Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mai mulți administratori din industria HoReCa din Alba contestă în justiţie închiderea localurilor: Ce susțin aceștia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai mulți membrii ai industriei HoReCa din Alba Iulia încearcă să obţină în justiţie anularea parţială a unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a decis închiderea la interior a acestora. Astfel 16 adminstratori de cafenele, resturante şi săli de jocuri de noroc au atacat Hotărârea nr. 62 din 29 octombrie 2020 prin care s-a decis impunerea de restricţii la nivelul municipiului Alba Iulia şi a altor localităţi ca urmare a creşterii incidenţei cazurilor de COVID-19.

Chiar dacă hotărârea respectivă nu mai produce efecte în prezent o eventuală victorie în instanţă a celor din HORECA ar reprezenta un precedent important.

Din octombrie şi până în prezent, Alba Iulia a revenit în scenariul ”galben”, timp de 17 zile în luna ianuarie, pentru ca începând cu data de 18 ianuarie 2021 să reintre în zona roşie după ce incidenţa cazurilor a depăşit din nou limia de trei cazuri la mia de locuitori.

Administratorii din HORECA solicită Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) să se dispună măsuri graduale şi nediscriminatorii de combatere a SARS-COV-2 prin care activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul restaurantelor, cafenelelor şi al jocurilor de noroc să nu fie total interzisă. De asemenea, s-a solicitat obligarea CJSU ca în noile hotărâri pe care le va emite să nu mai dispună interzicerea totală a activităţii în interiorul restaurantelor şi al cafenelelor şi nici în domeniul jocurilor de noroc, ci să ia măsuri graduale, proporţionale şi nediscriminatorii.

Explicaţiile celor din HORECA

”Aceste măsuri au fost dispuse fără să existe nicio expertiză sau anchetă epidemiologică prin care să se demonstreze faptul că unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor sau cafenelelor şi cele de jocuri de noroc prezintă un real risc de infectare cu SARS-COV-2, sau cel puţin că gradul de risc de infectare ar fi mai mare în cazul acestora decât în cazul unor unităţi de altă natură. În restaurante şi cafenele mesele au fost distanţate şi au fost stabilite doar anumite mese pentru servit, între care au fost intercalate mese libere, care nu pot fi ocupate, iar purtarea măştii este obligatorie atât pentru personal cât şi pentru clienţi, care şi-o pot da jos doar strict în timpul în care mănâncă. Curăţenia este, de asemenea, excepţională, atât în localuri, cât şi în bucătării, iar prepararea şi servirea alimentelor şi a băuturilor, inclusiv a cafelelor, se face în condiţii de deplină securitate. După eliberarea fiecărei mese şi aceasta şi scaunele sunt dezinfectate şi se face des aerisire. La fel stă situaţia şi în privinţa sălilor de jocuri, în care spaţiul dintre aparate a fost dublat şi au fost montate panouri separatoare din material plastic”, se afirmă în plângerea reclamanţilor.

Aceştia mai susţin că măsurile a au fost dispuse în baza unor simple ”supoziţii”, ”presupuneri”, nesusţinute de niciun fel de dovezi, ele neavând suport legal şi fiind total discriminatorii şi evident, cu totul vătămătoare pentru activitatea pe care o desfăşoară. ”Cei din HORECA şi din domeniul jocurilor de noroc suntem singurii pentru care se interzice desfăşurarea activităţii, deşi nu ni se prezintă nici o justificare sau măcar un minimum de explicaţie în sensul că activităţile noastre ar fi mai riscante decât ale celorlalţi operatori economici sau ale instituţiilor publice. Toate marile lanţuri de magazine, în care traficul este foarte mare, funcţionează, la fel funcţionează şi fabricile, instituţiile publice îşi desfăşoară activitatea, iar inclusiv campaniile electorale se pot desfăşura”, s-a mai precizat în plângere.

Ce spune instanţa de judecată

Tribunalul Alba a respins, în 26 februarie 2021, acţiunea celor din HORECA, hotărârea fiind atacabilă cu recurs. Instanţa a respins şi apărarea CJSU referitoare la faptul că, dat fiind încetarea aplicabilităţii hotărârii atacate de către reclamanţi, prezenta cauză a rămas fără obiect. Magistratul a precizat în motivare că nu pot fi primite criticile reclamantelor referitoare la faptul că măsurile atacate au fost dispuse în baza unor simple ”supoziţii”, ”presupuneri”, nesusţinute de niciun fel de dovezi, câtă vreme acestea au fost dispuse în baza datelor comunicate de Direcţia de Sănătate Publică Alba care a monitorizat rata de incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 şi în temeiul Hotărârii nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

”Instanţa nu poate îmbrăţişa critica reclamantei referitoare la faptul că Hotărârea nr. 62/ 2020 a Comitetului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă Alba nu a fost motivată corespunzător. Din lecturarea actului administrativ atacat instanţa constată că acesta este suficient motivat, emitentul evidenţiind în mod logic şi clar raţionamentul pentru care a dispus măsurile a căror anulare le solicită reclamanţii, respectiv existenţa unui nivel al infectării cu virusul SARS-COV-2 de peste 3/1000 de locuitori pe o perioadă evaluată de 14 zile”, se mai susţine în hotărârea Tribunalului.

Magistratul spune că ”nu se poate vorbi de o discriminare între sectorul HORECA şi al jocurilor de noroc şi celelalte sectoare de activitate”.

”Desfăşurarea unei activităţi similare cu cele pe care le desfăşoară reclamantele într-o arie geografică unde incidenţa cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 este mai scăzută nu determină per se existenţa unei discriminări, respectiv desfăşurarea unei alte activităţi decât cele din sectorul HORECA şi al jocurilor de noroc nu reprezintă o situaţie comparabilă generatoare de discriminare. Măsurile luate în ansamblu pentru mai multe unităţi administrativ teritoriale au fost dispuse gradual şi nediscriminatoriu, pentru combaterea SARS-COV-2, prin care activitatea operatorilor economici licenţiaţi în domeniul restaurantelor, cafenelelor şi al jocurilor de noroc să nu fie total interzisă însă toate acestea în raport de incidenţa ratei de infectare”, se precizează în hotărâre.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea