Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| ”Păștenii” de la Vinerea, un obicei vechi dar păstrat cu sfințenie din anul 1946: Localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare, au dus vinul și pâinea la biserică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 ”Păștenii” de la Vinerea, un obicei vechi dar păstrat cu sfințenie din anul 1946: Localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare, au dus vinul și pâinea la biserică

Zeci de persoane din Vinerea au participat în Joia Mare la o procesiune și la un ceremonial religios care datează din 1946, an în care preotul paroh din acea vreme a decis că „paștele” să fie dat, în comun, de localnicii care împlinesc în cursul anului respectiv vârsta de 60 de ani.

Un obicei vechi de zeci de ani, ‘Păştenii’, este păstrat cu sfinţenie în satul Vinerea, care aparţine de oraşul Cugir, acolo unde, pe durata mai multor zile din Săptămâna Mare, au loc o serie de evenimente la care participă, îmbrăcaţi în costume populare, toţi cei care împlinesc în cursul anului vârsta de 60 de ani, femei şi bărbaţi, şi cărora le revine misiunea de a pregăti şi împărţi ‘Paştile’ pentru întreaga comunitate.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Pregătirile pentru acest obicei debutează încă de la Bobotează, când generaţia care a organizat în anul precedent Paştile predă ‘mandatul’ celor care vor împlini în cursul anului vârsta de 60 de ani.

În general, în satele din Transilvania a existat și există o concurență între localnici în a oferi „paștele”, respectiv pâinea și vinul, de aceea, pentru a elimina eventualele neînțelegeri între oameni, preotul Ioan Sabău, din Vinerea, a stabilit, în urmă cu șapte decenii, ca acestea să fie date de către sătenii care în cursul anului respectiv împlinesc 60 de ani.

Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2023. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului

Așa se face că de atunci, indiferent pe unde s-au răspândit prin țară sau în afara ei, vinerenii în vârstă de 60 de ani revin acasă pentru a deveni ‘pășteni’, acestora revenindu-le misiunea de a pregăti și împărți ‘Paștile’ pentru întreaga comunitate.

Și anul acesta, „păștenii” s-au adunat, joi, încă de dimineață, la biserică, de unde au plecat, în frunte cu preoții, la casa „pășteanului gazdă”, unde a fost oficiată o slujbă religioasă.

Aici s-au împărțit lumânări împodobite cu verdeață și panglici tricolore, care vor fi aprinse în Noaptea de Înviere, pâinea a fost pusă în desagi, iar vinul într-un butoi nou și duse la biserică de un alai în fruntea căruia s-au aflat „păștenii” îmbrăcați în costum popular și purtând steagul României și prapuri bisericești. Acestora li s-au alăturat în procesiune familiile localnici, oficialități locale și județene.

Citește și: FELICITĂRI de Paște fericit. Modele de MESAJE, URĂRI și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Paști

La biserică, „păștenii” au luat parte și la un parastas în memoria colegilor de generație care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

În Vinerea Paştilor, seara, ‘păştenii’ vor participa la Slujba de Prohod şi la ocolirea bisericii din sat, iar în Duminica Paştilor, de la ora 3,00, la Slujba de Înviere şi la împărţitul Paştilor. Oamenii se vor reîntâlni în Duminica Tomii, la petrecerea Păştenilor.

Obiceiul de la Vinerea, care a fost preluat ulterior şi de credincioşii unei parohii din Cugir, a fost iniţiat în urmă cu aproape şapte decenii de către preotul din acea vreme, Ioan Sabău, pentru a elimina neînţelegerile dintre săteni privitoare la cine va da pâinea şi vinul pentru „paşte”, ştiut fiind faptul că, în general, în satele din Transilvania există o concurenţă între oameni în acest sens. Preotul Sabău a decis ca „paştele” să fie dat, în comun, de localnicii care împlinesc în cursul anului vârsta de 60 de ani.

Citește și: Mesaje de Paste fericit 2023. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Indiferent unde sunt răspândiţi prin ţară sau, mai nou, în străinătate, de atunci colegii de generaţie revin în Vinerea cu acest prilej, se spovedesc şi se cuminecă. În Joia Mare, la biserică, ei participă şi la un parastas în memoria colegilor de generaţie care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

Tot obiceiul ‘Păştenilor’ se numeşte o tradiţie asemănătoare dintr-un alt sat din Alba, din Munţii Sebeşului, în Loman. Aici, din comunitatea ‘păştenilor’ fac parte peste o sută de membri, indiferent însă de vârstă, care participă cu produse sau cu bani la pregătirea celor necesare pentru această sărbătoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea