Rămâi conectat

Ştirea zilei

Luptele dintre daci și romani revin la Alba Iulia, în a doua zi de Paște: Primăria a inițiat procedura de achiziție pentru evenimente de reenactment

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Luptele dintre daci și romani revin la Alba Iulia, în a doua zi de Paște: Primăria a inițiat procedura de achiziție pentru evenimente de reenactment

Pimăria Municipiului Alba Iulia intenționează achiziționarea unor servicii artistice în cadrul evenimentului „Spectacole de reconstituire militară din perioada antică”.

Urmare a succesului înregistrat în mod constant, Spectacolele de reconstituire militară derulate de Municipiul Alba Iulia în Cetatea Alba Carolina au fost integrate în programul de evenimente anual ca prioritare datorită potenţialului lor şi atractivităţii în rândul tinerilor, respectiv prin obiectivul de promovare a culturii şi istoriei prin acţiuni de istorie trăită (living history).

Evenimentul Spectacole de reconstituire militară au inclus până în anul 2021 două perioade diferite din istoria oraşului – perioada romană şi perioada habsburigcă, urmând ca din anul 2022 să fie inclusă o nouă zonă de istorie retrăită prin reprezentaţii ale Gărzii Naţionale. Spectacole de reconstituire militară – perioada antică a municipiului Alba Iulia îşi centrează acţiunile pe promovarea turismului cultural prin acţiuni de reenactment, prezentarea unor scene de istorie vie prin reenactori, respective acţiuni de promovare şi conştientizare a bagajului cultural-istoric al municipiului Alba Iulia.

Evenimentul Spectacole (le reconstituire militară – perioada antică a municipiului Alba Iulia include spectacole cu aspecte legate de lumea antică, oraşul Apulum, armata romană, viaţa cotidiană romană, organizarea dacilor şi momente din istoria acestora. Reenactorii/artiştii vor interpreta roluri de aristocraţi romani, meşteşugari, sclavi, gladiatori, războinici şi aristocraţi barbari (tarabostes) etc.

Vor fi puse în scenă, de la o săptămână la alta, evenimente militare, lupte de gladiatori, târguri de sclavi etc, cu participarea a minim 20 de reenactori, spectacol de tip itinerant cu desfăşurare pe Pietonala Mihai Viteazul, traseu între Muzeul Naţional al Unirii şi esplanada Porţii a IV-a, spectacol tip living-history (istorie-trăită) cu tematică antică pe esplanada Porţii a IV-a, cu o durată de minim 40 minute/reprezentaţie, cu desfăşurare în fiecare zi de vineri în perioada 25 aprilie – 23 septembrie 2022 – 23 reprezentaţii, cu prima reprezentaţie în data de 25 aprilie, a Il-a zi de Paşti.

Pentru realizarea unui program atractiv şi reprezentativ în readucerea la viaţă a perioadei romane a municipiului Alba Iulia este necesară atragerea de spectacole de reenactment care să acopere întreaga vastitate a vieţii acestei perioade istorice.

Cultura este un element central pentru administraţia locală în promovarea oraşului Alba Iulia ca destinaţie turistică. Atât veniturile obţinute din astfel de activităţi, cât şi dezvoltarea performanţelor culturale ale municipiului sunt două dintre motivele pentru care susţinerea culturii reprezintă o prioritate pentru albaiulieni.

Turismul în Cetatea Alba Carolina creează oportunităţi de creştere economică regională şi locală şi contribuie la crearea de noi locuri de muncă prin valorificarea patrimoniului cultural şi natural. De asemenea, o parte importantă din noile locuri de muncă create constituie o oportunitate regională pentru ocuparea forţei de muncă feminine.

Valorificarea atracţiilor turistice, printr-o atentă, pertinentă, consistentă şi constantă promovare, poate contribui la creşterea economică a Municipiului Alba Iulia, prin favorizarea apariţiei şi dezvoltării firmelor locale, transformând areale cu competitivitate economică scăzută, în prezent (zona Cetăţii istorice) în zone atractive pentru investitori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea