Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mai mulţi copii născuți prin cezariană, decât pe cale naturală! Evoluţia fenomenului între 1989 și 2014 la Spitalul Judeţean Alba. Cauze şi recomandări!

Bogdan Presecan

Publicat

în

În ultimele două decenii, rata naşterilor prin operaţie de cezariană a crescut semnificativ în aproape toate ţările cu venituri ridicate din lume, iar cel mai recent Raport European privind Sănătatea Perinatală confirmă tendinţa crescătoare a acestui fenomen (Raportul Euro-PERISTAT este cel mai amplu studiu despre naştere şi  îngrijire maternă din Europa – proiectul este finanţat prin Programul de Sănătate al Uniunii Europene).

nasteriRomânia ocupă un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte rata naşterilor prin cezariană, situându-se pe locul III, cu un procentaj de 36,9%, potrivit studiului citat. Ţara noastră este depăşită la acest capitol doar de Cipru, unde peste 52,2% dintre femei au născut în 2010 printr-o procedură chirurgicală, şi de Italia, unde rata naşterilor prin cezariană este de 38 de procente (raportul publicat în 2013 prezintă cifrele pentru anul 2010). În Germania, Ungaria, Luxemburg, Malta, Polonia şi Elveţia, rata cezarienelor este de 30 şi peste 30 de procente. În toate celelalte state din Europa, numărul naşterior pe cale naturală depăşeşte 70 la sută.

La Spitalul de Urgenţă Alba, începând cu anul 2013, numărul copiilor născuţi prin operaţii de cezariană îl depăşeşte pe cel al bebeluşilor aduşi pe lume pe cale naturală – 613 faţă de 577 în anul 2013, respectiv 557, faţă de 550 în 2014. Astfel, dacă în anul 1989, în principala instituţie medicală din judeţul Alba rata cezarienelor reprezenta 5 la sută din totalul naşterilor realizate, în anul 2000 ajunge la 24 la sută (numărul naşterilor scade la jumătate faţă de ‘89), pentru ca în 2013 procentajul să ajungă la 51 la sută.  Observăm, astfel, că tendinţa din anii ‘89 s-a păstrat până în anii 2000, când a început să înregistreze o creştere constantă, ajungând ca în 2013 numărul de cezariene să depăşească numărul naşterilor normale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, naşterile prin operaţie au ajuns să reprezinte norma, şi nu excepţia. Şi având în vedere faptul că acest fenomen îşi păstrează tendinţa de creştere, nu ar fi de mirare ca în următoarele decenii copii născuţi pe cale tradiţională să fie atât de rari încât să reprezinte o ciudăţenie. Felul în care nasc femeile poate fi un indicator al mediului social şi cultural, în condiţiile în care cei mai mulţi născuţi pe cale naturală provin din familii sărace, din familiile de etnie romă, sau cele foarte religioase. Abordarea cu privire la modalitatea de naştere, în afara cazurilor unde cezariana este clar justificată medical, diferă în funcţie de oraş, spital şi mai ales de medicul specialist în obstetrică-ginecologie care se ocupă de consilierea şi informarea viitoarei mămici.

Ce spun specialiştii din organizaţiile medicale internaţionale, acele organisme profesionale care dau ora exactă în domeniul practicilor medicale şi sănătăţii populaţiei?

 În 1985, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) concluziona, cu titlu de recomandare: „Nu există nici o justificare pentru orice regiune a avea rate mai mari ale naşterilor prin cezariană de 10-15 %”.

Cercetătorii şi medicii continuă să îşi exprime îngrijorarea faţă de acest fenomen în creştere şi faţă de impactul pe care naşterile prin cezariană îl au asupra sănătăţii mamelor şi nou-născuţilor, se arată în Raportul Euro-PERISTAT.

În timp ce operaţia de cezariană poate fi o intervenţie de salvare a vieţii, atât pentru mamă, cât şi pentru copil, este asociată totuşi cu rezultate adverse semnificative din punct de vedere al sănătăţii neonatale şi materne, în comparaţie cu naşterile vaginale. Studiile asociază, de asemenea, operaţia de cezariană cu complicaţii la sarcinile ulterioare pentru femei (afecţiuni la nivelul placentei, rupturi uterine şi naşterea unui copil mort), precum şi rezultatele negative pe termen lung privind starea de sănătate a copilului, cum ar fi astmul sau diabetul tip -1.

Pentru mamă creşte riscul de afecţiuni tromboembolice, riscuri de infecţie, de sângerare, de lezare a altor organe interne în timpul operaţiei, perioada de recuperare post-natală este mai lungă etc.

Pentru copil, în cazul cezarienei există riscul de prematuritate, căci de multe ori se poate estima greşit termenul la care este o sarcină sau poate apărea riscul de lezare a copilului în timpul manevrelor de extragere din uter. În concluzie, la nivelul specialiştilor în domeniu există un consens cu privire la faptul că naşterea prin intervenţie chirurgicală (n.a. – cu excepţia celor unde situaţia medicală o impune) sunt  nejustificate, în condiţiile în care o operaţie este, de regulă, mai riscantă pentru mamă şi copil decât naşterea naturală.

Două din principalele cauze care contribuie la tendinţa de creştere a cezarienelor sunt legate de recomandările medicilor ginecologi şi decizia viitoarei mămici, bazată adesea pe frica de travaliu şi durerile asociate de naşterea pe cale naturală.

Unii medici preferă cezariana din două motive simple: stimulentul financiar, semnificativ mai mare (suma oferită ca atenţie medicului, în astfel de cazuri, este cuprinsă între 200 şi 500 de euro) şi faptul că intervenţia este programată, ieşind astfel din calcul posibilitatea ca ginecologul să fie solicitat spontan, uneori chiar în miezul nopţii.

Un alt aspect ce merită a fi amintit este legat de costuri. Dacă pentru o naştere unică prin cezariană Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România decontează 2050 de lei, pentru o naştere pe cale vaginală, spitalul primeşte doar 1370 de lei.

 În concluzie, costuri mai mari pentru cezariene. Iar având în vedere că un procentaj semnificativ dintre naşterile chirurgicale nu sunt justificate din punct de vedere medical, presiunea pe bugetul asigurărilor de sănătate este nejustificat de mare.

Cu alte cuvinte, diferenţa de bani cheltuită pentru cezarienele nejustificate ar putea fi folosită în alte zone, precum analize medicale decontate, medicamente, dotări cu aparatură medicală performantă etc.

Având în vedere aceste riscuri şi îngrijorarea cu privire la utilizarea optimă a resurselor din domeniul sănătăţii, organizaţiile profesionale din ţările dezvoltate recomandă strategii de reducere a numărului de cezariene nejustificate medical.

Dincolo de aceste considerente, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decretat în decembrie 2010 că naşterea reprezintă un drept fundamental, iar femeile au dreptul să decidă cum, unde şi cu cine doresc să nască. Curtea susţine că guvernele nu au dreptul să uzeze în niciun fel de legile naţionale pentru a schimba opţiunea viitoarei mame (n.a. – cu referire în special la naşterea acasă, cu moaşă).

 

Opinia psihologilor:

“Esenţial este ca mama să participe în mod direct şi constient la luarea deciziei, pentru a reduce riscul unui posibil distres emoţional. Aceasta trebuie să vină după o informare corectă, în urma căreia mama să înţeleagă avantajele şi dezavantajele pe care fiecare opţiune le are.

Rolul medicului este foarte important, iar informarea pe care o oferă viitoarei mame ar trebui să fie obiectivă şi nondirectivă. Sugerarea unei anumite opţiuni, în situaţia în care aceasta nu este o necesitate medicală, ar putea determina mama să ia respectiva decizie tocmai pentru că sugestia vine din partea unui specialist. Însă, în aceste situaţii decizia este mai degrabă sugerată, dacă nu chiar impusă şi nu una gândită şi asumată. Doar după o informare corectă şi având la dispoziţie o perioadă de gândire, mama ar trebui să fie cea care ia decizia, iar medicul ar trebui să fie suportiv şi din punct de vedere emoţional faţă de mamă, oricare ar fi decizia acesteia”, susţine Nicoleta Popa, psiholog şi specialist în consiliere genetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

În luna ianuarie, peste 4,4 milioane de pensionari ar putea să primească un venit total de 4.000 de lei, conform unei propuneri a PSD, fiind vorba despre 95% din totalul pensionarilor.

Aceasta este varianta asumată public astăzi de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.

Elit - Gustul Desăvârșit

La începutul acestui an, au primit doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, iar cele două nu puteau să depășească mai mult de 2.200 de lei.

Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.

Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023

Din numărul total al pensionarilor, de 4.603.433 români, au pensia mai mică de 4.000 de lei un număr de 4.405.563 beneficiari.

Astfel, 95% din totalul lor ar trebui să primească în luna ianuarie 4.000 de lei.

Cine se poate încadra la acest ajutor

Cineva care are o pensie de 2.500 de lei va primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei.

De asemenea, cine are o pensie de 1.900 de lei ar trebui să primească în luna ianuarie un ajutor de 2200 de lei, pentru ca suma să fie în total 4000 de lei.

Cine ar putea primi 4.000 de lei în ianuarie 2023

Numărul total al pensionarilor: 4.603.433

Pensie mai mică de 4.000 de lei: 4.405.563 pensionari

95% din pensionari: venit 4.000 lei în ianuarie 2023

Exemplu 1

Pensie: 2.500 lei

Ajutor: 1.500 lei

Total venit ianuarie: 4.000 lei

Exemplu 2

Pensie: 1.900

Ajutor: 2.200

Total venit ianuarie: 4.000 lei

Exemplu 3

Pensie 3.800 lei

Ajutor – 200 lei

Total venit ianuarie: 4.000 lei.

Cine a primit 2.200 de lei în ianuarie 2022

Numărul total al pensionarilor: 4.603.433

Pensie mai mică de 1.600 lei: 2.545.339

55% din pensionari: venit 2.200 lei în ianuarie 2022

„Pensiile nu cresc în același procent pentru toată lumea”, a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.

Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici.

PSD şi PNL nu se înţeleg pe creşterea pensiilor: acum, ultimul procent vehiculat de PSD este de 11,92%.

Varianta PSD pentru creşterea pensiillor

– creştere pensii: 11,92%

– ajutor one off: să crească numărul beneficiarilor

– pensie + ajutor să nu depăşească 4.000 de lei
Varianta PNL pentru creşterea pensiillor

– creştere pensie: 15%

– fără ajutor one off.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus Budăi.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție

Nicoleta Adelina Vesa, coordonatorul blocului alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba, aflată într-o emisiune la Radio Unirea FM a explicat faptul că spitalul se descurcă de minune cu suma de 22 de lei alocați pentru meniurile pacienților, deși suma este totuși mică.

Întrebată cum se stabilește meniul cu cei 22 de lei care sunt alocați, aceasta a răspuns că „meniul il stabilim in functie de regimul fiecăruia, pentru că avem niște regimuri, alocația diferă. Avem și cu 33 de lei pentru pacienții care sunt cu diabet, oncologie, hepaticii, arsul și atunci, în funcție de regim, în funcție de alocații, avem contracte pe care trebuie să le respectăm, trebuie să respectăm diversificarea, trebuie să respectăm proteinele, lipidele, glucidele fiecăruia în parte și așa se stabilește un meniu”, a declarat Nicoleta Adelina Vesa, coordonator bloc alimentar Spitalul Județean de Urgență Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Noi gătim, gătim foarte sănătos, gătim dietetic, nu prăjim nimic, avem aparatură, avem cuptoare foarte bine dotate, moderne și totul este gătit înăbușit, gătit la cuptor, nu prăjim nimic, deci totul se gătește dietetic. Se respectă regimul fiecărui pacient, nu există regim să nu putem oferi fiecăruia regim în parte”, a mai adăugat Nicoleta Adriana Vesa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Ziarul Unirea

Publicat

în

COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac

Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.

Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.

Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.

Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.

Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea