Rămâi conectat

Actualitate

Locul din România unde se mai întâlnesc și azi „dacii cu romanii”: Actorii vin din București, Cluj, Alba și toată țara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locul din România unde se mai întâlnesc și azi „dacii cu romanii”: Actorii vin din București, Cluj, Alba și toată țara

În fiecare vară, la Simeria, în județul Hunedoara, se adună luptători din armatele antice ale dacilor, romanilor, sciților, druizilor și ai altor popoare care au stat la baza civilizației de astăzi.

Pentru câteva zile, în luna iulie, ne putem întoarce în timp, cu 2.000 de ani, alături de luptătorii pregătiți să se confrunte în fața publicului, cu tehnici antice de război, pe câmpul de luptă de la Măgura Uroiului. Festivalul DacFest „Sub Semnul Lupului” ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, devenind tradiție pentru Simeria, unde vin, în fiecare an, trupe de reconstituire istorică din mai multe țări, pentru a se întrece în măiestria mânuirii armelor, dar și pentru a expune în fața publicului straiele și podoabele specifice vechilor civilizații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul începe de fiecare detă la Simeria, unde pe străzile orașului defilează cohortele de zâne, călăreți antici, vrăjitori, vraci, soldați și sclavi, în aplauzele frenetice ale spectatorilor pasionați de lupte și legende străvechi. Cei mai încântați sunt copiii, pentru care istoria coboară în stradă, ajutându-i să înțeleagă mai mult decât ar putea înțelege din manuale sau de la profesori. În următoarele două zile, trupele de reconstituire istorică se mută pe Măgura Uroiului, unde-și stabilesc tabăra, în corturi, ca acum două milenii. Acolo pot fi admirați îndeaproape, reconstituind și stilul de viață al strămoșilor noștri sau ai altor popoare antice. Se organizează concursuri de gastronomie antică și de meșteșuguri, iar vizitatorii au ocazia să învețe câte ceva despre viața comunităților de acum 2000 de ani, pe timp de pace, nu doar în război.

Sute de reenactori din țară și din străinătate ajung în fiecare vară în județul Hunedoara, la Simeria. Trupele de daci, romani și sarmați din România vin de la Cluj-Napoca, Deva, București, Alba Iulia, Baia Mare, Pitești, Zalău. Programul cuprinde demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, ritualuri şi dansuri antice, ateliere civile interactive și alte câteva momente-surpriză pentru public şi grupurile participante.

Localnicii spuun că locul de desfășurare al evenimentului, Măgura Uroiului – numit și Cușma Dacilor – ar fi chiar Muntele Sfânt al Dacilor, descris în legende. Dealul situat în satul Uroi, în apropierea orașului Simeria, este un con vulcanic, format cu milioane de ani în urmă, unde se găsesc minerale rare concentrate pe o arie relativ restrânsă, în suprafață de 10 hectare. Denumirea sa în limba maghiară este Arany Hegy – Muntele de Aur – de unde s-a făcut legătura cu legendele românești despre Kogaion(on), despre care s-a scris mult, însă nimeni nu a reușit să îl localizeze până acum.

Festivalul anual DacFest este organizat de Terra Dacica Aeterna, o asociație de reconstituire istorică înființată în 2016, care abordează, printre altele, perioada antichității autohtone, mai precis aspecte ale civilizației dacice în perioada regalității până la războaiele daco-romane (sec. II BC – sec. II AD) și cucerirea de către Traian a regatului dac condus de Decebal. La ediția de anul trecut a festivalului au participat 13 asociații de reconstrucție istorică din mai multe țări. Membrii acestora au format o adevărată comunitate internațională, o mare familie a oamenilor îndrăgostiți de istorie, care trăiesc pentru a readuce periodic la viață trecutul, așa cum a fost. Își organizează viața în funcție de calendarul de evenimente de „reenactment” din fiecare țară, se cunosc, sunt prieteni și se consideră o mare familie, chiar dacă în timpul luptelor de reconstituire istorică par a fi cei mai mari dușmani și chiar dacă reprezintă popoare care cu sute sau mii de ani în urmă s-au luptat aprig.

Cele mai palpitante momente sunt reconstituirile luptelor pentru cucerirea cetății, luptele cu gladiatori și târgul de sclavi. Bătălia dintre daci și romani din anul 106 a fost reconstituită aproape integral, în sectacolul de anul trecut, spre deliciul publicului fascinat de acest melanj de știință, teatru interactiv și design care definește conceptul de „reenactment” – intraductibil în limba română, dar care s-ar putea reda ca „reconstituire” sau „reconstrucție”, repunere în act a istoriei.

La Simeria au început deja să vină, pentru acest festival, și turiști străini, nu doar români, iar cei care vor să participe ar trebui să se asigure că mai găsesc locuri de cazare în zilele evenimentului. Turiștii se pot caza la Simeria și în împrejurimi, inclusiv la Deva, oraș care se află foarte aproape de locul de desfășurare a evenimentelor. Pe lângă participarea la festival, se pot face, de la Simeria, și circuite turistice, pentru a vizita cetatea Deva (acum în rezovare), Castelul Corvinilor, de la Hunedoara, sau cetățile dacice. Cei care vor să viziteze cetățile trebuie să-și rezerve o zi pentru fiecare. Hunedoara este județul cu cele mai multe obiective turistice de importanță internațională, iar Sarmizegetusa Regia atrage cel mai mare număr de turiști care ajung în acest județ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Atât meteorologii din România, cât și specialiștii de la Comisia Europeană vorbesc despre secetă și fenomene meteo extreme în luni de vară ale anului 2023.

Alertă meteo ANM pentru vara 2023

Vara anului 2023 va sta sub semnul secetei și a fenomenelor meteo extreme. Specialiștii de la Comisia Europeană au făcut previziuni îngrijorătoare în ceea ce privește agricultura de la noi din țară.

Un raport realizat de Centrul Comun de Cercetare arată că Europa riscă să se confrunte cu o secetă la fel de severă ca cea de anul trecut. România se numără printre statele vizate, alături de Bulgaria, Grecia,Franța și Spania.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații sunt caracterizate de o incertitudine şi variabilitate spatială sporite.

Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se arată în raportul JCR Comisia Europeană.

Ce spun meteorologii despre vremea în vara 2023

Prognozele făcute de Comisia Europeană au fost explicate de climatologul Roxana Bojariu:

„E o situație la nivel european îngrijorătoare, mai ales pentru vestul și sudul Europei. Pentru România avem probleme în sud-est, mai ales și în zone din Moldova, unde seceta pedologică există și unde, din păcate, rezerva de apă din sol nu a ajuns la o încărcare optimă. (…)

În cazul României, va conta foarte mult ce se va întâmpla cu precipitațiile, mai ales în lunile aprilie, mai, iunie, dar mai și iunie sunt hotărâtoare în a prefigura ce vom avea de cules din punct de vedere agricol, pentru că cerința de apă crește pe măsură ce înaintăm spre sfârșitul primăverii, începutul verii”, a spus Roxana Bojariu, climatolog.

În condițiile în care iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa, iar luna ianuarie a adus un record termic absolut când, pe 19 ianuarie, la Turnu Măgurele s-au înregistrat 22,5 grade Celsius, lunile ce urmează vor sta sub semnul extremelor meteo.

„Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru sursa citată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

30 000 de euro pentru igienizarea toaletei publice din Parcul Tineretului Sebeș, piața Dacia și Autogara din oraș! Mega contractul semnat de SPAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

30 000 de euro pentru igienizarea toaletei publice din Parcul Tineretului Sebeș, piața Dacia și Autogara din oraș! Mega contractul semnat de SPAP

SPAP Sebeș a realizat o achiziție importantă prin intermediul SEAP pentru a asigura servicii de curățenie și igienizare în zona Pieței Dacia Sebeș, Autogării Sebeș și în toaleta publică din Parcul Tineretului Sebeș. Contractul este valabil pe o perioadă de opt luni, începând cu 1 mai 2023 și până la 31 decembrie 2023.

Prețul total al contractului este de 162.000,00 RON (32.790,20 EUR), fără TVA, și reprezintă valoarea cumpărării directe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ofertantul a răspuns la solicitare în data de 23 martie 2023, la ora 10:34, iar autoritatea contractantă a răspuns în data de 28 martie 2023, la ora 12:11.

Potrivit informațiilor care reies de pe platforma online de achiziții publice, această achiziție va asigura servicii de curățenie și igienizare de înaltă calitate pentru aceste zone importante din Sebeș, în beneficiul comunității și al vizitatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei: Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei: Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba Iulia

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari.

Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Şi poate că această percepţie în posteritate obligă la asumarea privirii critice şi la evitarea elanului hagiografic. Constituţia de la 1923 este, în ordinea politică a epocii sale, triumful liberalismului brătienist ce cultivă centralizarea şi autoritarismul ca pe instrumentele menite să consolideze noul stat. Constituţia de la 1923 poartă amprenta acestei direcţii ce va marca evoluţia statului român în deceniile de până la 1940: eşecul României Mari este inseparabil de opţiunile asumate în acest moment.

Apoteoză a liberalismului autoritar al lui Ionel Brătianu, constituţia de la 1923 nu a corectat imperfecţiunile regimului parlamentar ce garanta primatul puterii executive. Ca şi sub imperiul constituţiei de la 1866, alegerile nu făceau decât să transcrie o opţiune deja formulată: adunările erau emanaţia cabinetelor, iar exercitarea voinţei naţionale se realiza în cadrele controlate de executiv. Regimul interbelic nu a îndeplinit niciodată cu adevărat aspiraţiile Proclamaţiei de la Alba-Iulia: demnitatea umană şi libertatea politică nu au fost garantate cu adevărat. Votul universal a fost vidat de substanţă prin practicile de corupţie electorală.

Constituţia de la 1923 a avut o viaţă instituţională marcată de rupturi şi de discontinuităţi. Relevanţa ei concretă a fost subminată de apelul la starea de asediu şi la decretele- lege. Restauraţia din 1930 creează premizele naşterii carlismului: cu un deceniu înainte de lovitura de stat, Carol al II-lea are ca ambiţie înlăturarea cutumelor ce îngrădeau capacitatea sa de acţiune arbitrară. Desemnarea ca prim- ministru a lui Nicolae Iorga, prin ignorarea practicilor constituţionale consacrate, este semnul acestei îndrumări ce anunţă un alt viitor.

Constituţia de la 1923 devine, în epoca Tătărăscu, paravanul ce maschează, inabil, centralizarea puterii la nivelul monarhului: recursul la starea excepţională şi la legiferarea de către guvern reflectă erodarea democraţiei imperfecte din România. Peisajul din ultimii ani de aplicare ai constituţiei de la 1923 este unul dominat de avansul autocraţiei. Simbolic, cel din urmă cabinet desemnat sub imperiul legii fundamentale, cel prezidat de Octavian Goga, adoptă prima legislaţie antisemită : egalitatea în faţa legii înceta să mai existe, în numele asumării naţionalismului integral.

Anul 1938 este Rubiconul pe care România îl traversează. Democraţia imperfectă lasă loc autocraţiei. Drepturile cetăţeneşti sunt sacrificate pe altarul supunerii faţă de stat. Antisemitismul este oficializat, treptat, ca doctrină şi practică: regimul antonescian este capătul de drum genocidar al unui drum care începe cu decenii în urmă. Speranţele restauraţiei constituţionale sunt spulberate după 23 august 1944. Repusă în vigoare prin eliminarea prevederilor ce garantau domnia legii, constituţia de la 1923 este instrumentul de care se serveşte comunismul românesc în cucerirea puterii. Constituţia de la 1923 este imaginea acestei Românii care se transformă , în sens totalitar .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare