Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Luxul roman reconstituit la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Locuitorii din vechiul Apulum, fie că este vorba despre oameni de rând sau despre reprezentanţi ai claselor sociale înstărite, femei şi bărbaţi deopotrivă, aveau o preocupare aparte pentru estetică, lux şi modă. Podoabe feminine şi masculine cunoscute, alături de numeroase accesorii vestimentare, toate provenind de pe teritoriul provinciei Dacia – Apulum, se regăsesc în expoziţia intitulată „Lux, util şi estetic la Apulum”, coordonată de arheologul George Bounegru şi vernisată ieri la Muzeul Unirii. Dintre acestea se remarcă atât podoabele pentru cap, gât şi braţe, piesele de echipament militar, dar mai ales colecţia de geme şi camee romane. Toate obiectele fac parte din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, fiind descoperite de-a lungul timpului de către cercetătorii acestei instituţii. Lor li se adaugă câteva piese descoperite recent la „praetorium consularis”, situat pe str. Munteniei, de către dr. Viorica Rusu Bolindeţ de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Pe lângă expoziţia în sine, inedită este şi modalitatea în care specialiştii muzeului au gândit expunerea pieselor. Astfel, publicul poate să vadă prin intermediul unor proiecţii video procesul prin care erau realizate în antichitatea romană piesele de podoabă din os sau cum erau gravate pietrele semipreţioase. De asemenea, a fost reconstituită în spaţiul expoziţional o cameră romană pentru servitul mesei numită „triclinium”. „Locuinţa este mobilată cu obiecte originale, precum pavajul, dar şi replici – elementele de mobilier. Pereţii sunt pictaţi cu roşu şi negru, cu ghirlande de flori. Am adus chiar şi două-trei personaje care participă la banchet. Camera romană reconstituită aparţine unor oameni înstăriţi, care îşi etalau luxul”, a precizat arheologul George Bounegru. Pentru a reda cât mai fidel atmosfera unui banchet roman, organizatorii expoziţiei au pregătit ieri, cu ocazia vernisării, şi un moment artistic susţinut de Bianca Goadă care a recitat un pasaj dintr-o tragedie greacă, pentru că de multe ori în sala de mese se produceau şi astfel de momente artistice.
Tot ieri a fost lansat şi catalogul expoziţiei realizat de arheologii muzeului albaiulian George Bounegru, Radu Ciobanu, Radu Ota şi Dan Anghel. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional. Organizatorii lui sunt Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia găzduieşte expoziţia în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2011. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha: Un nou protest al păgubiților în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Ce spun protestatarii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha: Un nou protest al păgubiților în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Ce spun protestatarii O parte din păgubiții din scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia au protestat din nou marți, 7 mai 2024, de data aceasta în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Citește și: Scandalul imobiliar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea