Rămâi conectat

Ştirea zilei

Marcela Dărămuș și Elena Ignat susțin joi concursul pentru șefia IȘJ Alba. Trei probe, pentru departajarea celor două candidate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elena Ignat și Marcela Dărămuș susțin joi, 19 martie, concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar general al IȘJ Alba. Inițial, și profesoara Camelia Dumitrean și-a exprimat intenția de a participa însă dosarul ei a fost respins de Ministerul Educației din cauza faptului că lipsea certificatul medical. Marcela Dărămuș a afirmat de la anunțarea concursului că va participa, iar Elena Ignat a pus, inițial, sub semnul întrebării participarea sa. Ea a susținut că va verifica, alături e juriști, dacă există vicii de procedură. Astăzi, cu două zile înainte de organizarea concursului, a precizat că va ”merge până la capăt”.

Ignat - DaramusConcursul are trei probe: Evaluarea curriculumului vitae, Sustinerea unui test grila, utilizând calculatorul, respectiv Interviul și a fost programat în perioada 11-19 martie, județul Alba fiind trecut în ultima zi.

  1. a) Evaluarea curriculumului vitae

– analiza si evaluarea rezultatelor obtinute în educatie si formare, a aptitudinilor si a competentelor personale, pe baza itemilor si a punctajului din anexa 2.

Pentru functia de inspector scolar general al inspectoratului scolar punctajul maxim este de 60 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 42 puncte (7 puncte X 6 membri). Pentru functia de inspector scolar general adjunct de la inspectoratul scolar si de director la casa corpului didactic punctajul maxim este de 50 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 35 puncte (7 puncte X 5 membri).

  1. b) Sustinerea unui test grila, utilizând calculatorul

Testul consta în:

  1. Rezolvarea a 10 itemi: 5 itemi din legislatie scolara si 5 itemi din management educational si administrativ, dintre care 3 itemi vor fi formulati în limba straina aleasa de candidat. Fiecare item este punctat cu 0,75 puncte.
  2. Expedierea, la o adresa e-mail indicata de comisie, a testului rezolvat (2,50 puncte).

Pentru functia de inspector scolar general al inspectoratului scolar punctajul maxim este de 60 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 42 puncte (7 puncte X 6 membri).

Pentru functia de inspector scolar general adjunct de la inspectoratul scolar si de director la casa corpului didactic punctajul maxim este de 50 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 35 puncte (7 puncte X 5 membri).

Durata de sustinere a testului este de 1 ora

  1. c) Interviul

– interviu în fata comisiei de concurs, care apreciaza calitatea si sustinerea ofertei manageriale, precum si raspunsul la întrebarile referitoare la inspectie scolara, legislatie scolara, management educational si deontologie profesionala, pe baza itemilor si punctajului din a nexa 4.

Pentru functia de inspector scolar general al inspectoratului scolar punctajul maxim este de 60 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 42 puncte (7 puncte X 6 membri).

Pentru functia de inspector scolar general adjunct de la inspectoratul scolar si de director la casa corpului didactic punctajul maxim este de 50 puncte (10 puncte/membru al comisie). Punctajul minim de promovare a probei este de 35 puncte (7 puncte X 5 membri).

Numirea candidatului declarat „reusit” la concursul pentru ocuparea functiei de inspector scolar general de la inspectoratul scolar se face prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, dupa expirarea perioadei de depunere si de rezolvare a contestatiilor.

Comisia de concurs pentru ocuparea funcției de inspector școlar general al inspectoratului scolar are urmatoarea componenta: președinte – secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar; membri: 3 inspectori școlari generali de la inspectoratele școlare, un director general/director cu competente în domeniu din Ministerul Educației si Cercetării si un reprezentant al institutiei prefectului din judetul/municipiul București în care își are sediul inspectoratul școlar pentru care se organizează concursul, desemnat prin ordin al prefectului, în conditiile legii.

Pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare judetene si de director al Casei Corpului Didactic poate candida orice profesor care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:

  • a) sa fie membru al corpului national de experti in managementul educational;
  • b) sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior, cu diploma de licenta;
  • c) sa fie cadru didactic titular in invatamant/intr-o unitate de invatamant si sa aiba gradul didactic I sau titlul stiintific de doctor;
  • d) sa aiba o vechime in invatamantul preuniversitar de cel putin 8 ani, dintre care cel putin 5 in ultimii 10 ani;
  • e) sa detina calificativul „foarte bine” in ultimii 5 ani si sa nu aiba sanctiuni disciplinare in anul scolar curent;
  • f) recomandare/caracterizare vizand calitatile profesionale, manageriale si morale din partea consiliului profesoral al unitatii de invatamant sau din partea consiliului de administratie al inspectoratului scolar ori recomandarea senatului universitatii sau a organului de conducere al institutiei in care candidatul isi desfasoara activitatea la data inscrierii la concurs;
  • g) sa nu fi desfasurat politie politica si sa nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o functie de conducere in invatamant prin hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala;
  • h) sa fie apt din punct de vedere medical pentru indeplinirea functiei, conform prevederilor Legii Educatiei Nationale;
  • i) sa nu fi implinit varsta standard de pensionare la data sustinerii concursului.

Metodologia de concurs, bibliografia de concurs, modelul de curriculum vitae, declarația pe propria răspundere, fișele de evaluare a probelor, fișa postului și lista documentelor necesare înscrierii la concurs s-au afișat la sediul MEN, cât și la al fiecărui inspectorat școlar. Probele se suțin la sediul Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea