Rămâi conectat

Actualitate

MÂINE: Expoziţie-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească-patrimoniu european”, la Palatul Apor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 25 aprilie, la ora 12.00, în spațiul expozițional de la Palatul Apor, sediul Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”. Expoziția invită deopotrivă la cunoașterea celor mai frumoase icoane păstrate în județul Alba și la o dezbatere asupra oportunității și a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spațiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori.

Fragilizate de trecerea timpului, care le-a știrbit multora din strălucire și integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive și de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credința și jertfa cu care s-au înălțat și împodobit biserici, s-au construit școli și s-au fortificat conștiințe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaștem pe cei care s-au îngrijit de propășirea strămoșilor și ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute.

Pentru toate aceste motive, organizatorii expoziției vă invită, în ajunul Marii Sărbători Pascale, la un pelerinaj spiritual, la o întâlnire în rugăciune cu toți cei ce s-au închinat înaintea icoanelor care ne-au împodobit mai înainte bisericile. Privindu-le cu acest gând, poate vom găsi și resursele necesare spre a le reda menirea pentru care au fost create și, deși costurile restaurării lor pot fi imense, vom înțelege că vechile noastre icoane sunt icoana noastră a celor de azi și de aceea merită cele mai mari sacrificii. Născut și păstrat prin jertfa înaintașilor, este acum rândul nostru să prețuim și să promovăm acest patrimoniu, de a cărui salvare depinde, în bună măsură, mândria de a ne numi români.

Palatul Apor va găzdui expoziția în perioada 25 aprilie 2013-15 mai 2013.

Evenimentul este organizat de Consiliului Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea