Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Locurile de muncă nu se fac cu spoturi mincinoase, ci cu investiţii!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Scrisoare deschisă

    Noi, membrii Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, suntem indignaţi de spotul în care actriţa Maia Morgenstern se automutilează, teoretic în numele Roşiei Montane. Cu ochii înlăcrimaţi, ea transmite un mesaj investitorilor care vor să sape după aur, practic tuturor investitorilor care ar putea fi interesaţi să dezvolte proiecte în România: „Poftiţi, domnilor. Tot aurul meu. Numai lăsaţi-ne în pace”. Dar aurul pe care – doar simbolic – îl donează, cum a fost obţinut? Cumva prin alchimie? Sau dintr-o mină de aur, de oriunde ar fi ea, unde lucrau nişte oameni care îşi câştigau existenţa cinstit, în acest mod?
În primul rând, atragem atenţia că imaginile nu sunt de la Roşia Montană, ci din cariera de cupru de la Roşia Poieni, ceea ce demonstrează că cei ce au realizat spotul nu reprezintă interesele comunităţii şi nu cunosc realitatea de la Roşia Montană.
În al doilea rând, acest clip este îndreptat clar împotriva oamenilor din Roşia Montană şi nu reprezintă punctul de vedere al comunităţii locale. În Roşia, peste 90% dintre localnici susţin demarea proiectului minier, întrucât mineritul a fost dintotdeauna unica sursă de existenţă. De când s-a închis mina de stat, şomajul este principalul duşman al roşienilor.
„Tot mai multe persoane care nu au nicio legătură cu Roşia Montană vin aici să ne spună, chipurile, ce e mai bine pentru noi. Nu îi interesează să discute cu noi, să ne afle greutăţile, problemele şi faptul că avem dreptul ca oricare om din această ţară şi din lume la un trai civilizat şi decent acasă alături de familie. Ei îşi fac doar meseria de opozanţi de profesie, sau de actori în cazul de faţă, pentru care sunt plătiţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Maia Morgenstern, al cărei talent nu îl contestăm, dar care nu joacă decât un rol, acela de a ne lăsa fără locuri de muncă. Opozanţilor nu le pasă nici de noi, nici de copiii noştri. Vin la Roşia Montană, ne râd în faţă, ne umilesc, ne provoacă şi apoi pleacă la casele lor luxoase şi la traiul bun pe care îl au. Fac mare gălăgie în presă să arate că noi suntem cei răi, iar ei cei buni. În final, noi rămânem cu sărăcia noastră, cu durerile noastre. Până când trebuie să suportăm toate aceste umilinţe şi bătăi de joc?”, spune Cristian Albu, preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană. Chiar nu e clar că nu putem fi toţi actori sau protestatari de carieră şi că în România mai e nevoie şi de oameni care să muncească, să producă? PIB-ul României nu se face cu proteste, ci cu investiţii! Locurile de muncă nu se fac cu spoturi mincinoase, ci cu investiţii!
Doamna Morgenstern spune că oamenii sunt mai importanţi decât orice. Dar dacă e aşa, de ce pe noi nu ne consideră oameni? Pentru cei care se opun proiectului minier se pare că aici, la Roşia Montană, totul contează, mai puţin omul, mai puţin acei mineri care cândva au dat aur ţării, au adus bunăstare României întregi.
Dintr-o dată, meseria de miner şi mineritul sunt o ruşine pentru cei care le doresc. De când este o ruşine să munceşti? Suntem blamaţi că ne dorim să ducem mai departe această meserie într-o zonă cu o tradiţie în minerit de peste 2000 de ani şi care are resurse de scos la lumină. Ne iubim tradiţia şi vrem să asigurăm un trai decent copiilor noştri păstrând tradiţia. Nici o ţară din lume nu s-a dezvoltat datorită protestelor şi campaniilor puse la cale de falşii ecologişti. Dacă era aşa, am fi rămas în epoca de piatră, iar inventatorii din diferite industrii nu şi-ar mai fi avut rostul. Dacă protestatarii şi doamna Maia Morgenstern nu au nevoie de telefon sau calculator, în componenţa cărora există aur, le cerem să le doneze şi pe acelea, dar să le doneze cu adevărat! Sunt mulţi copii la Roşia care s-ar bucura să le primească!
Celor ce vor să se preocupe cu adevărat de soarta noastră şi nu doar mimează într-un mod revoltător că le pasă de noi, le cerem să facă din mineritul de la Roşia Montană un exemplu de investiţie pentru România şi pentru lumea întreagă. Arătaţi că vă pasă de oamenii de aici, fiindu-le alături, sprijinindu-i să facă ce ştiu cel mai bine: minerit.
Roşia Montană are nevoie de minerit, România are nevoie de locuri de muncă şi de investiţii!
Cristian ALBU, preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât vor trebui să plătească românii pentru masa de Paște: Mâncarea, băutura și cadourile vor acapara cea mai mare parte din bani

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cât vor trebui să plătească românii pentru masa de Paște: Mâncarea, băutura și cadourile vor acapara cea mai mare parte din bani Peste 2200 de oameni au răspun, într-un studiu realizat de Veranda Mall, despre bugetul alocat pentru sărbătorile pascale din acest an și ce priorități au în ceea ce privește cheltuielile. Puși în fața […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea