Rămâi conectat

Actualitate

Mai multe indemnizații de la stat, majorate din această lună: LISTA

Publicat

în

Mai multe indemnizații de la stat, majorate din această lună: LISTA

Începând cu această lună, o serie dintre ajutoarele de stat care se calculează în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) vor fi majorate. Acest lucru se va întâmpla în fiecare an, după ce a intrat în vigoare Legea nr. 225/2021 care a fost adoptată anul trecut, și care prevede actualizarea ISR-ului începând cu 1 martie a fiecărui an.

Astfel, ținând cont de faptul că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, cuantumul ISR s-a majorat automat din martie cu aceeași valoare, crescând de la 500 la 525,5 lei.

Asta înseamnă că s-a majorat și venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, stabilit de Legea 416/2001. Mai exact, acesta va avea următoarele valori pentru acest an:

Elit - Gustul Desăvârșit

149 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;

268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;

375 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;

465 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;

554 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;

câte 38 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Și indemnizația pentru persoanele cu handicap s-a majorat de la 350 la 369 de lei, în cazul existenței unui handicap grav, și de la 265 la 279 de lei, în cazul handicapului accentuat.

Și alocația pentru susținerea familiei, prevăzută în Legea 277/2010 s-a majorat. Astfel, potrivit legii, în funcție de cât de mare este venitul net mediu lunar pe membru de familie (raportat la ISR), cuantumul lunar al alocației este stabilit în funcție de ISR:

Indemnizația de șomaj s-a majorat astfel:

75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele

12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;

5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;

7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;

10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

În același timp, prima de inserție a crescut de la 1.500 la 1.576 de lei, iar subvenția pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.

Totodată, a crescut și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Dat fiindcă potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia este din martie de 1.314 lei, față de 1.250 lei, cât era anterior.

Indemnizația este, de fapt, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar trebuie să se încadreze în limita inferioară menționată mai sus și valoarea maximă de 8.500 de lei.

De asemenea, pentru că tot în funcție de ISR se calculează și aceasta, și valoarea indemnizației pentru concediul de creștere a copilului în cazul sarcinilor gemelare, de tripleți sau multipleți a crescut, notează Avocatnet. În plus, s-a înregistrat și o creștere a indemnizației care se primește în cazul suprapunerii a două concedii de creștere a copilului.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul

Publicat

în

La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul

Călătoria prin Germania va fi mai ieftină pe timpul verii, potrivit celor două rezoluții adoptate joi seara în Bundestag. Nu doar alimentarea cu combustibil devine mai ieftină pentru o perioadă de trei luni, ci și călătoriile cu autobuzul și trenul.

Prima rezoluție se refera la reducerea taxei pe carburanți în iunie, iulie și august, la minimul permis în Uniunea Europeană. Decizia urmează să fie confirmată în Bundesrat (Consiliul Federal), care votează vineri și în privința rezoluției care vizează biletul paușal de tren, de 9 euro, ca si finanțarea acestuia.

În cazul benzinei, prețul plătit de client este redus temporar cu 29,55 cenți pe litru – inclusiv TVA ajungând la 35,2 cenți. La motorină economia e de 14 cenți pe litru sau 16,7 cenți cu TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu toate acestea, măsura este parțial controversată: deși prețurile la benzinării au explodat după atacul rusesc asupra Ucrainei, de atunci acestea au scăzut din nou.

Beneficii directe

Cancelarul federal, Olaf Scholz (SPD), a subliniat că aceste măsuri ar aduce beneficii cetățenilor în mod „direct, rapid și țintit”. El a menționat „creșterea de preț cauzată de Rusia”, dupa cum citează televiziunea ZDF.

Mai ales cetățenii cu venituri mici și medii au simțit, în fiecare zi „că războiul nu numai că a scumpit combustibilul la pompă, ci și mâncarea – de la pâine, la ulei de gătit”, a adăugat Scholz.

Deputatul liberal, Till Mansmann (FDP), a explicat că, prin această măsură, persoanele dependente de mobilitate vor face economii în valoare totală de peste un miliard de euro pe lună.

De acord, dar prea scurt

Legea a trecut prin Camera inferioară a Parlamentului german fără voturi contra, dat fiindcă facțiunile partidelor de opoziție s-au abținut de la vot.

Din partea acestora, deputatul CDU, Johannes Steiniger, a admis că instrumentul legislativ este corect, dar a criticat aplicabilitatea lui doar pe o perioadă de trei luni, care ar fi prea scurtă. El prezumă ca la sfârșitul lunii august, când măsura expiră, criza din Ucraina și prețurile ridicate asociate combustibililor vor continua.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Președintele ANAF vrea bani mai mulți pentru angajații cu rezultate bune. „Banul contează pentru fiecare dintre noi”

Publicat

în

Președintele ANAF vrea bani mai mulți pentru angajații cu rezultate bune. „Banul contează pentru fiecare dintre noi”

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că salariul net maxim pe care îl poate obţine un inspector ANAF este de 6.200 de lei, menţionând că doreşte că existe o bază legală pentru care cei care obţin rezultate extraordinare să fie recompensaţi suplimentar.

“Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miiloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi.

Contribuabilul trebuie să se apere şi să îşi susţină cu multă tenacitate cauza, noi trebuie să fim foarte profesionişti încât să identificăm ceea nu a făcut corect şi să dovedim, să încadrăm în lege, să punctăm exact ceea ce trebuie să fie scris ca nimeni niciodată să nu poată să spună că nu este corect ceea ce a scris inspectorul”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, vineri, într-o conferinţă de presă.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a precizat că îşi doreşte să existe o modalitate de recompensare a angajaţilor ANAF care obţin rezultate bune.

“Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru”, a transmis preşedintele ANAF.

El a precizat că ar fi normal ca salariul unui funcţionar să aibă o cotă variabilă în funcţie de performanţa avută în activitatea desfăşurată.

“Nu ştiu dacă va fi mâine, dar într-o anumită perioadă de timp rezonabilă cred că se poate ajunge şi poate chiar este normal ca salariul unui funcţionar, nu neapărat din ANAF, să aibă o cotă fixă, dar şi o cotă variabilă, în funcţie de performanţa pe care o are în activitatea desfăşurată. Astăzi, lucrezi mult, lucrezi puţin, într-un serviciu sunt şapte oameni, nu toţi sunt de aceeaşi valoare, dar toţi pot să fie la maxim şi toţi iau aceeaşi bani”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş.

Preşedintele ANAF a mai anunţat că un asistent în cadrul instituţiei are un salariu de 3.600 de lei net, iar un director – 9.600 de lei net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Publicat

în

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Câți bani încasează fiecare categorie de medici? De la 1 ianuarie 2022 salariile medicilor s-au majorat cu un sfert din salariul de bază, așa cum era prevăzut în Legea salarizării.

Salariile medicilor diferă în funcție de secția de specialitate, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar) și la salariul de bază se adaugă sporuri care pot duce la creșteri consistente.

Salariile medicilor care lucrează în spitale

Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Medicii dentiști au un salariu de 3.887 lei

Medicii primari au un salariu de 15.567 lei

Medicii specialiști au un salariu de 12.230 lei

Ce salarii au medicii rezidenți

Medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 7.564 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV au un salariu de 7.848 lei

Salariile medicilor de la UPU

Fiecare spital are o unitate de primiri urgențe care este destinată evaluări stării de sănătate a pacienților, care se prezintă singuri la spital sau sunt transportanți de ambulanță.

Secția este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe.

Medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei

Medicii dentiști primari au un salariu de 13.388 lei

Medicii specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medici dentiști specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medicii rezidenți din anul I au un salariu 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 6.100 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV-V au un salariu de 7.300 lei

Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei

Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare