Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

LIVE VIDEO: Geograful francez care a trasat harta României Mari, omagiat în Alba Iulia, la 151 de ani de la naștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Geograful francez care a trasat harta României Mari, omagiat în Alba Iulia, la 151 de ani de la naștere

Astăzi, 1 aprilie, de la ora 13.00 (nu-i păcăleală), ONG-urile cultural-patriotice, în frunte cu fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și revista „Dacoromania”, îl omagiază la 151 de ani de la nașterea geografului-climatolog și pedagog francez Emmanuel Martonne.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Acesta a fost cunoscut în România interbelică pentru contribuțiile sale esențiale la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei României și a Munților Făgăraș, pe care i-a numit „Alpii Transilvaniei”. A fondat Institutul de Geografie de la Sorbona.

În 1918, a fost desemnat expert al Comitetului de studii de pe lângă Conferința de Pace de la Paris (1919-1920). În cadrul tratatelor de pace după Primul Război Mondial, a fost principalul autor al recomandărilor făcute cu obiectivitate guvernului francez privind teritoriile ce urmau să fie recunoscute României și Poloniei, prin tratatele. A trasat și conturat pe hartă granițele între România, Serbia și Ungaria, valabile și astăzi.

Pentru aceste merite aduse României, românii, și în mod deosebit cei din Alba Iulia, în semn de recunoștință, i-au ridicat, amplasat și dezvelit un bust în Parcul Unirii din Cetate, de lângă fântâna arteziană și Monumentul Unirii. Aici sunt așteptați astăzi cât mai mulți albaiulieni, în frunte cu reprezentanții instituțiilor publice locale și județene, elevi, profesori, studenți, membri ai ONG-urilor cultural – patriotice și alți cetățeni, cu o floare sau numai cu sufletul, pentru a-i evoca viața și activitatea marelui geograf.

Dragomir VLONGA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități Udatul fetelor de Paşti. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea