Rămâi conectat

Actualitate

Locul din România unde se mai întâlnesc și azi „dacii cu romanii”: Actorii vin din București, Cluj, Alba și toată țara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Locul din România unde se mai întâlnesc și azi „dacii cu romanii”: Actorii vin din București, Cluj, Alba și toată țara

În fiecare vară, la Simeria, în județul Hunedoara, se adună luptători din armatele antice ale dacilor, romanilor, sciților, druizilor și ai altor popoare care au stat la baza civilizației de astăzi.

Pentru câteva zile, în luna iulie, ne putem întoarce în timp, cu 2.000 de ani, alături de luptătorii pregătiți să se confrunte în fața publicului, cu tehnici antice de război, pe câmpul de luptă de la Măgura Uroiului. Festivalul DacFest „Sub Semnul Lupului” ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, devenind tradiție pentru Simeria, unde vin, în fiecare an, trupe de reconstituire istorică din mai multe țări, pentru a se întrece în măiestria mânuirii armelor, dar și pentru a expune în fața publicului straiele și podoabele specifice vechilor civilizații.

Festivalul începe de fiecare detă la Simeria, unde pe străzile orașului defilează cohortele de zâne, călăreți antici, vrăjitori, vraci, soldați și sclavi, în aplauzele frenetice ale spectatorilor pasionați de lupte și legende străvechi. Cei mai încântați sunt copiii, pentru care istoria coboară în stradă, ajutându-i să înțeleagă mai mult decât ar putea înțelege din manuale sau de la profesori. În următoarele două zile, trupele de reconstituire istorică se mută pe Măgura Uroiului, unde-și stabilesc tabăra, în corturi, ca acum două milenii. Acolo pot fi admirați îndeaproape, reconstituind și stilul de viață al strămoșilor noștri sau ai altor popoare antice. Se organizează concursuri de gastronomie antică și de meșteșuguri, iar vizitatorii au ocazia să învețe câte ceva despre viața comunităților de acum 2000 de ani, pe timp de pace, nu doar în război.

Sute de reenactori din țară și din străinătate ajung în fiecare vară în județul Hunedoara, la Simeria. Trupele de daci, romani și sarmați din România vin de la Cluj-Napoca, Deva, București, Alba Iulia, Baia Mare, Pitești, Zalău. Programul cuprinde demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, ritualuri şi dansuri antice, ateliere civile interactive și alte câteva momente-surpriză pentru public şi grupurile participante.

Localnicii spuun că locul de desfășurare al evenimentului, Măgura Uroiului – numit și Cușma Dacilor – ar fi chiar Muntele Sfânt al Dacilor, descris în legende. Dealul situat în satul Uroi, în apropierea orașului Simeria, este un con vulcanic, format cu milioane de ani în urmă, unde se găsesc minerale rare concentrate pe o arie relativ restrânsă, în suprafață de 10 hectare. Denumirea sa în limba maghiară este Arany Hegy – Muntele de Aur – de unde s-a făcut legătura cu legendele românești despre Kogaion(on), despre care s-a scris mult, însă nimeni nu a reușit să îl localizeze până acum.

Festivalul anual DacFest este organizat de Terra Dacica Aeterna, o asociație de reconstituire istorică înființată în 2016, care abordează, printre altele, perioada antichității autohtone, mai precis aspecte ale civilizației dacice în perioada regalității până la războaiele daco-romane (sec. II BC – sec. II AD) și cucerirea de către Traian a regatului dac condus de Decebal. La ediția de anul trecut a festivalului au participat 13 asociații de reconstrucție istorică din mai multe țări. Membrii acestora au format o adevărată comunitate internațională, o mare familie a oamenilor îndrăgostiți de istorie, care trăiesc pentru a readuce periodic la viață trecutul, așa cum a fost. Își organizează viața în funcție de calendarul de evenimente de „reenactment” din fiecare țară, se cunosc, sunt prieteni și se consideră o mare familie, chiar dacă în timpul luptelor de reconstituire istorică par a fi cei mai mari dușmani și chiar dacă reprezintă popoare care cu sute sau mii de ani în urmă s-au luptat aprig.

Cele mai palpitante momente sunt reconstituirile luptelor pentru cucerirea cetății, luptele cu gladiatori și târgul de sclavi. Bătălia dintre daci și romani din anul 106 a fost reconstituită aproape integral, în sectacolul de anul trecut, spre deliciul publicului fascinat de acest melanj de știință, teatru interactiv și design care definește conceptul de „reenactment” – intraductibil în limba română, dar care s-ar putea reda ca „reconstituire” sau „reconstrucție”, repunere în act a istoriei.

La Simeria au început deja să vină, pentru acest festival, și turiști străini, nu doar români, iar cei care vor să participe ar trebui să se asigure că mai găsesc locuri de cazare în zilele evenimentului. Turiștii se pot caza la Simeria și în împrejurimi, inclusiv la Deva, oraș care se află foarte aproape de locul de desfășurare a evenimentelor. Pe lângă participarea la festival, se pot face, de la Simeria, și circuite turistice, pentru a vizita cetatea Deva (acum în rezovare), Castelul Corvinilor, de la Hunedoara, sau cetățile dacice. Cei care vor să viziteze cetățile trebuie să-și rezerve o zi pentru fiecare. Hunedoara este județul cu cele mai multe obiective turistice de importanță internațională, iar Sarmizegetusa Regia atrage cel mai mare număr de turiști care ajung în acest județ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea