Rămâi conectat

Curier Județean

Manifestări cultural-istorice dedicate Zilei Roșiei Montane în Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

8Rosia_MontanaCu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, Campania Salvați Roșia Montană organizează în data de 6 februarie 2014 Ziua Roșiei Montane – Câmpeni, eveniment dedicat patrimoniului cultural și natural existent la Roșia Montană.

Evenimentul,  organizat de către Fundația Pro Munții Apuseni în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană, va avea loc în acest oraș la Restaurant Rivaly din centrul orașului, începând cu  ora 17.00.

Aflată la cea de-a patra ediție, Ziua Roșiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural și natural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și pentru a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Roşiei Montane – Câmpeni propune publicului un program care constă în lansarea cărții ”Aurul și argintul Roșiei Montane” – ediția a III-a, semnată de cunoscutul geolog Aurel Sîntimbrean, însoțită de o expoziție și o proiecție ale unor fotografii rare din Roșia Montană, puse la dispoziție de autor. De asemenea, va fi prezentată proiecția mesajului diasporei cu ocazia celebrării zilei Roșiei, precum si proiecția unor filme-documentar: scurt-metrajul ”Patrimoniul de la Roșia Montană” și ”Roșia Montană există datorită vouă! ”, regizat de Tică Darie precum și filmul istoric ”Horea”.  La acest eveniment vor fi prezenți prof. emerit dr. Ioan Piso, prof. univ. dr. Pompei Cocean, Zeno Cornea- vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană, Prof. univ. Dumitra Costea.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea