pe lângă cele două instituții organizatoare și partenerii poiectului: Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Școala Gimnazială Berghin.

Proiectul 4.10 Caravana literară a scriitorilor în școală face parte din programul 4 ANIMAȚIE CULTURALĂ și este unul dintre cele mai dinamice proiecte ale Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Scopul lui este de a promova cartea și scriitorii contemporani direct în școli, prin întâlniri între toți factorii implicați în devoltarea intelectuală a copiilor și tinerilor: cadre didactice, părinți, scriitori, bibliotecari. În cadrul proiectului au loc prezentări de carte, sesiuni de autografe, donații de carte și activități interactive cu cartea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea