Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Majorarea pensiilor 2024: Noua lege a pensiilor a primit aviz pozitiv în comisii și merge la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Majorarea pensiilor 2024: Noua lege a pensiilor a primit aviz pozitiv în comisii și merge la Senat

Comisiile de buget și pentru muncă din Senat au adoptat, marți 14 noiembrie, un raport de admitere pentru proiectul legii pensiilor. Raportul de admitere a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, unul împotrivă și opt abțineri. Proiectul urmează să intre pe ordinea de zi a ședinței de marți a Senatului, apoi să fie trimis Camerei Deputaților.

Citește și: PENSII 2023: Când intră pensiile pe card în DECEMBRIE 2023

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse. Senatorii USR au întrebat care este impactul bugetar al legii pensiilor, scrie stiripesurse.ro.

Daniel Zamfir (PSD) a răspuns: „Dânșii (de la USR – n.r.) caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideți să vă spun ceva: nu aș fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aș fi dat 240.000 de euro să cumpăra penisuri și vagine de pluș, cum ați făcut dvs. prin PNRR. Nu înțelegeți că nu înțelegeți ce căutați în viața dvs. și în Parlamentul ăsta?”.

Citește și: Noua lege a pensiilor 2024: Locurile de muncă încadrate în condiţii speciale prin noua lege a pensiilor

Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfășurat, marți, în absența reprezentanților Ministerului Finanțelor.

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanțe de la dezbaterea legii este „o sfidare a Senatului”.

„Vreau să înțelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanțe. Ea a apreciat că se încalcă Constituția, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

„Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșterea unor taxe și impozite în 2024, creșteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creștere a pensiilor dar trebuie să ne convingeți că știți să administrați economia astfel încât să nu creșteți taxe și impozite. Mai încălcați și legea finanțelor, legea responsabilității fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceți strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este neacceptat ca ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

Citește și: Pensii 2024: 7 noutăți pe care le aduce legea pensiilor aprobată în Guvern. Cum se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime

„Este o inițiativă care va fi susținută și de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezența miniștrilor, în prezența celor care au inițiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absența miniștrilor. (…) Vom susține amendamentele care aduc o îmbunătățire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absența miniștrilor care au inițiat acest act normativ și care și în guvern au susținut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului”, a precizat Tanczos Barna.

În timpul dezbaterilor, Daniel Zamfir, senator PSD, a spus că „această lege în primul și în primul rând aduce o echitate”.

„De vreo 20 de ani de zile oamenii așteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani și ani de zile. (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi ați stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reușit să-l eliminăm dar cu condiția ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor. (…) Puțin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijorați sunt oamenii care de 20 de ani așteaptă echitate. Văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijorați, nu îi interesează”, adaugă Zamfir.

Proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a ședinței de marți a Senatului, urmând să fie trimis apoi la Camera Deputaților, spre adoptare.

„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța luni premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea