Ziarul Unirea

Marco, un frumos Copoi Ardelenesc din Alba Iulia, pe podiumul Euro Dog Show 2012

În perioada 5 -7 octombrie, la Bucureşti, a avut loc cea mai importantă manifestare chinologică continentală, Expoziţia Canină Europeană – „Euro Dog Show 2012” , organizată de Asociaţia Chinologică Română.

La eveniment au fost prezenţi peste 8.000 de câini de rasă din Europa, Asia şi America, iar printre cele peste 500 de rase participante s-a aflat şi Copoiul Ardelenesc , unde Marco, un frumos exemplar din această rasă, din Alba Iulia,  concurând alături de alţi 20, a reuşit să obţină locul I, cu calificatul excelent.  Marco a trecut testul controlului veterinar, s-a prezentat în ring însoţit de stăpânul său Paul Mihai Tudose, a mers la pas şi a dat dovadă că are ţinută şi că merită să urce pe podium.

ELIT

 Marco are 1 an şi patru luni şi este un câine de vânătoare, specializat pe mistreţ. Aşa după cum ne-a declarat stăpânul său, Paul Mihai Tudose, din Alba Iulia, Copoiul Ardelenesc este un câine foarte rezistent şi poate hăitui vânatul zeci de kilometri. Având simţul olfactiv deosebit de dezvoltat, este capabil să caute perseverent pe urme reci dar şi proaspete, chefneşte (latră scurt) caracteristic, iar în timpul goanei latră pe un ton înalt, răsunător, ce poate fi auzit de la mari distanţe. În timpul vânătorii, răpitoarele cu păr de statură mai mică sunt prinse şi sugrumate, vânatul mare este mânat şi oprit. Latră persistent vânatul oprit sau rănit. Atunci când pleacă la vânat, e posibil să nu îl mai vezi chiar şi 2 zile însă acesta, întotdeauna, se întoarce de unde a plecat.

Stăpânul său, medicul stomatolog Paul Mihai Tudose, mare iubitor al câinilor din rasa Copoiul Ardelenesc, dar şi din alte rase, este tare mândru de această reuşită.

 „A fost o experienţă frumoasă. Mă bucur că Alba Iulia are un model de Copoi Ardelenesc cu care se poate mândri chiar şi peste hotare. Investiţia este destul de mare, însă satisfacţia este pe măsură”, ne-a declarat stăpânul, Paul Mihai Tudose.

 Expoziţia s-a desfăşurat sub patronajul domnului Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și: