Rămâi conectat

Actualitate

Mai puțin de 50% din lucrătorii din sistemul medical s-au vaccinat anti-COVID. „Ținta de 80% propusă de Uniunea Europeană este dificil de atins”

Publicat

în

Studiul a fost realizat pe baza unor cercetări desfăşurate de Centrul de Cercetare şi Dezvoltate Socială „Solidaritatea” (CCDSS).

Procentajul lucrătorilor din sistemul sanitar românesc vaccinaţi este de circa 45%, fiind situat la nivelul mediei statelor din Europa, în timp ce 44% dintre lucrătorii nevaccinaţi se află în situaţia de ezitare vaccinală, aceştia fiind ţinta potenţială a unei campanii de convingere, relevă rezultatele studiului „Impactul vaccinării împotriva SARS-CoV-2/COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Soluţii posibile de optimizare”, lansat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, potrivit Agerpres.

„Importanţa rezultatelor studiului este fundamentată de obiectivul principal al acestuia, respectiv identificarea impactului vaccinării asupra lucrătorilor din sănătate şi a ponderii lucrătorilor vaccinaţi urmată de stabilirea soluţiilor posibile pentru creşterea numărului de lucrători vaccinaţi. Dintre cele mai importate informaţii oferite de studiu fac parte procentul lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, atitudinea respondenţilor faţă de vaccinare, incidenţa infectării în rândul celor vaccinaţi şi impactul ei asupra moralului respondenţilor, deficienţele campaniei de vaccinare sesizate de respondenţi, atitudinea lucrătorilor nevaccinaţi respectiv condiţiile şi limitele efectelor unei campanii de vaccinare. De asemenea, cercetarea explorează principalele soluţiile la problemele existente, atât prin interogarea directă a respondenţilor cât şi prin sinteza lor în baza răspunsurilor primite, propunând un set de intervenţii specifice pentru creşterea numărului de lucrători vaccinaţi”, menţionează FSS, într-un comunicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit sursei citate, procentajul lucrătorilor din sănătate vaccinaţi este de circa 45%.

„Autorităţile greşesc atât în privinţa sumelor, cât şi în cea a consecinţelor vehiculării unor date greşite. Dovezile modului în care sunt distorsionate cifrele şi procentele sunt prezentate în secţiunea ‘Câţi lucrători din sistemul sanitar sunt vaccinaţi în România?’ din studiu, informaţiile fiind relevante şi pentru situaţia generală a vaccinării. Ponderea lucrătorilor vaccinaţi din sistemul sanitar românesc nu este atipică, fiind situată la nivelul mediei statelor din Europa (circa 44%). Informaţiile privind ponderea lucrătorilor vaccinaţi trebuie completate de cele ale lucrătorilor imunizaţi în urma infecţiei şi a celor care nu se pot vaccina din motive medicale. Absenţa unor date oficiale corecte în privinţa lucrătorilor nevaccinaţi, dar imunizaţi pe această cale amplifică problemele generate de necunoaştere”, se spune în document.

Astfel, 24,7% dintre respondenţii nevaccinaţi au indicat faptul că sunt în această situaţie deoarece au decis să nu se vaccineze. Dacă acest indicator se menţine neschimbat până la final (şi dacă este raportat la cei circa 55% nevaccinaţi) atunci 13,58% dintre lucrători ar refuza să se vaccineze, iar nivelul maxim posibil ar fi de aproape 86,4%.

„Pe datele existente, ţinta de 80% propusă de Uniunea Europeană este dificil de atins, noi fiind deocamdată departe de ea. 44% dintre lucrătorii nevaccinaţi se află în situaţia de ezitare vaccinală, ei fiind ţinta potenţială a unei campanii de convingere”, susţine FSS.

În privinţa atitudinii generale a lucrătorilor din sănătate faţă de vaccinare, studiul a relevat următoarele: circa 75% consideră că vaccinarea reprezintă o soluţie pentru ieşirea din pandemiei, ea reducând riscul de a face boala COVID-19; aproape 2% au indicat că au fost depistaţi pozitivi SARS-CoV-2 după vaccinare; 40% au indicat că au avut pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie (acestea sunt elemente care le influenţează decizia); aproximativ 31% consideră că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecţie cu SARS-CoV-2 ar trebui să fie asimilaţi celor vaccinaţi.

Profilul lucrătorilor nevaccinaţi tinde să fie caracterizat de următoarele cinci caracteristici: nu sunt convinşi de siguranţa şi eficienţa vaccinului; tind să facă parte din colective cu puţini colegi vaccinaţi; tind să aibă o pondere invers proporţională cu nivelul studii; tind să aibă o pondere invers proporţională cu vârsta; nu au fost subiecţii unor informării oficiale pe tema vaccinului. Doar circa 4% dintre respondenţi au indicat că au fost informaţi de organismul profesional (87% din totalul respondenţilor nevaccinaţi având obligativitatea de a fi membri unui organism profesional).

Cele mai important aşteptări legitime ale lucrătorilor nevaccinaţi, ce i-ar putea determina (pe majoritatea) să se vaccineze sunt, potrivit cercetării: furnizarea unor dovezi clare privind eficienţa şi siguranţa vaccinurilor; informare şi formare specifică; protecţie împotriva riscurilor asociate vaccinurilor; nu doresc să fie forţaţi să se vaccineze, ci convinşi (cu excepţia celor care au indicat refuzul categoric al vaccinării).

În concluzie, pot fi reţinute câteva informaţii relevante în privinţa lucrătorilor vaccinaţi: peste 90% dintre ei sunt convinşi în eficienţa vaccinului şi în posibilitatea acestuia de a combate pandemia COVID-19; este vizibil un „efectul Matei” al vaccinării: cu cât sunt mai mulţi vaccinaţi la un loc de muncă cu atât tinde să crească ponderea vaccinaţilor din acea secţie; circa 29% dintre ei recomandă măsuri de constrângere: 24,3% dintre lucrătorii vaccinaţi consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie, iar alţi aproape 4% că ar trebui să existe condiţionări. Acesta este unul dintre semnele riscului unor distorsiuni în funcţionarea echipelor medicale.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România recomandă un set de intervenţii pentru a creşte numărul lucrătorilor vaccinaţi, cele mai importante fiind: mobilizarea organismelor profesionale pentru informare şi formare; prezentări clare ale vaccinurilor, ale riscurilor şi eficienţei acestora, făcute de specialişti; instituirea unui sistem de despăgubire în caz de prejudicii în urma vaccinării; asigurarea şi menţinerea transparenţei din partea instituţiilor statului în toate acţiunile de comunicare pe tema COVID-19; prezentarea comparativă a categoriilor de risc; crearea sistemelor de evidenţiere voluntară a statusului vaccinal.

„Deşi varianta rezultatelor maxime posibile sugerează procentul de 90%, deoarece ea presupune atât măsuri de stimulare, cât şi de constrângere, considerăm că ea nu este o variantă optimă, costurile depăşind beneficiile”, atrage atenţia FSS.

Studiul a avut la bază trei demersuri complementare de cercetare, respectiv: un chestionar de opinie adaptat consultării publice a lucrătorilor din sănătate, aplicat în perioada 2 – 12 aprilie 2021 (au răspuns la invitaţia de a completa chestionarul – transmisă pe multiple canale online – 7.378 de salariaţi, 1.876 dintre ei furnizând răspunsuri complete. Chestionarele cu răspunsuri incomplete au fost eliminate din prelucrarea finală, fiind reţinute în studiul final un număr de 1.876 chestionare); solicitarea informaţiilor privind numărul de lucrători vaccinaţi de la toate unităţile publice de sănătate (datele au fost colectate în perioada 25 ianuarie – 15 aprilie 2021, în cadrul unui demers dedicat acestei probleme, ele putând fi găsite pe platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Având în vedere faptul că este vorba de informaţiile oficiale transmise, la solicitarea FSS, de unităţile sanitare, ele acoperind aproape 60,5% de lucrători din sectorul public de sănătate, se consideră că procentul este unul de referinţă privind estimarea impactului vaccinării în rândul acestei categorii de personal); meta-analiza datelor şi studiilor existente (în cadrul acestui demers s-a procedat la verificarea informaţiilor privitoare la situaţia lucrătorilor din sănătate din alte state, selectându-le pe cele utile pentru informaţii relevante).

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba

Publicat

în

Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba

Subprefectul Corneliu Mureșan a derulat în ultimele luni, alături de specialiști în domeniul medical, mai multe campanii ce au scopul de promovare a sănătății.

Acesta a vorbit, în calitate de secretar executiv al PSD Alba, într-un interviu acordat ziarului Unirea, despre domeniul medical și șansa pe care o are țara noastră – și implicit județul Alba – în contextul fondurilor alocate în Planul Național de Redresare și Reziliență.

  1. Cum pot beneficia de PNRR, pe zona de sănătate, oamenii din mediul rural și zonele urbane subdezvoltate?

Cu banii din PNRR pot fi reabilitate, modernizate și dotate 3.000 de cabinete de asistență medicală primară, ale medicilor de familie, cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Alocarea bugetară pe acest sector este în valoare de 180,45 mil. euro și au prioritate cabinetele medicale din mediul rural și din urbanul mic, marginalizate sau defavorizate. Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical. De asemenea, vor fi alocați bani pentru reabilitarea clădirilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
  1. Enumerați două proiecte pentru județul Alba

Putem vorbi despre relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională. Acesta este un proiect la care PSD Alba a ținut foarte mult. La începutul anului 2021 – perioadă în care eram consilier județean – alături de colegii mei am depus un amendament la buget care prevedea finanțarea primelor demersuri necesare pentru înființarea primului centru de radioterapie din județ. Amendamentul PSD, important pentru pacienții oncologici a fost aprobat, proiectul fiind eligibil spre finanțare cu fonduri europene. Un alt proiect vizează construcția și dotarea unei noi secții de boli infecțioase. Despre această necesitate am vorbit, prima dată, tot în calitate de consilier județean, în urmă cu 2 ani, ca urmare a unei experiențe personale pe fondul pandemiei de COVID-19.

  1. La fel de importante sunt și unitățile de asistență medicale ambulatorie…

La nivel național, pe acest sector, sunt alocate 80,2 mil. euro. Se are în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea (inclusiv prin construcții de clădiri noi), dotarea a cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie. Potrivit PNRR, investițiile vor consta și în îmbunătățirea accesibilității spațiului pentru serviciile medicale și căile de acces,  asigurarea / modernizarea utilităților generale și specifice (inclusiv conectarea la utilități la locația obiectivului investițional); achiziționarea de echipamente.

  1. Alte fonduri și proiecte?

Pentru secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți sunt prevăzuți 80,20 mil. euro. Pentru achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale sunt alocați 150,38 mil. euro, iar pentru echipamente și aparatură medicală – 635 mil. euro la nivel național. Și lista poate continua.

  1. Recent, ați derulat proiectul ”Sănătate pentru Zâmbete” în cadrul căruia elevi de la școli din Alba au primit kituri de igienă dentară. Ce ne puteți spune?

Este un proiect născut din dorința mea și a medicului stomatolog Adrian Bara de a veni în sprijinul preșcolarilor și elevilor din mediul rural cu toate cele necesare – informații și kituri de igienă dentară – pentru conștientizarea importanței sănătății orale. Am început cu unitățile de învățământ din comuna Cricău și vom continua, cât de curând, într-o comună din Munții Apuseni unde, pe lângă cursul de igienă orală susținut de specialiști, vor fi donate și kituri complete pentru sănătatea dentară (pachete periuță și pastă de dinți, apă de gură și ață de dentară, respectiv materiale informative și alte mici surprize, menite să stimuleze igiena gurii)

  1. Cum ați marcat Ziua Mondială a Sănătății în acest an?

Împreună cu colegii mei, prof. Marcela Dărămuș și medicii Tudor Alexandru și Adrian Bara, respectiv cu sprijinul Serviciului de Ambulanta Județean, am organizat un curs de prim ajutor, cu titlul ”Învață să salvezi o viață”, la care au fost prezenți peste 90 de elevi. Cursurile de prim ajutor sunt extrem de importante! Când eram elev mi-aș fi dorit să particip la astfel de cursuri, în cadrul cărora să învăț cum să ajut sau chiar sa salvez pe cineva, dacă va fi cazul. Acesta a fost motivul care m-a determinat să organizez, alături de colegii mei, această activitate, care va avea loc si în alte scoli din județ.

  1. Ce alte tipuri de activități, care vizează domeniul medical, ați mai realizat?

Spre exemplu, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, împreună cu echipa PSD Alba Iulia, alături de specialiști în domeniul medical, am realizat o campanie de informare. Am promovat prevenția, adoptarea unor comportamente și stiluri de viață sănătoase și efectuarea de consultații medicale periodice. Specialiștii spun că multe tipuri de cancere pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente și stiluri de viață sănătoase. Am transmis oamenilor pe care i-am întâlnit în cale să aibă grijă de sănătatea lor! Evaluarea medicală periodică poate salva vieți!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate

Publicat

în

Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate

Deoarece țara noastră nu face parte din programul Visa Waiver, obținerea vizei pentru Statele Unite ale Americii nu e chiar ușoară și trebuie îndeplinite mai multe condiții.

Totuși, cum îți poți visul de a te poți bucura de o frumoasă vacanță în SUA? Totul începe odată cu accesarea platformei online realizate special pentru asta cei care doresc să aplice pentru viza mult dorită.

Primul pas este efetuarea unei programări, urmate de crearea unui cont. La final vei primi o chitanță cu care trebuie să te prezinți la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti cu motivele deplasării. Taxele pentru dobândirea vizei diferă în funcție de tipul dorit, iar acestea trebuie plătite doar în sucursalele deținute de Banca Transilvania sau prin rețeaua BT Express, fiind nereturnabile potrivit Cancan.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate de SUA

Taxa de viză, între 160 și 265 de dolari

Sumele sunt indicate în dolari americani (dar plata se face în RON):
– Formular de plată – $160 (Vizele de tip B, C-1, D, F, I, J, M, T, TN/TD, U)
– Formular de plată – $190 (Vizele de tip H, L, O, P, Q, R)
– Formular de plată – $265 (Vizele de tip K)
– Formular de plată – $205 (Vizele de tip E)

De asemenea, există și câteva categorii de persoane care nu sunt nevoite să achite taxa de viză.
– Cei care solicită o viza de tip A, G, sau NATO pentru călătorii oficiale,
– Cei care solicită vize din categoria J pentru a participa în cadrul unor Programe sponsorizate de guvernul american.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”

Publicat

în

Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”

În cursul serii de luni, 16 mai, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre rolul României în tranzitarea produselor agricole din ţara vecină prin porturile de la Galaţi şi Constanţa. Astfel, el a spus că peste 120.000 de tone de cereale din Ucraina au fost transportate prin portul Constanţa.

„Este foarte important să contracarăm o criză alimentară, care, în cazul multor ţări, se apropie”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a mai spus, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.

Elit - Gustul Desăvârșit

O criză alimentară suprapusă peste criza energetică, peste valul imens de inflație pe care îl traversăm

Radu Tudor a arătat că raportul dintre costuri și venituri, dintre prețuri și salarii, în România este mult mai greu de suportat decât în alte locuri ale lumii.

„Cred că va fi o mare provocare pentru cei mai mulți dintre cei care au venituri sub 2.000, chiar sub 3.000 de lei, să traverseze această perioadă pentru achitarea întreținerii, pentru medicamente, pentru mâncare, pentru absolut tot ceea ce este nevoie pentru un trai decent și civilizat.

Facturile deja au luat-o razna, deja la toate benzinăriile benzina este 8 lei litrul, motorina aproape 9 lei și suntem avertizați că această creștere va continua din păcate”, a spus Radu Tudor, luni seară, la Antena 3.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare