Rămâi conectat

Curier Județean

Măgina – satul de unde a început drumul lui Alexandru Bărăștean în lumea muzicii populare

Publicat

în

Pasionat de muzică populară, Alexandru Bărăștean ne-a vorbit despre dragostea sa pentru valorile străbunilor noștri, despre obiceiurile, tradițiile, cântecul și portul popular, pe care le îndrăgește din anii copilăriei, această dragoste fiindu-i transmisă de bunica sa și deopotrivă de părinți.

– Când ați început să îndrăgiți muzica populară?

– Iubesc muzica populară de când eram mic copil, pentru că am crescut cu ea zi de zi. Îmi amintesc cu drag de vremurile în care mergeam la Măgina, în sat la bunica mea, iar ea mă lua în brațe și mă așeza pe butoiul de sub părul din curte și îmi spunea că dacă o să cânt frumos cântecul ”Ană, zorile se varsă” o să-mi cânte și ea melodia care îmi plăcea cel mai mult – adică ”Povestea puiului de cerb cu stea în frunte”. Părinții mă luau cu ei la muncile câmpului, nu aveam decât 4-5 ani, așa că nu puteam să dau cu sapa sau să lucrez la vie. În schimb, îi însoțeam pe părinți cu ce știam eu cel mai bine să fac, le cântam și din când în când le mai duceam bidonul cu apă pentru a-și stâmpăra setea. După plecarea bunicii mele la ceruri am avut o pauză destul de lungă. Nu am mai cântat, nu mai era nimic la fel, nu mai simțeam aceeași plăcere de a interpreta cântul popular.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul a trecut, am crescut, eram la liceu, iar tata a început să mă ia cu el la vânătoare. Așa cum știți, vânătorii fac cele mai frumoase petreceri și în timp ce mistrețul fierbea în ceaun, tatăl meu mă provoca să cânt împreună cu ei. Așa am început să iubesc din nou muzica populară. Într-o zi am primit de la părinții mei un album, era al interpretului meu preferat, Drăgan Muntean și tot în aceeași perioadă am primit o casetă cu un album de colinde ”La steaua care-a răsărit”, colindele fiind interpretate de Veta Biriș și Ionuț Fulea. Nu mă mai săturam să le ascult… După terminarea liceului m-am decis să mă înscriu la Școala Populară de Arte a Centrului de Cultură ”Augustin Bena”, la secția canto popular, la doamna profesoară Leontina Fărcaș și de atunci am început să-mi perfecționez stilul, să avansez în lumea muzicii populare, acesta fiind cel mai important pas din viața mea!

– La ce concursuri ați participat și ce premii importante ați obţinut până acum?

– După primul an de canto am început să particip la concursuri. Primul concurs la care am luat parte a fost aici, la Alba Iulia – ”Cântec Străbun”, la care am obținut o mențiune. De-a lungul timpului am participat la mai multe festivaluri, dar acum o să amintesc doar câteva: ”Cunună de cântec românesc” din Ploiesti – la care am obținut locul 2, ”Clujule vatră de dor” – locul 3, ”Sus, sus, sus la moți în Muntea” Cîmpeni -locul 3, ”Mureș pe marginea ta” Ocna Mureș – locul 2, ”Inimi fierbinți în Țara de Piatră” din Abrud – locul 1, ”Felician Fărcașu” Sebeș – locul 3, Festivalul ”Strugurele de aur” – Secțiunea a II-a a concursului, cu numele ”Drumul Vinului și Tara Vinului”. Cel mai recent și mult așteptat premiu l-am obținut la Sibiu, în 20 martie, la Festivalul-concurs ”Lucreția Ciobanu”. Este vorba despre premiul special al UAIFMR -Uniunea Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, acordat de președintele asociației, Ionuț Fulea!

– Ce zonă folclorică se află aproape de sufletul dumneavoastră, din care v-ați ales repertoriul?

– Cântecele pe care le interpretez le-am cules din zona din care provin, pe care o reprezint – Valea Aiudului. Bunica mi-a lăsat moștenire cântece autentice, de un farmec aparte, pe care la rândul ei le-a învățat de la părinții și bunicii ei; și fratele bunicii mele mi-a mai spus câte o doină bătrânească… Am mai cules cântece de la bătrânii din sat, dar și din satele vecine, mai ales de la Dumitru Moisa, care este un doinitor foarte drag mie!

– Ce colaboratori ați avut de-a lungul timpului în activitatea artistică – ansambluri, orchestre etc.?

– Până acum am colaborat cu Ansamblul ”Doina Aiudului”, Asociația GAL ”Pe Mureș și pe Târnave” și cu grupul vocal bărbătesc din comuna Livezile. Nu pot să nu amintesc despre colaborarea cu marea orchestră ”Jidvei”, pentru înregistrarea a două cântece și de cea cu domnul Cristian Șușman, pentru înregistrarea altor două melodii.

– Privind în urmă, cum ați caracteriza drumul parcurs până acum?

– Drumul muzicii nu este unul ușor, e foarte greu de străbătut, are urcușuri și coborâșuri… Este nevoie de muncă foarte multă, ajungi deseori la oboseală din pricina multor nopți albe, dar este un drum frumos pentru că ai ocazia că cunoști multe persoane minunate, să vezi locuri noi și să înveți foarte multe lucruri!

– Ce proiecte de viitor aveți?

– Îmi doresc să duc mai departe frumusețea cântecului popular și aș vrea ca, în acest an, să mai înregistrez cel puțin două melodii și, nu în ultimul rând, dorința mea este să reprezint cu succes Valea Aiudului și județul Alba la festivalurile ce vor urma!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare