Rămâi conectat

Actualitate

Lovitură pentru șoferii din România: Din ianuarie 2021, AMENZILE ar putea crește semnificativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând cu 1 ianuarie 2021, șoferii ar putea primi o lovitură usturătoare. Concret, punctul de amendă ar putea crește semnificativ.

Punctul-amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, iar amenzile s-ar putea majora la anul, dacă punctul de amendă nu va fi plafonat. Plafonarea amenzilor se poate face doar de un guvern cu puteri depline, nu de unul interimar, așa cum este Guvernul Ciucă.

La începutul anului 2020, Guvernul a plafonat punctul de amendă la 145 de lei. Această măsură nu va mai fi valabilă, însă, de la 1 ianuarie 2021.

În Ordonanța de Urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative se prevede că, în perioada ianuarie – 31 decembrie 2020, valoarea punctului-amendă să se mențină la 145 de lei.

Astfel, punctul de amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 223 de lei, salariul minim brut în România fiind, în prezent, 2.230 de lei. Practic, punctul de amendă ar putea crește cu 78 de lei.

Mai mult, dacă salariul minim va crește din ianuarie 2021, amenzile s-ar putea majora și mai mult.

Plafonarea amenzilor rutiere s-ar putea face printr-o nouă Ordonanță de Urgență, însă un guvern interimar, așa cum este cazul Guvernului interimar Ciucă, nu poate emite ordonanțe.

Ce spune Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor

Conform Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 90/20001, un guvern interimar îndeplinește numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, în această perioadă le neputând emite ordonanţe şi iniţia proiecte de lege.

„În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se precizează în Legea nr. 90/2001.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională Traficul rutier este restricționat miercuri, 24 iulie 2024, pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională. Citește și: 23-27 iulie 2024: Circulație restricționată pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea