Lucrări ample de modernizare a străzilor în Loman: Licitație de peste 1.000.000 de lei

Din punct de vedere geografic, obiectul acestei investiții se afla situat in sud județului Alba, într-o frumoasă zonă colinara. Comuna Săsciori este situată pe cursul inferior și mijlociu al Văii Sebeșului, cunoscută și sub denumirea de Valea Frumoasei, fiind una dintre cele mai atrăgătoare și pitorești văi carpatice situată în partea centrală a Carpaților Meridionali.

Din punct de vedere teritorial – administrativ comuna se învecinează la nord cu municipiul Sebeș, la est cu comunele Câlnic si Gârbova, la sud-est cu județul Sibiu și comuna Șugag, iar la vest cu comuna Pianu. Comuna Săsciori este formată din nouă sate: Sascioi, Sebesel, Laz, Căpîlna, Dumbrava, Răchita, Loman, Tonea, și Pleși, fiind în partea de sud a județului Alba, la 10 km de municipiul Sebeș și 25 km de municipiul Alba Iulia

ELIT

Lucrările proiectate sunt situate in intravilanul localității Loman.

Structura rutieră cuprinde unele pietruiri de regulă contaminate, pe alocuri erodate de apa de șiroire, fiind deci discontinue și fără partea fină necesară pentru împănare.

Sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale este asigurat doar partial: șanțuri longitudinale neprotejate și cu secțiune necorespunzătoare. Șanțurile sunt în general înierbate. Lipsesc podețele de descărcare în corpul drumului, iar cele existente sunt colmatate sau nu au diametrul necesar pentru a putea prelua integral apele pluviale.

Traseul drumurilor cercetate pune probleme tehnice din cauza amprizei reduse, a prezenței locale a rocii de bază și tot local din cauza apei subterane.

Actuala stare a drumurilor din comuna Săsciori nu numai ca generează o stare de disconfort locuitorilor din comună, dar prezintă un real pericol igienico-sanitar, atât pe timp uscat, cat si pe timp ploios.

în perioadele de anotimp cu precipitații abundente și la averse, apa șiroiește pietruirea în zonele cu pante mari sau stagnează pe partea carosabilă, producând bălți și gropi, având efect negativ asupra locuințelor (din zonă), este afectată siguranța si confortul circulației, și produc pagube materiale importante.

Pentru evaluarea stării tehnice a drumului s-a efectuat studiu topografic, studiu geotehnic și inspecția vizuală a acestuia, în urma căreia se pot face următoarele aprecieri:

elementele geometrice ale drumului sunt nesistematizate, acestea necorespunzând prevederilor normelor tehnice;

nu sunt amenajate supralărgiri și supraînălțări în curbe;

partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului;

în partea carosabilă s-au constatat defecțiuni de tipul gropilor, denivelărilor;

acostamente nesistematizate. In cea mai mare parte se constituie din pamant cu piatra, si inierbate cu vegetație.

podețe colmatate si insuficient dimensionate

pe mare parte din lungimea drumului nu sunt amenajate șanțuri laterale pentru scurgerea apelor, cele existente fiind în general neîntreținute și colmatate;

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...