Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia: „Nu veniți la cabinet pentru secreții nazale, erupții sau boli ușoare”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Mădălina Vesa, unul dintre medicii de familie din Alba Iulia, își sfătuiește pacienții să nu aglomereze holurile policlinicii oferind „triaj” prin intermediul tehnologiilor disponibile astăzi în orice casă. „În acest moment putem face (încă) prevenție primară. Dacă reușim să respectăm indicațiile OMS/ MS (de peste o lună sunt repetate zilnic), putem ține sub control acest Covid.

Numărul exploziv de cazuri nu va fi acum… ci peste 3-4 săptămâni, exact când ne pregătim de sărbătorile pascale. Dacă se intră în țară masiv este imposibil să se gestioneze corespunzător suspecții. În consecință, este nevoie și de efortul cetățenilor. Vă rog să nu veniți la cabinet pentru secreții nazale, erupții, boli ușoare, tuse (simptome pe care le au copiii dumneavoastră în fiecare lună). Le puteți gestiona acasă.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Copiii sub 2 ani trebuie să îi văd dacă prezintă tuse “ciudată” sau un șuierat când respiră. Cu poze sau înregistrări video trimise pe mess, pot face un triaj, astfel încât să veniți doar dacă este nevoie. La UPU nu vă recomand să mergeți (doar dacă vă spun eu).

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Nu veniți pentru bilete de trimiteri, analize, pentru că acum aveți timp. Acum trebuie să ne limităm pe cât posibil ieșirile în spații publice. Acum, suspiciunea de covid o facem pe baza declarației persoanei în cauză, că a intrat în contact cu o persoană din zona roșie /galbenă. Peste 2-3 săptămâni nu mai putem face acest lucru, oricare din noi putem fi posibil contaminați.

Nu ne mai plimbăm prin mall, nu mai stăm prin cafenele/baruri/cluburi. În schimb putem avea activități în grădină (sau grădina din fața/spatele blocului). Nu ne mai îmbrățișăm/pupăm părinții. Eu văd și o parte bună: vor fi familii care se vor regăsi – vor petrece mai mult timp împreună (soț, soție, copii). Se vor face economii în bugetul familiei (nu mai cumpărăm chestii inutile, nu mai circulăm atât de mult cu mașina, etc). PS: sistemul informatic este în colaps. Nu funcționează.

În consecință, nu veniți la cabinet decât pentru urgențe medicale (stați pe holuri degeaba). PPS: spălatul cu apă și săpun este suficient. Nu mai dați bani pe dezinfectante medicale sau spirt. Pentru suprafețe (pardoseală, uși , etc.) este foarte bun clorul (înălbitorul de rufe)…cu toții îl avem acasă. Miroase a clor? Înseamnă ca s-a dezinfectat bine! Oare autobuzele sunt aproape goale acum ? Elevii sunt acasă, pensionarii sunt acasă. În autobuze ar trebui să fie doar cetățenii ce merg la serviciu. Atât.”, a punctat dr. Mădălina Vesa. (D.M.S.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

M. C. 18 martie 2020 at 7:47

Ar fi multe de spus…
Tot ceea ce spune doamna circula in presa scrisa, televiziune si radio de mai multe săptămâni. Inca multe articole sunt mult mai bine documentate.
Aceasta doamna vorbeste despre aglomeratia de pe holul unde are cabinetul in condițiile in care sincer, acea locatie NU ar trebui sa gazduiasca asa multe cabinete medicale! Sunt oameni bolnavi de la prea multi medici iar condițiile minime de preventie nu pot fi respectate exact din cauza medicilor de familie care pentru costuri cat mai mici de functionare pun într-un pericol major in aceasta perioada pe toti pacienții care vin la consult.
Deci, cu tot respectul, in primul rand vina este a medicilor care nu au decat o camera in care consulta fara a asigura celelalte condiții legale, minime de funcționare si autorizare. Acest lucru trebuia precizat inca de la inceput de doamna medic de familie.

Comentariile sunt oprite