Rămâi conectat

Politică Administrație

MAE: Vom continua să promovăm consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Afacerilor de Externe a transmis, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale care se sărbătorește anual în 18 decembrie, că va continua să promoveze consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Minoritati nationale„Respectul pentru diversitatea culturală și dialogul intercultural, ca principiu de bază al politicilor în domeniul minorităților, reprezintă, în realitate, respectul pentru valori esențiale ale democrației și fundamentul oricărei societăți multiculturale care permite crearea condițiilor pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților distincte”, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, potrivit unui comunicat.

MAE arată că, de-a lungul timpului, România a reușit să dezvolte, cu implicarea membrilor minorităților naționale ce locuiesc pe teritoriul său, un sistem de protecție a drepturilor acestora, care asumă și depășește standardele internaționale în domeniu.

„Acest sistem a contribuit semnificativ la protejarea și promovarea identității culturale, lingvistice sau religioase a persoanelor aparținând minorităților naționale din România, fapt relevat pe deplin de analizele diferitelor mecanisme de monitorizare, constituite în baza convențiilor relevante ale Consiliului Europei”, se subliniază în comunicat.

Conform sursei citate, în mod concret, statul român protejează dreptul fiecărui individ, care își declară în mod liber apartenența la o minoritate națională, de a folosi limba maternă în relația cu autoritățile administrative și în justiție, de a învăța limba maternă, de a primi educație în limba maternă (la toate nivelurile de învățământ), de a beneficia de serviciu religios în limba maternă, de a avea acces la media în limba maternă, de a participa la viața publică și în procesul de luare a deciziilor în chestiuni de relevanță pentru societate în ansamblul său. Totodată, România promovează activitățile culturale care pun în valoare identitatea minorităților naționale, acordând finanțări substanțiale prin organizațiile reprezentative ale acestora.

„Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și să susțină un nivel înalt al standardelor internaționale de protecție a identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestora, inclusiv în privința comunităților românești din afara granițelor țării”, se mai precizează în comunicat.

Ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităților Naționale din România prin Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998. Pe 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Declarația cu privire la drepturile persoanelor ce aparțin minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea