”Lupul, paznic la stână”: Romsilva, Ocolul Sebeș și Direcția Silvică Alba obligate să plătească despăgubiri de peste 100.000 de lei pentru exploatarea fără drept a masei lemnoase în zona Munţilor Şureanu

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Decizie definitivă după 8 ani de judecată: Romsilva este obligată să plătească despăgubiri de peste 100.000 de lei pentru exploatarea fără drept a masei lemnoase în zona Munţilor Şureanu!

Curtea de Apel Alba Iulia a obligat definitiv Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Alba și Ocolul Silvic Sebeș să plătească unei structuri asociative private din județul Gorj suma de 100.880 de lei, cu titlu de despăgubiri, reprezentând contravaloarea masei lemnoase exploatate fără drept.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Inițial, la instanța de fond, Obștea Bercești-Vlădoi a obținut despăgubiri de aproape 500.000 de lei, dar instanța de apel a decis, în final, reducerea de aproape cinci ori a sumei pe care trebuie să o primească reclamantul. Pentru a pronunța această sentință, instanța reținut că printr-o sentință civilă din 2010 s-a dispus reconstituirea unei suprafețe forestiere de 412,54 ha, din zona Munților Șureanu, în favoarea reclamantei Obștea Bercești-Vlădoi din județul Gorj, în temeiul Legii 1/2000.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Reclamanta formulase cerere de retrocedare încă dinainte de anul 2006, iar în data de 31 octombrie 2007 s-a admis acțiunea acesteia, însă hotărârea a fost casată și trimisă spre rejudecare, astfel că abia în iunie 2010 reclamanta a obținut o hotărâre irevocabilă.

În toată această perioadă în care părțile s-au judecat, Romsilva, prin structurile din Alba, a exploatat suprafețe de pădure. În 2010, reclamanta a obținut obligarea acestora de a nu mai licita masă lemnoasă, de a nu mai efectua lucrări de punere în valoare pe terenurile forestiere, precum și de a nu mai emite autorizații de exploatare a pădurii. Potrivit Legii nr. 247/2005, care a modificat Legea 1/2000, pentru suprafețele de pe care s-a exploatat masă lemnoasă în perioada dintre validarea cererilor de retrocedare și punerea în posesie a proprietarilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va acorda acestora beneficiul realizat și va suporta cheltuielile de împădurire a suprafețelor neregenerate.

A urmat un proces între părțile implicate, încheiat abia la finalul anului 2018. În apel, Curtea a reținut că despăgubirile cuvenite Obștei din Gorj sunt în valoare de 54.880 de lei, aferente a două facturi emise în cadrul unui contract de vânzare masă lemnoasă pe picior din anul 2009, la care se adaugă o altă sumă recunoscută de către Romsilva.

”În contextul în care, astfel cum s-a reținut din contractul de vânzare-cumpărare rezultă că masa lemnoasă s-a vândut pe picior, iar cheltuielile cu curățarea și exploa­tarea au fost în sarcina beneficiarului, iar nu a pârâtei, Curtea constată că în cauză beneficiul realizat la care este îndreptățită reclamanta este suma încasată pentru  contravaloarea masei lemnoase prin cele două facturi, respectiv 54.880 de lei. Adăugând această sumă la cea recunoscută de către pârâtele apelante, 46.000 de lei, se reține că suma totală la care este îndreptățită reclamanta și care este justificată prin  raportare la dispozițiile art. 135 din Codul Silvic și art. 40 din Legea nr. 1/2000 este în cuantum de 100.880 de lei. În consecință, se impune admiterea apelului pârâtelor și schimbarea în parte a sentinței primei instanțe în sensul admiterii în parte a acțiunii și a obligării pârâților la plata sumei de 100.880 de lei cu titlu de despăgubiri”, se precizează în conținutul sentinței de la Curtea de Apel.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

3 Comentarii

Sindicalista 8 ianuarie 2019 at 9:17

Peste tot, nu doar la Sureanu! De Fenesasa nu se zice nimic???

roco 8 ianuarie 2019 at 15:17

Daca ar exista cineva cu adevarat interesat sa stopeze cat de cat traficul cu lemn furat, ar controla strada Mircea cel Mare din Sebes, pe unde se strecoara ziua, dar mai ales noaptea, camioane de mare tonaj !

buruceaga 9 ianuarie 2019 at 18:04

cam subțire! o nimica toată. ceva demisii lipsesc, ceva ani grei de pușcărie, împăduriri cu împricinații

Comentariile sunt oprite